Globālajam tirgum ražojošajiem Latvijas uzņēmumiem jārēķinās ar iespēju kļūt par kiberuzbrucēju mērķi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Markus Spiske/Unsplash

Latvijas uzņēmumiem, kas ražo produktus globālajam tirgum, šajā gadā jārēķinās ar iespēju kļūt par kiberuzbrucēju mērķi, teikts informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" izteiktajās prognozēs par kibertelpu šajā gadā.

"Cert.lv" norāda - lai arī piegāžu ķēžu uzbrukumi Latviju līdz šim skāruši maz, globālajā kibertelpā tie strauji iegūst popularitāti noziedznieku vidū, jo sniedz iespēju, kompromitējot vienas komponentes piegādātāju, kompromitēt virkni šī piegādātāja klientu un to izstrādātos produktus.

"Latvijas uzņēmumiem, kas ražo produktus globālajam tirgum, jārēķinās ar iespēju kļūt par kiberuzbrucēju mērķi un pastiprināta uzmanība jāpievērš kiberdrošības jautājumiem, lai novērstu piegādes ķēdes kompromitēšanas uzbrukumus," uzsver "Cert.lv" pārstāvji.

Tāpat institūcijas pārstāvji pauž, ka šogad nekur nepazudīs pikšķerēšanas jeb personas datu izkrāpšana e-pasti un saites uz krāpnieciskām vietnēm.

"Cert.lv" brīdina, ka jau tagad krāpniekiem ir pieejams milzīgs daudzums lietotāju datu, kas iegūts pikšķerēšanas kampaņās un datu noplūdēs, un ļauj pielāgot krāpnieciskos e-pastus, īsziņas un telefona zvanus. "Cert.lv" uzskata, ka, ņemot vērā uzbrucējiem pieejamos datus un to, ka arī uzbrucēji cenšas izmantot jaunākās tehnoloģijas, piemēram, mākslīgo intelektu un mašīnmācīšanos lielu datu analīzei, jārēķinās, ka uzbrukumi varētu kļūt vēl personalizētāki un ticamāki.

Institūcijā arī atzīmē, ka, augot 5G popularitātei un pieejamībai, palielināsies arī internetam pievienoto sadzīves un citu iekārtu skaits. Vienlaikus nepietiekami aizsargāts lietu internets (IoT) var pavērt draudiem ceļu no digitālās vides uz fizisko, piemēram, sekmējot ielaušanos kādā īpašumā. Iegādājoties jaunu iekārtu, jāizvērtē iespējas šo iekārtu pienācīgi aizsargāt - vai ir iespējams nomainīt ražotāja iestatīto lietotājvārdu un paroli, vai ražotājs nodrošina iekārtu atjauninājumus, vai iespējams norādīt, ka atjauninājumiem jāuzstādās automātiski.

"Katras jaunas iekārtas gadījumā rūpīgi jāapsver, vai tiešām šai iekārtai nepieciešams piekļūt no interneta, vai arī būs pilnīgi pietiekami, ja iekārta būs sasniedzama tikai iekšējā tīklā," uzsver "Cert.lv".

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu