Rosina vērtēt Gobzema iespējamos ētikas pārkāpumus (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē otrdien, 18.janvārī, paredzēts skatīt deputātu iesniegumu par parlamentārieša Alda Gobzema (LuK) iespējamiem deputātu Ētikas kodeksa pārkāpumiem, nepakļaujoties policijas prasībām un izsakot nepieņemamus izteikumus.

Kā aģentūru LETA noskaidroja komisijā, attiecīgo dokumentu iesnieguši deputāti Juris Rancāns (JKP), Juris Jurašs (JKP) un Artuss Kaimiņš.

Politiķi pamatojas uz Valsts policijas (VP) Saeimai sniegto informāciju par Gobzema uzvedību un iespējamiem ētikas kodeksa pārkāpumiem, 2021.gada decembrī dažādās Latvijas pilsētās traucējot policijai pildīt dienesta pienākumus.

Atsaucoties uz VP pausto, deputāti norāda, ka saskarsmē ar policijas darbiniekiem Gobzems esot aizskāris policijas darbinieka godu un cieņu un nepakļāvies policijas darbinieku likumīgajām prasībām.

Deputāti atsaucas uz VP video ierakstiem un citiem pierādījumi, kas iegūti Gobzema administratīvo pārkāpumu izdarīšanas laikā. Vienā no video dzirdams, ka "Gobzems draud policijas darbiniekiem" ar solījumu, ka pret viņiem tiks ierosināti kriminālprocesi, ka viens no viņiem tiks notiesāts, norādīts iesniegumā.

Tāpat Gobzems lietojot necenzētu leksiku jeb lamuvārdus un policijas darbiniekus aizskarošus kriminālā žargona izteicienus. Šāda Gobzema rīcība ir pretrunā ar Ētikas kodeksa punktu, kurš nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus, norāda parlamentārieši.

Minētā rīcība esot pretrunā ar Ētikas kodeksa punktu, kurš nosaka, ka deputāts ir pieklājīgs pret Saeimas, citu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ikvienu sabiedrības locekli un punktu, kurš nosaka, ka deputāts izkopj savu runas un valsts valodas prasmi, atzīmē deputāti.

Politiķi arī norāda, ka video redzama Gobzema pretošanās aizturēšanai, kas deputātu ieskatā ir pretrunā ar Ētikas kodeksa punktu, kurš nosaka, ka deputāts pakļaujas sabiedrisko kārtību uzturošo amatpersonu likumīgām prasībām, kā arī citiem punktiem.

Deputāti citē arī vairākus citus video, kur Gobzems izsakot draudus policijas darbiniekiem, nepakļaujas policistu prasībām pārtraukt pasākumu, lieto necenzētu leksiku, neievēro ārkārtējās situācijas regulējumu.

Rancāns, Jurašs un Kaimiņš atsaucas uz vairākiem politiķa policistiem adresētiem izteikumiem viņa rīkotā neatļautā pasākuma laikā, kas esot pretrunā Ētikas kodeksa nosacījumiem.

Jau ziņots, ka Gobzems decembrī ar speciāli noorganizētu autobusu apbraukāja vairākas pilsētas visos Latvijas reģionos, lai publiskās vietās tiktos ar saviem atbalstītājiem. Tukumā, Ventspilī un Liepājā deputātu īslaicīgi aizturēja.

13.decembrī, Gobzems pie Rīgas pils bija noorganizējis protesta pasākumu, kuru galvaspilsēta gan nebija saskaņojusi. Saistībā ar akciju pie pils sākti arī četri kriminālprocesi par uzbrukumu policijas darbiniekiem - divos gadījumos Valsts policijas, bet divos - pašvaldības policijas darbiniekiem.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu