Lielbritānijas premjerministrs: Anglijā no nākamās nedēļas tiks atcelta lielākā daļa Covid-19 ierobežojumu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/Scanpix

Anglijā no nākamās nedēļas tiks atcelta lielākā daļa ierobežojumu, kas noteikti cīņā ar Covid-19, trešdien, 19. janvārī, paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

Cilvēkiem vairs nebūs jāvalkā maskas iekštelpās, jāstrādā no mājām un jāuzrāda pierādījums par vakcinēšanos pret Covid-19, lai iekļūtu sabiedriskās vietās, piemēram, naktsklubos, parlamentā paziņoja Džonsons.

Premjers norādīja, ka, pateicoties balstvakcinācijas kampaņai, Anglijā iespējams atgriezties pie plāna A, pārtraucot ierobežojumus, ko paredz plāns B.

Pagājušajā mēnesī Anglija pārslēdzās uz plānu B, lai ierobežotu lipīgākā koronavīrusa omikrona paveida izplatīšanos.

Taču Džonsons sastapās ar lielu pretestību savā partijā, daudziem konservatīvo kolēģiem uzskatot plāna B ierobežojumus par pārmērīgiem.

Ierobežojumu atvieglošana tiek uzskatīta par piekāpšanos kritiķiem, ko sadusmojušas ziņas, ka pats Džonsons un viņa darbinieki pārkāpuši karantīnas noteikumus, rīkojot ballītes Dauningstrītā.

"Lai gan ir dažas vietas, kur gadījumu skaits, iespējams, turpinās pieaugt, tostarp pamatskolās, mūsu zinātnieki uzskata, ka omikrona paveida vilnis šobrīd valstī, visticamāk, ir sasniedzis augstāko punktu," parlamentā sacīja Džonsons.

No ceturtdienas vidusskolēniem vairs nebūs jāvalkā maskas, paziņoja Džonsons.

Pēc omikrona paveida parādīšanās Lielbritānijā janvāra sākumā diennaktī reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits sasniedza rekordu - 200 000, bet kopš tā laika samazinājies zem 100 000 diennaktī.

Taču Džonsons norādīja, ka Nacionālais veselības dienests joprojām pakļauts lielam spiedienam visā valstī, un aicināja cilvēkus doties saņemt balstvakcīnu.

"Mēs zinām, ka aptuveni 90% cilvēku intensīvajā aprūpē nav saņēmuši balstvakcīnu," paziņoja Džonsons.

Pretēji vairāku zinātnieku rekomendācijām, premjerministrs decembrī nolēma neieviest karantīnas režīmu, un atļāva Anglijā turpināt sporta pasākumus ar ierobežotu skatītāju skaitu.

Skotijā un Velsā decembrī vietējās valdības aizliedza lielus cilvēku pūļus sporta pasākumos, bet vēlāk atcēla šo noteikumu.

Džonsons lemj par ierobežojumiem vienīgi Anglijā. Par ierobežojumiem Skotijā, Velsā un Ziemeļīrijā atbild reģionu valdības.

Skotija otrdien paziņoja, ka atvieglos arī citus ierobežojumus, tostarp atļaus atkal atvērties naktsklubiem un bāros cilvēki vairs nebūs obligāti jāapkalpo tikai pie galdiņiem. Tiks atcelta arī rekomendācija pasākumos iekštelpās netikties vairāk par trīs mājsaimniecību locekļiem.

Velsas valdība paziņoja, ka Covid-19 pacientu skaita samazināšanās intensīvās aprūpes nodaļās nozīmē, ka tuvāko nedēļu laikā tā samazinās trauksmes līmeni no otrā uz nulli.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu