FOTO ⟩ Aktīvisti protestē pie VM saistībā ar skaļi izskanējušo imunologa lietu un aicina no amata atbrīvot Veselības inspekcijas vadību (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: TVNET

Iniciatīva "Sievietei paveicās" un jaunatnes organizācija "Protests" aicina veselības ministru Danielu Pavļutu (AP) atbrīvot no amata Veselības inspekcijas (VI) vadītāju Anitu Slokenbergu, informēja iniciatīvas "Sievietei paveicās" aktīviste Maija Krastiņa.

Aktīvisti ceturtdien plkst. 12 rīkoja piketu pie Veselības ministrijas, lai aicinātu atbrīvot no amata Slokenbergu un lai "paustu sabiedrības sašutumu par nesodāmību veselības nozarē un pacientu tiesību ignorēšanu".

Pēdējā laikā īpaša uzmanība VI darbam pievērsta saistībā ar imunologa Jevgēnija Ņikiforenko lietu, kura rīcību vairākas viņa pacientes novērtējušas kā iespējamu seksuālu izmantošanu, savukārt VI veltīti pārmetumi par nepietiekami aktīvu šīs lietas izpēti.

"Lai gan inspekcijā ir uzsākta viena vai pat vairākas dienesta pārbaudes un veselības ministrs ir ticies ar VI vadību, lai pārrunātu notikušo, ilgstošie pārkāpumi organizācijas darbībā un vadītājas Anitas Slokenbergas izteikumi medijos nav savienojami ar darbu valsts aparātā.

Ilgstoši ignorētās pacientu sūdzības un pierādījumu slēpšana (...) skaidri parāda, ka ir jāmaina iestādes vadība un jāreformē visa iestāde,"

šāda nostāja pausta paziņojumā, "tāpat būtu jāpārdomā Latvijas Ārstu biedrības loma un atbildība."

Pikets esot pieteikts Rīgas domē un notiks, ievērojot noteiktos pulcēšanās ierobežojumus.

Kā ziņots, Pavļuts 10. janvārī tikšanās laikā ar Veselības inspekcijas vadītāju Slokenbergu uzsvēra, ka ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi. Ministrs sarunā paudis nostāju, ka pacientu tiesību aizsardzībā nav vietas neiejūtīgam formālismam.

Slokenberga esot piekritusi, ka Veselības inspekcijā nepieciešamas būtiskas izmaiņas - gan iestādes darba kultūrā, gan praktiskajā darbā. Proti, Veselības inspekcijai esot jākļūst uz pacientu orientētākai, turklāt, pēc sarunā secinātā, būtu jāatrod veids, kā cita starpā strādāt arī iejūtīgāk, un jāuzlabo pacientu iesniegumu izskatīšanas gaita. Vienlaikus netiekot izslēgts, ka nepieciešamības gadījumā būs jāizstrādā attiecīgi normatīvo aktu grozījumu projekti.

Veselības ministrs ir rosinājis pārbaudi par Veselības inspekcijas darbībām, maldinot žurnālisti par izmeklēšanas materiālu pieejamību, kuros vērtēts imunologa Jevgēnija Ņikiforenko darbs, kuru vairākas viņa pacientes novērtējušas kā iespējamu seksuālu izmantošanu, un vēlāk šos materiālus iznīcinot, - šādu apņemšanos ministrs paudis sociālajos tīklos.

Latvijas Radio vēstīja, ka Veselības inspekcija žurnālistiskās izmeklēšanas laikā maldinājusi žurnālisti par to, ka inspekcijas rīcībā vairs neesot pieejami izmeklēšanas materiāli par imunologa iespējamajiem pārkāpumiem.

Žurnāliste dokumentus pēdējo reizi lūgusi 2021. gada augusta nogalē, taču inspekcijā apgalvots, ka visi dokumenti par laiku, kad notikusi pārbaude, jau esot "nodoti arhīvā vai uz iznīcināšanu", lai arī dokumenti šajā laikā nebija nedz nosūtīti arhīvam, nedz arī iznīcināti. Vēlāk atklājies, ka Veselības inspekcija arhīva atļauju dokumentu iznīcināšanai prasījusi gandrīz divus mēnešus pēc žurnālistes intereses.

Pārbaudes lieta tikusi iznīcināta pērn rudenī, neilgi pirms publikācijas par mediķi publiskošanas. Veselības inspekcijas vadītāja Slokenberga tika skaidrojusi, ka tas darīts, jo "tā ir desmit gadus veca lieta un, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, tā tiek glabāta desmit gadus, līdz ar to šī lieta ir iznīcināta". "Zinot par mediju interesi un potenciālo dokumentu nozīmi, Veselības inspekcija varēja izvēlēties arhivēšanai iekļaut vai izvēlēties neiznīcināt arī šos dokumentus," atzīmē radio.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu