Janvāra beigās Latvija varētu atteikties no auduma sejas maskām (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sejas maska.
Sejas maska. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pāreju no auduma masku nēsāšanas publiskās vietās uz medicīnisko masku un respiratoru izmantošanu varētu īstenot pēc divām nedēļām, izriet no ministru pārrunātā otrdien notikušajā valdības sēdē.

Valsts kancelejas direktors un Operatīvās vadības grupas (OVG) vadītājs skaidroja, ka, tā kā valstij ir noslēgti līgumi par medicīnisko masku iegādi, tās maznodrošinātajām personām būtu iespējams sarūpēt divu nedēļu laikā. Tieši tādēļ izvēlēts konkrētais spēkā stāšanās termiņš.

Vienlaikus valsts mērogā pašlaik nav noticis neviens liela mēroga iepirkums FFP2 respiratoru iegādei. Citskovskis skaidroja, ka tāda veida iepirkums varētu aizņemt apmēram pusotru mēnesi, kura laikā respiratoru piegāde maznodrošinātām personām būtu jāveic ar pašvaldību palīdzību.

Runājot par ātrajiem Covid-19 testiem, OVG vadītājs uzsvēra, ka plašāku testu nodrošināšanu būtu iespējams veikt trīs līdz četru nedēļu laikā. Pēc Veselības ministrijas (VM) aplēsēm, testu iegāde varētu izmaksāt pat līdz 20 miljoniem eiro. Reizē, pēc Citskovska sacītā, pašlaik nav skaidra mehānisma, kā testus izplatīt sabiedrībai.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) pauda, ka gadījumā, ja prasība par medicīniskajām maskām un respiratoriem stātos spēkā, skolām būtu jāļauj izlietot iepriekš iepirktās auduma maskas. Šim viedoklim piekrita arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), kurš atzīmēja, ka skolām iepirktās auduma maskas būtu uzskatāmas par ekvivalentām medicīniskajām.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu