FOTO ⟩ Kā izskatās Tongas Karalistes sala pēc milzu cunami viļņiem? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Sestdien, 15. janvārī, Tongas Karalistes salā milzīgs zemūdens vulkāna izvirdums izraisīja cunami viļņus. Tika evakuēti cilvēki, kuri dzīvo Tongas krasos, kā arī vairākās Klusā okeāna dienvidu salās, vēsta ziņu medijs "Reuters".

Interneta un telefona līnijas tika pārtrauktas aptuveni ap pulksten 18.40 sestdien pēc vietējā laika, atstājot 105 000 salu iedzīvotājus praktiski bez sakariem.

Satelītu attēlos tika fiksēts gan vulkāna izvirdums, gan arī izvirduma sekas.

Foto: Tongas Karalistes sala pēc vulkāna izvirduma

Foto: AP/Scanpix

Ziņu medijs "Apollo.lv" jau vēstīja, ka vulkāna Hunga Tonga-Hunga Haʻapai izvirdums radīja triecienviļņus Klusā okeāna dienvidu daļā. Tongas galvaspilsētā Nukualofā novērots 1,2 metrus augsts cunami, vēsta Austrālijas Meteoroloģijas birojs.

Tongas galvaspilsēta atrodas tikai 65 kilometrus uz ziemeļiem no vulkāna.

No vulkāna izplūstošās gāzes, dūmi un pelni sasniedza 20 kilometru augstumu debesīs, paziņoja Tongas ģeoloģijas dienests.

Foto: Kā izskatās Tongas Karalistes sala pēc milzu cunami viļņiem?

Astoņas minūtes ilgais izvirdums bija tik spēcīgs, ka Fidži, kas atrodas vairāk nekā 800 kilometru attālumā, to varēja dzirdēt kā "skaļus pērkona skaņas", stāstīja galvaspilsētas Suvas amatpersonas. Fidži valdība ir ieteikusi cilvēkiem zemās piekrastes zonās pamest un atvērusi evakuācijas centrus.

Iepriekš tika izziņota cunami trauksme, un iedzīvotāji centās patverties augstākās vietās.

No pils galvaspilsētā evakuēts Tongas karalis Tupou VI.

Jaunzēlandes Aizsardzības spēki apliecināja, ka uzrauga situāciju Tongā un ir gatavi sniegt atbalstu, ja to lūgs Tongas valdība, tomēr pagaidām šāds lūgums nav izteikts, vēsta Jaunzēlandes Radio.

Varasiestādes daudzviet Klusā okeāna reģionā, arī Samoa, Fidži un Jaunzēlandē, izziņojušas cunami trauksmi, mudinot iedzīvotājus turēties pa gabalu no krasta iespējamo spēcīgo un neaprasto straumju, kā arī neprognozējamo uzplūdu dēļ.

Tongas Meteoroloģiskais dienests pavēstīja, ka vulkāna izvirdums noticis arī piektdien, un tad reģistrēts 30 centimetru cunami.

Vulkāna izvirdums ar pārtraukumiem noticis arī decembra beigās, bet piektdienas izvirdums bijis septiņas reizes spēcīgāks par iepriekšējo, norādīja Tongas Ģeoloģiskais dienests.

Sestdienas vulkāna izvirduma troksnis bija dzirdams daudzviet Klusā okeāna dienvidu daļā, kā tiek ziņots, arī Fidži, Jaunzēlandē un Austrālijā.

Tongas galvaspilsēta atrodas tikai 65 kilometrus uz ziemeļiem no vulkāna.

Sākotnējais izvirdums turpinājies astoņas minūtes, izsviežot gaisā vairāku kilometru augstumā pelnus un dūmus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu