Tūrisma krīzes vadības komiteja pieprasīs Pavļuta un Reira demisiju (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere / LETA

Tūrisma krīzes vadības komitejas pārstāvji sēdē pirmdien nolēma, ka aicinās demisionēt finanšu ministru Jāni Reiru (JV) un veselības ministru Danielu Pavļutu (AP), vēsta komitejas pārstāve, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste.

Asociācijas izpilddirektore norādīja, ka komitejas ieskatā tieši šie divi ministri ir atbildīgi par to, kādēļ nozare nīkuļo - Pavļuts kā atbildīgais par ierobežojumiem, bet Reirs - par atbalsta jautājumiem. "Mēs šobrīd esam faktiski tik pat ierobežoti kā tie, kuriem ir tiesības saņemt valsts atbalstu par decembri, janvāri," teica Graikste.

Viņa norādīja, ka demisijas pieprasījumu atbalstījuši vairums sēdes dalībnieku. Pašreiz tiek gatavota vēstule par demisijas pieprasījumiem, kuru cita starpā plānots nosūtīt arī Saeimas frakciju pārstāvjiem, cerot gūt atbalstu pie parlamentāriešiem. "Mēs esam nevalstiskais sektors un demisiju rosināt nevaram. Tomēr to var darīt noteikts Saeimas deputātu skaits, tādēļ ceram gūt atbalstu tur," sacīja Graikste.

Komitejā demisijas pieprasīšanas aicinājumam pievienojās arī Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija. Tās prezidente Renāte Reinsone aģentūrai LETA pauda, ka visas pakalpojumu nozares ir sašutušas par Operatīvās vadības grupas darbu, jo tā neņem vērā nozaru argumentus vai pētījumus pieņemot lēmumus, bet balstās tikai uz Veselības ministrijas teikto.

Viņa norādīja arī uz aicinājumiem pandēmijas dēļ grūtībās nonākušajiem mainīt profesiju, kas ik pa laikam esot izskanējuši no politiķiem. "Bet varbūt ir pienācis pašam Reiram un Pavļutam mainīt profesijas un ir jāatkāpjas," teica Reinsone.

Tāpat viņa aicināja arī Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) pašam personīgi tikties ar grūtības nonākušo nozaru pārstāvjiem vai vismaz atbildēt uz vēstulēm. "Kariņa birojs pārsūta visas vēstules tad Veselības ministrijai, tad Ekonomikas ministrijai, bet no viņa biroja nav bijusi neviena vēstule ar viņa parakstu. Varbūt būtu laiks saņemties un tikties ar vairāku nozaru pārstāvjiem," aicināja Reinsone.

Jau vēstīts, ka Tūrisma krīzes vadības komiteja janvāra vidū nosūtīja vēstuli Kariņam, kurā aicināja viņu uz tikšanos, lai pārrunātu valsts izvēlēto politiku tūrismā un ar to saistītajās nozarēs Covid-19 krīzē, vienlaikus prasot nekavējošu premjera rīcību nozares glābšanā.

Premjeram nosūtīta vēstule, kurā tūrisma nozares Krīzes vadības komitejas pārstāvji pauž pārliecību, ka gadījumā, ja tuvāko nedēļu laikā nozarei netiks sniegts mērķtiecīgs atbalsts, darbību var izbeigt daļa tūrisma un ar to saistīto nozaru uzņēmumu.

Tūrisma nozare kategoriski noraidīja Reira apgalvojumu, ka tūrisms Latvijā atgriezīsies tikai pēc diviem gadiem, un aicināja steidzami lemt par trim būtiskākajiem atbalsta pasākumiem, kas piemērojami no 2021.gada 1.decembra. Tostarp nozare prasīja nodrošināt valsts subsīdijas nozares darbinieku atalgojuma izmaksāšanai līdz ierobežojumu pilnīgai atcelšanai, nodrošināt atbalstu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai ierobežotajām nozarēm līdz ierobežojumu pilnīgai atcelšanai, kā arī nodrošināt atbalstu operacionālo izmaksu segšanai.

Nozare aicināja līdz 21.janvārim organizēt un veikt mediācijas sarunas starp nozares asociāciju pārstāvjiem, finanšu un veselības ministriem, lai abu publiski paustais "ja ir ierobežojumi, ir jābūt atbalstam" realizētos praksē un sekotu reāla un atbildīga rīcība.

Premjeram sūtītā vēstule tikusi pāradresēta ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (NA), bet mediācijas sarunas līdz šim datumam nav notikušas, tādēļ Tūrisma krīzes vadības komiteja sēdē pirmdien lēma par Pavļuta un Reira demisijas pieprasīšanu.

Tūrisma krīzes vadības komitejā ietilpst Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija, Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija, Latvijas Restorānu biedrība, Latvijas Pasākumu producentu asociācija, Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" un citas organizācijas.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu