Aizsardzības ministrs uzdod sagatavot plānus lielāka karavīru skaita piesaistīšanai (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) ir uzdevis Aizsardzības ministrijai (AM) un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandierim Leonīdam Kalniņam sagatavot ziņojumu, kā palielināt karavīru un zemessargu skaitu, trešdien žurnālistiem atklāja ministrs.

"Esmu devis uzdevumu AM un NBS komandierim sagatavot ziņojumu, kādā veidā mēs spētu veiksmīgāk palielināt personāla skaitu, jo mums ir vajadzīgi jauni karavīri un zemessargi," teica ministrs.

Patlaban tiek izsvērtas dažādas metodes, tostarp, intensīvāka pieeja valsts aizsardzības mācības apgūšanai. "Rezultāts vēl tiek apstrādāts, un mums par to būs iekšējās diskusijas," piebilda ministrs.

Jau ziņots, ka dzimstības līmeņa un citu iemeslu dēļ aizvadītajā gadā armijai izdevies rekrutēt mazāk karavīru salīdzinājumā ar gadu iepriekš.

2021.gadā profesionālajam dienestam pievienojās 475 jaunie karavīri, bet Zemessardzei - 639 zemessargi. Starp pērn uzņemtajiem karavīriem audzis sieviešu īpatsvars - 20,5%. Iepriekšējos gados šis rādītājs bija ap 17%. 24 jaunie karavīri ir personas, kuras no ārvalstīm atgriezušās uz dzīvi Latvijā, līdz ar to NBS iesaistījušies arī remigrācijas veicināšanā.

Pērn Zemessardzē tika uzņemti 639 zemessargi, bet atbrīvoti - 569. Galvenie atbrīvošanas iemesli - paša vēlēšanās, ilgstoša apmācību neapmeklēšana vai zemessargs iestājies profesionālajā dienestā. Kopumā Zemessardzē šobrīd dienē vairāk nekā 8000 zemessargu.

Tam, ka pērn rekrutēto karavīru skaitlis ir mazāks, NBS komandiera ieskatā ir vairāki iemesli. "To vistiešākā veidā ietekmē dzimstības līmenis pirms 20 gadiem, tāpēc tagad ir tāda bedre, un nav daudz, ko rekrutēt. Turklāt no šogad rekrutētajiem apmēram 40% ir vecumā ap 30 gadiem - jau nobrieduši un skaidri zina, ko vēlas. Arī konkurence ar privātām struktūrām joprojām ir milzīga, kā arī daļa jauniešu Latviju atstāj, jo izlemj mācīties ārvalstīs. Tas viss ietekmē rekrutēšanas rādītājus," Aizsardzības ministrijas portālam norādījis Kalniņš.

Atbilstoši Valsts aizsardzības koncepcijai tās darbības laikā NBS spēju attīstības nodrošināšanai ir jāsasniedz vismaz 8000 liels profesionālā dienesta karavīru skaits. Šobrīd Nacionālo bruņoto spēku sastāvā ir 6600 karavīri.

Savukārt Zemessardzei līdz 2024.gadam jāsasniedz 10 000 zemessargi, bet līdz 2027.gadam - 12 000. Apmācīto un iesaucamo rezerves karavīru skaitam koncepcijas darbības periodā jāsasniedz 6000.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu