Vairākas pacientes apsūdz imunologu Ņikiforenko seksuālā izmantošanā (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: smolaw/shutterstock

Pēc iepriekš aktualizētās informācijas Latvijas Radio podkāsta "Dokumentārijs" aizvien vairāk sievietes ziņojušas gan Radio, gan pētnieciskās žurnālistikas centram "Re:Baltica", ka esot piedzīvojušās seksuālu izmantošanu vai līdzīgu pārinodarījumu Jevgēņija Ņikiforenko ārsta kabinetā. Uzzinot, ka tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšana beigusies bez rezultāta un imunologs turpina pieņemt pacientus, vismaz divas sievietes apņēmušās vērsties Valsts policijā ar iesniegumu, lai ārsta darbība tiktu izvērtēta atkārtoti, ziņo Latvijas Radio.

Sievietes atklāj dažādus pieredzes stāstus. Kādai ārsts licis noģērbties un apgulties uz vēdera uz kušetes, lai pārbaudītu vēnas, un ilgi glāstījis kājas. Savukārt citas piedzīvojušas krūšu pārbaudi vismaz piecu minūšu garumā.

Trīs sievietes stāstījušas Radio par ginekoloģiskiem izmeklējumiem, kuru laikā ārsta pirkstu novietojums un to kustības radījušas šaubas par viņa rīcības patieso nolūku. Visos gadījumos izmeklējumi ilguši 5-10 minūtes, stāstīja pacientes.

Kāda sieviete pēc piedzīvotā izlasījusi interneta forumā atsauksmes un izlēmusi par piedzīvoto rakstīt sūdzību gan Stradiņa slimnīcai, gan arī Veselības inspekcijai.

Slimnīcā reaģēja nekavējoties:

"Veids, kādā tika izdarīta izmeklēšana, nerespektējot Jūsu iebildumus, nav nedz pieļaujams, nedz attaisnojams."

Tomēr konstatētie ētikas un medicīniskās lietvedības pārkāpumi dr. Ņikiforenko tika izskaidroti. Šai sievietei ieteikts griezties Latvijas Ārstu biedrības Ētikas komisijā vai citās kompetentās iestādēs, lai vērtētu šo situāciju.

Darba tiesiskās attiecības ar dr. Ņikiforenko slimnīca ir izbeigusi 2010. gada 16. novembrī.

Veselības inspekcijā neuzsāka administratīvā pārkāpuma lietvedību, jo pēc medicīniskās dokumentācijas ekspertīzes neesot konstatēts, ka ārsts Ņikiforenko pacientes apskatē būtu darījis ko nepiedienīgu.

"Tas būtu dīvaini, ja viņš kaut ko tādu darītu un pēc tam pierakstītu," uzsver cietusī.

Kāda cita sieviete ārstu apmeklējusi vairākkārt. "To es atceros – viņš neko nepaskaidroja, viņš ievietoja pirkstus manos dzimumorgānos un ļoti ilgi tur turpināja bāzt tos pirkstus." Viņa izģērbusies divas vai trīs reizes.

"Pirmo reizi piedzīvoju, ka kāds tik ilgi vēlas veikt pārbaudes."

Viņai ārsts skaidrojis, ka viņai kaut kas kaiš un viņš meklē tā cēloņus. Sievieti vairākus gadus mākušas šaubas, vai ar veselību viss ir kārtībā. Piecus gadus vēlāk viņa nonākusi akūtā hipohondrijas stāvoklī, kuru nācies ārstēt pie terapeitiem un lietot zāles.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu