Pētnieks neizpratnē, kāpēc skolēniem ļaus turpināt lietot auduma maskas (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Panorāmas" sižeta

Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš uzskata, ka nav racionāla pamatojuma, kāpēc skolēniem atļaus turpināt lietot auduma maskas skolā, kur ir augsts risks inficēties ar kovidu, kamēr citiem sabiedrības locekļiem būs obligātas medicīniskās maskas vai respiratori, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Kad valdība lēma skolēnus apgādāt ar sejas aizsargmaskām, valsts vairumā iepirka tieši auduma maskas. Vienas no maskām, ko dalīja Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā valsts iepirkumā, ir vienkāršas, zilas auduma maskas.

Latvijas Televīzija gan novēroja, ka pašlaik ne visi skolēni tās izmanto. Daļai vecāki nopirkuši medicīniskās maskas vai pat respiratorus.

Vēl skolas rīcībā ir baltas maskas, kas atgādina medicīniskās, bet patiesībā ir no auduma.

"Šīs maskas īstenībā ir mēģināts mazgāt, bet viņas ir palikušas tādas ar kunkulīšiem. Pūkainas. Un šo, ja skolā meklētu, es domāju, ka diez vai kādu atrastu, kas valkā šo masku," sacīja Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas direktors Andris Priekulis.

Arī direktors pats tādu nevalkā un valkāt neiesaka.

"Ja mēs runājam par drošas skolas konceptu un gribam, lai skola būtu droša un lai skola un klase ilgstoši strādātu, tad šīs nav atbilstošas tam drošajam konceptam, par ko [premjers] Kariņa kungs informēja.

Un es īsti nesaprotu, kāda ir tā filozofija," sacīja Priekulis.

Eksperts un pētnieks Ivars Vanadziņš demonstrēja, kā, nedaudz paplešot zilo, skolēniem nopirkto auduma masku, tai var viegli redzēt cauri. Tātad var viegli arī ieelpot vīrusu. To pašu viņš demonstrēja uz respiratora un medicīniskās maskas. Tām cauri redzēt nevar.

Tāpēc lēmums situācijā, kad kovida izplatība ir augsta – ļoti augsta riska zonās, kādas pašlaik ir skolas, ļaut izmantot auduma maskas, viņam nav saprotams.

"Runājot par skolēniem, kur mēs zinām, kādi ir inficēšanās rādītāji. Tā ir straujāk augošā grupa, kur ir zināms, ka ir slikta gaisa kvalitāte, kur ir zināms, ka ir ilgas stundas.

Nu tādu racionālu pamatu es, godīgi sakot, nespēju saskatīt," sacīja Vanadziņš.

Plašāk "Panorāmas" sižetā:

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu