Kad čempionam daudz izdevīgāk ir zaudēt - UFC dilstošā reputācija uzņēmusi vēl vienu "sitienu pa žokli" (5)

Fransiss Nganū Foto: AFP/SCANPIX
Matīss Kleinbergs
, Sporta ziņu redaktors
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jaukto cīņas mākslu (MMA) vadošās organizācijas jeb UFC reputācija pēdējā laikā nav bijusi pati stabilākā. Kvalitatīvu "āķi" pa dilstošās reputācijas "žokli" trāpīja arī svētdien notikušais "UFC 270" cīņu šovs.

Rezultāts, kuru UFC nevēlējās redzēt

"UFC 270" cīņu šova pirmspēdējā duelī aizraujošu cīņu aizvadīja vieglākā svara vīri Deivisons Figueredu un Brendons Moreno. Šoreiz pēc vienbalsīga tiesnešu lēmuma pārāks izrādījās Figueiredu. Savukārt vakara galvenajā duelī oktagonā devās lielie puiši - smagā svara čempions Fransiss Nganū un pagaidu čempions Sirils Gāns.

Nganū šajā cīņā oktagonā devās ar apsaitētiem ceļiem, jo treniņos viņš bija iedzīvojies ceļgala saišu plīsumā. Situācija bijusi tik sarežģīta, ka viņš cīņas laikā bijis spiests izvairīties no stājas mainīšanas, jo spērienam pa savainoto ceļgalu varēja būt smaga sekas.

Tas kamerūnietim netraucēja izdarīt nepieciešamās izmaiņas cīņas plānā, un, sākot ar trešo raundu, viņš cīņu konstanti pārveda parterī. Pēc zaudētiem pirmajiem diviem raundiem nākamajās trīs piecminūtēs Nganū izdevās uzvarēt, tiesnešu vērtējumā izcīnot panākumu arī pašā cīņā.

Tomēr organizācijas smagāko roku īpašnieka uzvara, visticamāk, bija pēdējais, ko UFC vēlējās redzēt. Jau ilgāku laiku norisinās konflikts par Nganū algas jautājumā. Smagā svara cīkstonis uzskata, ka viņš ir pelnījis lielāku algu un labāku attieksmi, tikmēr UFC atteicās ar Nganū noslēgt līgumu, kuram būtu labāki noteikumi.

Ar šo uzvaru Nganū UFC īpašumā paliek vēl vismaz līdz gada beigām, jo aktivizēts tiek čempiona punkts. Plašāk ar UFC "netīro" līgumu slēgšanas praksi var iepazīties šeit.

Domājams, ka UFC daudz priecīgāks būtu par Nganū zaudējumu, jo tad šī algas jautājuma epopeja, kas sev līdzi neapšaubāmi nes sliktu publicitāti, būtu galā un abas nometnes varētu iet katra savu ceļu.

Pirms cīņas interneta dzīlēs kāds fans bija ierakstījis visnotaļ trāpīgu komentāru par Nganū-Gāna dueli: "Man nav nekādu pretenziju pret Sirilu Gānu, bet es ceru, ka Nganū viņu nokautēs, tikai un vienīgi, lai redzētu, kā Deina Vaits tiks galā ar šo situāciju."

Komentētāja valoda bija, maigi izsakoties, krāšņāka, bet ideja nemainās, arī izņemot lamuvārdus. Kāda bija Vaita reakcija? Kā lai to maigāk pasaka...

"Pusaudzis" Vaits

Laikam nav iespējams diplomātiskāk pateikt to, ka Vaita darbības un lēmumi reizēm atgādina hormonu vētru pārņemta pusaudža rīcību.

Nenoliedzami Vaits ir uzbūvējis ļoti populāru cīņas sporta organizāciju, un to nav iespējams izdarīt bez stingras rokas. Vaits allaž aizstāv savu viedokli un organizācijas teju 30 gadu pastāvēšanas laikā viņš tikai dažas reizes ir atzinis savu vainu vai pieļauto kļūdu. Viņam savu bēdīgi slaveno "sievietes UFC nekad necīnīsies" apgalvojumu līdz ar Rondas Rouzijas parādīšanos uz lielās skatuves nācās "norīt" kā malku apakšējā plaukta degvīna. Bet kopumā šādi gadījumi ir ļoti reti.

Brīžiem viņa lēmumi un nesatricināmā nostāja šķiet stūrgalvīga un pat bērnišķīga.

Piemērs tālu nav jāmeklē. Vaitam cīņu šova dienā, no publicitātes aspekta skatoties, būtībā ir divi pienākumi - aplikt jostu ap vidukli čempionam un piedalīties preses konferencē pēc cīņām. Vaits "UFC 270" cīņu šovā neizpildīja nevienu no šiem uzdevumiem. 

Ap Nganū vidukli čempiona jostu aplika UFC cīņu pāru veidotājs Miks Meinards. Tāpat Vaits nepiedalījās arī preses konferencē, kas norisinājās pēc cīņu šova.

Protams, ja Vaita uzmanību pieprasīja, kāds neatliekams jautājums, piemēram, veselības problēmas vai kas tamlīdzīgs, tad viņa prombūtne ir izskaidrojama. Bet, zinot viņa nesaskaņas ar Nganū un faktu, ka vēl Figueiredu ap gurniem jostu aplika tieši Vaits, situācija izskatās patiesi neglīta.

Šobrīd rodas iespaids, ka Vaits par cīņas iznākumu bija tik ļoti sašutis, ka uzmeta lūpu un devās prom no arēnas, lai sakopotu spēkus gaidāmajai "cīņai" pret Nganū pārstāvjiem.

Cīkstoņu algas

Šis ir aspekts, kas Deinas Vaita matus, ja viņam tādi būtu, visticamāk, padarītu daudz sirmākus. Vismaz pēdējā pusgada laikā noteikti. Lai arī Džeika Pola vārds cīņas sporta kontekstā daudziem nebūtu apnicis, atkal nākas viņu pieminēt.

Tieši slavenais "jūtūberis" daudziem profesionāliem cīkstoņiem, tai skaitā Nganū, lika aizdomāties - kāpēc viņš saņem desmitus miljonu, kamēr manā kontā neieripo pat miljons... 

Protams, cīkstonim ir jāspēj ienest prāvu naudas summu, ja viņš vēlas saņemt lielāku algu. Tomēr UFC un tā cīkstoņu ienākumu sadale ir smieklīga.

Piemēram, NBA īpašnieki un spēlētāji ienākumus sadala vienādi, savukārt UFC cīkstoņu procents no organizācijas kopējiem ienākumiem vēsturiski ir bijis aptuveni 16-19% līmenī.

Interesants fakts par UFC cīkstoņu finansiālo drošību - "UFC 270" uzvaru izcīnīja Vanesa Demopolusa, kura vien astoņas nedēļas pirms šīs cīņas paralēli treniņiem vēl strādāja par eksotisko dejotāju.

Un šī bija cīkstones otrā cīņa UFC - tas nozīmē, ka viņa arī pēc debijas sava sporta veida augstākajā līmenī bija spiesta meklēt papildu piepelnīšanās veidus. Īsti nav dzirdēts, ka, piemēram, NBA vai NHL pat paši zemāk apmaksātie sportisti papildus treniņiem dejotu ap stieni, lai spētu izdzīvot...

Atgriežoties pie "UFC 270" algām, oficiālā informācija vēsta, ka Nganū nopelnīja aptuveni 600 tūkstošus ASV dolāru, Gāna kontā "ieripoja" pusmiljons, bet Figueiredu un Moreno nopelnīja attiecīgi 150 un 200 tūkstošus. 

Papildus pamatalgai UFC čempioni saņem arī daļu no pārdoto tiešsaistes abonementu ienākumiem. Arī šeit Vaits pamanījās ieriebt Nganū, jo pats cīņu šovs nebija pārbagāts ar skaļiem uzvārdiem.

Jā, cīņu šova pirmspēdējā duelī lielisku maču aizvadīja Figueiredu un Moreno, tomēr vīriešu vieglākā svara divīzija nekad īsti nav izcēlusies ar plašu popularitāti. Pārējās cīņas? Varbūt kāds pieslēdzās arī, lai paskatītos uz Maikla Pereiras akrobātiku, vai arī noskatītos, kā tad sokas kārtējam Nurmagomedovu "klana" pārstāvim.

Tomēr jāatzīst, ka "UFC 270" bija organizēts tikai ap divām galvenajām cīņām. Piemēram, salīdzinoši nesenajā "UFC 266" šova galveno dueļu ("main card") trešā cīņa norisinājās starp divām organizācijas ikonām - Robiju Lavleru un Niku Diazu. Ir tomēr atšķirība, vai trešajā cīņā oktagonā dodas Diazs pret Lavleru vai Periera pret Andrē Fiaļjo.

Līdz ar to ir skaidrs, ka Nganū arī ar papildu procentiņu no tiešsaistes abonementu ieņēmumiem netiks pie iespaidīgas summas. Tikmēr Vaits varēs sist dūri galdā un teikt: "Lūk, paskaties uz cipariem, tavs cīņu šovs neienesa lielus ieņēmumus, par kādu algas paaugstinājumu vispār var būt runa?"

Fransiss Nganū
Fransiss Nganū Foto: Reuters/ScanPix

UFC reputācija saistībā ar cīkstoņu algām un kopējo attieksmi pret sportistiem jau ilgāku laiku atrodas kritiķu krustugunīs. Šobrīd UFC reputācija ir sagrīļojusies, un Vaita "UFC 270" laikā pieņemtais lēmums noteikti situāciju neuzlabo.

Nganū, izsakoties pavisam brutāli, šo cīņu izdevīgāk būtu bijis zaudēt, jo tad viņš varētu iet savu ceļu un UFC savu. Bet šobrīd, neskatoties uz faktu, ka Vaits savus cīkstoņus reiz nosauca par individuālajiem komersantiem, Nganū smagās rokas sasien UFC līgums.

Ja Vaits un UFC turpinās uzņemto kursu, tad ir tikai laika jautājums līdz MMA zvaigznes sāks meklēt darbu tādās organizācijās kā "Bellator", PFL vai "One Championship".

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu