Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Krīze - skolām trūkst ātro testu kontaktpersonu pārbaudei (2)

Antigēna tests. Ilustratīvs attēls.
Antigēna tests. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Vieni no lielākajiem Covid-19 izplatības perēkļiem Latvijā šobrīd ir izglītības iestādes. Katru dienu kāda jauna klase spiesta doties karantīnā, jo saslimis viens vai vairāki klasesbiedri. Un, lai gan tagad skolēni varētu mācības klātienē turpināt, ja ik dienu testējas, vismaz šobrīd šādas iespējas nav. Skolām trūkst ātro testu un risinājumu problēmai tuvākajā laikā neviens īsti nesola, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Patlaban visplašāk vīruss skāris lielākās skolas – gan Pierīgā un Rīgā, gan citās lielajās pilsētās. Mācību iestāžu direktori tādēļ katru dienu spiesti pārplānot mācību gaitu, jo, kamēr viena klase no karantīnas atgriežas, nākamie skolēni jau atkal nonāk šobrīd šķietami nebeidzamajā karantīnu virpulī.

Piemēram, Juglas vidusskolā aizvadīto nedēļu katru dienu attālināti ir mācījušās pat 15 līdz 23 klases vienlaikus, kas ir trešdaļa no kopējā skolas klašu komplekta. Ir bijušas dienas, kad karantīnā ir jānosūta pat piecas klases vienlaikus.

Juglas vidusskolas direktore Helēna Vilkoste stāsta: lai arī tagad vakcinētie skolēni, kuri šeit ir vairumā, drīkst turpināt mācīties klātienē arī kā kontaktpersonas, ja vien ik rītu veic ātro Covid-19 testu, šādas iespējas skolā nav. Ātro testu vienkārši trūkst.

"Mums bija un ir rezerve, bet primārais uzdevums jau ir nodrošināt mācību procesu un testēt pedagogus. Lai viņi varētu šo mācību procesu nodrošināt. Tālākais ir izlaiduma klases, kuriem ir eksāmeni plānoti, tātad, 9. un 12., arī 11. Ja ir saslimšanas simptomi, nāk un testējas," teica Juglas vidusskolas direktore.

Skolā turklāt uzsver: ja arī testu būtu gana, katru skolēnu ik rītu notestēt neļautu tās kapacitāte. Prasība paredz – ikrīta kontaktpersonu pārbaudēm jābūt skolas organizētām, tātad jānotiek izglītības iestādes telpās, jābūt darbiniekam, kas visu pieskata: "Iedomājieties, atnāk tāds jaunietis uz skolu, uztaisa paštestu, izrādās, ka tas jaunietis ir pozitīvs. Tātad jānodrošina tas, ka viņam nav bijis nekāds kontakts ar nevienu citu tajā brīdī, jo citādāk atkal ir nākamā ķēdīte."

Testu pieejamība gan ir ne tikai Rīgas, bet visas Latvijas problēma. To, ka šobrīd testu nepietiek kontaktpersonu testēšanai, norāda arī daudzas citas skolas. Arī Mārupes Valsts ģimnāzija, kur šonedēļ karantīna bija noteikta aptuveni pusei klašu.

"Jā, mēs tagad visas šīs 20 klases gribam notestēt tās dienas, tas viss aiziet pāris dienu laikā. Tāpēc mēs tos taupām ar domu, nezinot, kas būs uz priekšu. Ja mēs zinātu, ka pēc nedēļas tie būs un varēsim dabūt, tad tas mazliet radītu tādu drošības spilvenu, šajā brīdī tā nav," norādīja Mārupes Valsts ģimnāzijas direktors Jānis Lagzdkalns.

Tādēļ šādu pieeju, ka valdība dod skolām iespēju, bet nenodrošina ar papildu testiem, kritizē Latvijas pašvaldību savienība. Tad ir jāpārskata algoritms. Proti, pašvaldībām ir jāpiegādā testi atbilstoši izglītības iestāžu vajadzībām. Šobrīd testu ir tik daudz, cik atbilstoši iepriekšējam algoritmam.

Izglītības ministre Anita Muižniece (JKP) atzīst: nodrošināt testus valsts ir apņēmusies. Taču iepirkumi varētu ilgt mēnesi, pat divus. Līdz ar to tas, cik plaša skolēnu testēšana skolā notiks, vismaz kādu laiku būs atkarīgs vien no pašvaldību pašu rocības: "Ceļš, par kuru tika pieņemts lēmums, ir dot šo iespēju, saprotot, ka var būt, un tas šobrīd arī parādās, ka var būt šīs situācijas, kur fiziski šo testu vēl nepietiek. Bet tur, kur tas ir iespējams tur izmantojam šo iespēju, kur nav iespējams, nu jā, ir jāpagaida."

Jāatzīmē, ka testu trūkums jau nonācis arī Tiesībsarga redzeslokā. Tā birojs lūdzis Izglītības un zinātnes ministriju līdz mēneša beigām sniegt informāciju par antigēna testu pieejamību, uzsverot, ka to savlaicīga sagādāšana ir svarīga, lai skolēniem tiktu nodrošināta kvalitatīva klātienes izglītības apguve.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu