Kazahstānas prezidents paziņo, kad sāksies Krievijas alianses kontingenta izvešana (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Krievijas un tās sabiedroto militārās alianses karavīru kontingenta izvešana no Kazahstānas sāksies pēc divām dienām, otrdien pavēstīja Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs.

"Kolektīvās drošības līguma organizācijas (ODKB) spēku pamata misija ir noslēgusies, pēc divām dienām sāksies pakāpeniska apvienotā ODKB miera uzturētāju kontingenta izvešana," otrdien parlamenta sēdē sacīja prezidents, izsakoties par Krievijas militārās alianses karavīru klātbūtni valstī. "Kontingenta izvešana ilgs ne vairāk kā desmit dienas."

Prezidents arī uzsvēra, Kazahstāna juridiski pamatoti vērsās ODKB ar lūgumu nosūtīt miera uzturētāju kontingentu.

Tokajevs vēl pirmdien apliecināja, ka Kazahstānā pēc pagājušajā nedēļā pieredzētajiem bezprecedenta protestiem, kas dažkārt pārauga nekārtībās un vardarbībā, atjaunota konstitucionālā kārtība.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās pirms nedēļas Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Ar lūgumu par ODKB kontingenta izvietošanu Tokajevs vērsās 5.janvāra vakarā, kad valdības spēki faktiski bija zaudējuši kontroli pār Kazahstānas lielāko pilsētu Almati.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu