Eiropas Zāļu aģentūrai turpmāk būs plašākas pilnvaras (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Eiropas Parlaments (EP) ar 655 balsīm par, 31 balsi pret un astoņām atturoties ceturtdien apstiprināja pagājušajā gadā ar Eiropas Savienības (ES) Padomi panākto vienošanos par ES zāļu regulatora pilnvaru palielināšanu, informē EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Viņš pavēstīja, ka Eiropas Zāļu aģentūrai (EZA) būs plašākas iespējas rīkoties sabiedrības veselības jomas krīzēs, uzraugot un risinot kritiski svarīgu zāļu un medicīnas ierīču trūkumu. Tiks izveidotas divas vadības grupas ­- zāļu un medicīnas ierīču trūkuma jautājumos, turklāt EZA izveidos un pārvaldīs Eiropas zāļu trūkuma uzraudzības platformu, kas atvieglos datu vākšanu.

Stāvokļa uzraudzībā tiks ciešāk iesaistīti visi piegādes ķēdes dalībnieki, tostarp konsultējoties ar ekspertiem-novērotājiem, kas pārstāv pacientus un medicīnas profesionāļus, tirdzniecības atļauju īpašniekus, vairumtirgotājus vai citas atbilstošas veselības aprūpē iesaistītās grupas.

Aģentūra izveidos arī publisku tīmekļa vietni, kurā būs pieejama informācija par zāļu vai ierīču trūkumu. Ar klīniskajiem pētījumiem saistīti dati un informācija par reģistrētajām zālēm tiks darīta pieejama savlaicīgāk un pārredzamāk.

Pēc galīgā balsojuma plenārsēdē teksts tiks publicēts ES Oficiālajā Vēstnesī. Regulu piemēros no 2022.gada 1.marta.

Veidojot Eiropas Veselības savienību, Eiropas Komisija 2020.gada 11.novembrī ierosināja jaunu veselības drošības regulējumu, kas būtu piemērots nākotnes veselības problēmu risināšanai, pamatojoties uz pieredzi, kas gūta, apkarojot Covid-19, un kas ietver regulas priekšlikumu, ar kuru tiek palielinātas EZA pilnvaras.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu