LOB aicina janvāra beigās stundu skaitīt putnus pie barotavām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zīlītes pie barotavas.
Zīlītes pie barotavas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Turpinot iesākto tradīciju, Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) arī  šajā gadā  no 28. janvāra līdz 30. janvārim aicina ikvienu stundu piedalīties akcijā "Ziņo par putniem dārzā", informēja LOB komunikācijas speciāliste Kitija Balcare.

Tas palīdzēs apzināt, kur un kādas putnu sugas Latvijā sastopamas ziemas mēnešos.

LOB ornitologs Andris Dekants skaidro, ka akcija notiek laika posmā no 28. janvāra līdz 30. janvārim, novērotājam brīvi izvēloties vienu stundu dienas gaišajā laikā, kuras laikā nepārtraukti tiek vēroti putni. Tas var būt dārzs, barotava, parks vai pat kapsēta - jebkura neliela vieta, kur uzturas putni.

Svarīgākais pēc tam ir informēt LOB par rezultātiem, lai varētu apkopot kopā paveikto. Šī ir arī laba iespēja iemācīties tās putnu sugas, kas sastopamas novērotāja dzīvesvietas apkārtnē, norāda Dekants.

Vēlamais novērojumu ziņošanas veids ir portāls "Dabasdati.lv", kurā teju 15 gadu laikā apkopoti jau vairāk nekā miljons Latvijas putnu novērojumu.

Lai piedalītos, jāizvēlas vieta un stunda un jāziņo novērojumi portālā "Dabasdati.lv". Tajos pašos datumos pēc vienotas metodikas putnus skaitīs gan kaimiņvalstīs, gan citviet Eiropā.

Lai piedalītos novērojumā, jāizvēlas labi pārredzama putnu vērošanas vieta dārzā, parkā vai kapsētā - vislabāk putnu barotavas vai putnu barošanās vietas tuvumā. Putnus var vērot arī no iekštelpām. Vērojot putnus, drīkst pārvietoties, izmantot binokli vai fotoaparātu.

Ja putnus vēro, piemēram, parkā vai kapsētā, tad no šīs teritorijas jāizvēlas tik liela teritorija, lai tā novērotājam visu laiku būtu labi pārskatāma. Ja putnus vēro dārzā, tad skaitīšanas teritorija atbilst dārza izmēram.

Dienā jāizvēlas precīzi viena stunda diennakts gaišajā laikā, kuras laikā bez pārtraukumiem iespējams vērot putnus.

Katra konstatētā putna suga jāatzīmē tikai vienu reizi un jāpieraksta tās lielākais skaits, kas vienlaikus šai sugai redzēts vienviet. Jāizvairās skaitīt, piemēram, barotavā dažādos laikos redzētos vienas sugas putnus kopā, jo citādi vairākkārt tiek pieskaitīts viens un tas pats putns. Akcijā netiek skaitīti tie putni, kas pārlido pāri vai palido garām novērošanas vietai, bet tur neapstājas.

Par novērojumiem jāziņo dabas novērojumu portālā "Dabasdati.lv", pievienojot tos tāpat kā jebkuru citu novērojumu, proti, visiem novērojumiem norādot vienādu sākuma un beigu laiku - vienu stundu. Novērojumus var ziņot arī, veidojot pilno sarakstu mobilajā lietotnē "Dabasdati.lv", saraksta nosaukumā norādot "Ziņo par putniem dārzā".

Ja putna sugu nav iespējams uzreiz noteikt, tad portālā "Dabasdati.lv" tas ziņojams kā "Putns (nenoteikts)" un, ja iespējams, pievienojiet fotoattēlu, balsi vai video. Šajā gadījumā novērojuma kvalitātei ir liela nozīme.

Putni nav obligāti jāvēro apaļā stundā, piemēram, no plkst. 8 līdz 9, bet vienas stundas periodā, piemēram, no plkst. 8.07 līdz 9.07.

Vienā un tajā pašā vietā drīkst skaitīt tikai vienu reizi trīs dienu laikā. Vairākkārtīga skaitīšana vienā vietā sagroza datus, jo tiks uzskaitīti vieni un tie paši putni. Otro, trešo vai ceturto reizi putnus drīkst skaitīt tikai citā vietā.

Arī nulle ir rezultāts. Šīs nav sacensības par novērot putnu skaitu. Akcijas mērķis ir noskaidrot, cik un kādi putni ziemas laikā sastopami apdzīvotās vietās. Piedalīties var ikviens, kurš pazīst putnus vai vēlas iemācīties tos labāk atpazīt.

Pērn akcijas laikā Latvijā 280 putnu barošanās vietās saskaitīti 9838 putni, pārstāvot 53 putnu sugas.

Ideja par akciju "Ziņo par putniem dārzā" aizgūta no Lielbritānijas, kur putnus dārzos ziemā skaita kopš 1979. gada. Akcija Latvijā norisinās jau sesto gadu, vienlaikus ar šādu pašu aktivitāti kaimiņvalstīs un citviet Eiropā.

Akcija tiek rīkota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu