Unikāls notikums: Pēc agresīvas varas sagrābšanas par pērtiķu bara līderi kļūst mātīte (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pērtiķis
Pērtiķis Foto: Unsplash

Japānas dienvidos jauna makaku mātīte apgāzusi visas sabiedrības normas un vardarbīgā ceļā sagrābusi varu pār 667 pērtiķus lielo baru. Tomēr drīz ar asinīm iegūtā impērija varētu sagrūt, jo tuvojas pārošanās sezona.

Iepazīsties, Jaki. 9 gadus veca makaku mātīte, kas mitinās Takasakijamas zoodārzā un valda pār savu baru kā pirmā mātīte līdere zoodārza 70 gadu ilgajā vēsturē.

Kā vēstīts izdevumā "The New York Times", Jaki ceļš pa hierarhijas kāpnēm bija ļoti pārsteidzošs.

Pēc uzbrukuma savai mātei un kļūšanas par mātīšu līderi barā Jaki sāka asiņainu cīņu ar bara četriem augstākā ranga tēviņiem. Piekāvusi 31 gadu veco bara līderi Nanču, kurš baru vadīja pēdējos piecus gadus, Jaki beidzot kāpa tronī pati.

Japānas makaku sabiedrībā gadījumi, kad mātīte agresīvi sagrābj varu, ir ļoti reti. Ir tikai daži zināmi gadījumi vēsturē, kad tas ir noticis.

Japānas makaki (macaca fuscata), kas zināmi arī kā sniega pērtiķi, jo sniegotā laikā mēdz peldēties karstajos avotos, dzīvo strikti hierarhiskā sabiedrībā. Jo augstāks ir pērtiķa rangs, jo vieglāka piekļuve ēdienam un pārošanās partneriem.

Tēviņu vietu hierarhijā parasti nosaka tas, cik ilgu laiku viņi pavadījuši attiecīgajā barā (tēviņi savu dzimto baru atstāj īsi pēc pubertātes sasniegšanas). Savukārt mātītēm augstākā vara parasti ir māte. Nereti makaki var ar varu ieņemt augstāku stāvokli.

Šīs cīņas par vietu hierarhijā parasti notiek tikai tēviņu starpā. Tieši tāpēc Jaki rīcība un nākšana pie varas ir ļoti pārsteidzoša. Kad Jaki bija sakāvusi pēdējo līderi, viņa pat sāka izrādīt tradicionālu tēviņu uzvedību, proti, staigāja ar augsti paceltu asti un kratīja koku zarus.

Tiesa, Jaki varai drīz varētu pienākt gals, jo drīz sāksies pārošanās haoss. Kā stāsta zoodārza darbinieki un pētnieki, 18 gadus vecais tēviņš Lufijs jau vairākas reizes mēģinājis "sadraudzēties" ar Jaki, kura no viņa acīm redzami baidās.

"Es novēroju, ka Jaki sejā parādās baiļu grimase – līdzīgi kā tiem, kuri ir zemāki par Lufiju. Vēl es novēroju, ka Lufijs grūž prom Jaki, lai savāktu visu ēdienu viens," stāstīja pētnieks Ju Kaigaši.

Lai nu kā, pagaidām Jaki no sava troņa nav gāzta.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu