Ķīna piespiedusi 10 000 savu pilsoņu atgriezties no ārvalstīm (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP / Scanpix

Ķīna kopš 2014. gada ir piespiedusi apmēram 10 000 savu pilsoņu atgriezties no ārvalstīm, lietojot tiesu sistēmā neparedzētus līdzekļus, otrdien savā ziņojumā informēja Spānijā bāzēta cilvēktiesību nevalstiskā organizācija (NVO) "Safeguard Defenders".

Organizācija atzina, ka šis skaitlis var būt tikai "aisberga virsotne".

Ziņojumā teikts, ka Ķīna agresīvi vajā savus pilsoņus ārvalstīs, paplašinot savas policejiskās pilnvaras un veicot nelikumīgas operācijas ārpus savām robežām.

Oficiāli šīs vajāšanas mērķis ir cilvēki, kurus Ķīnas tiesu sistēma meklē prezidenta Sji Dzjiņpina uzsāktas pretkorupcijas kampaņas ietvaros.

Tomēr šī NVO detalizēti apraksta gadījumus, kad Ķīna mēģina piespiest atgriezties Komunistiskās partijas kritizētājus, vajājot un aizturot viņu radiniekus Ķīnā.

Ķīna īstenojusi operāciju "Lapsu medības" un operāciju "Debesu tīkls", lai piespiestu atgriezties savus pilsoņus pret viņu gribu, izmantojot tādas ārpustiesas metodes kā nolaupīšana, vajāšana un iebiedēšana.

"Ķīniešu diasporai pieaugot arvien straujāk, jo aizvien vairāk cilvēku tiecas atstāt Ķīnu (..) Pekina kā nekad agrāk ir motivēta paplašināt savu drošības spēku pilnvaras ārvalstīs," teikts ziņojumā.

"Safeguard Defenders" atsaucās uz valdības datiem savā aplēsē, ka Ķīnā kopš 2014.gada piespiedu kārtā atgriezušies 10 000 tās pilsoņu.

Valdības pretkorupcijas uzraudzības organizācijas oficiāli dati rāda, ka Pekina pēdējos divos gados piespiedusi atgriezties apmēram 2500 Ķīnas pilsoņu.

Šajos datos nav ietverti tie aizdomās turētie, kas apcietināti par neekonomiska rakstura noziegumiem, vai tie, kas nav Ķīnā valdošās Komunistiskās partijas biedri.

Dažreiz Ķīnas pilsoņi ārvalstīs tiek aizvilināti uz trešajām valstīm, kuras ir noslēgušas izdošanas vienošanās ar Ķīnu, teikts ziņojumā.

Operācija "Lapsu medības" tika uzsākta 2014.gadā, lai izsekotu par ekonomiskiem noziegumiem meklētus Ķīnas pilsoņus ārvalstīs. 2015.gadā tika uzsākta plašāka operācija "Debesu tīkls", kas vēlāk tika pievienota pirmajai.

Ķīna arī iepriekš tika apsūdzēta cilvēku nolaupīšanā ārvalstīs.

2015.gadā Taizemē tika nolaupīts grāmatu tirgotājs un Zviedrijas pilsonis Gui Miņhajs, kurš vēlāk parādījās Ķīnas cietumā. Divus gadus pēc tam no viesnīcas Honkongā pazuda miljardieris uzņēmējs Sjao Dzjaņhua, kurš, domājams, vēl ir ieslodzīts Ķīnas cietumā.

Ķīnas tiesas kontrolē Komunistiskā partija, un tās atzīst par vainīgiem lielāko daļu cilvēku, kas tiek tiesāti.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu