OVG nav vienota viedokļa par turpmākajiem iespējamajiem instrumentiem cīņā ar Covid-19 (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.
Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Operatīvās vadības grupas (OVG) formātā nav vienota viedokļa par turpmākajiem iespējamajiem soļiem epidemioloģiskās drošības sfērā, otrdien, 25. janvārī, pēc Ministru kabineta sēdēs norādīja grupas vadītājs un Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Viņš pauda, ka, lai gan OVG ir bijušas diskusijas par šo tēmu, ekspertu viedokļi ir dažādi un reizēm pat pretrunīgi.

"Šobrīd minēt par to, kādi varētu būt šie papildu [ierobežojumi], es atturēšos. Ir Veselības ministrijas (VM) piedāvātie galvenie virzieni: attālinātais darbs un citi, bet šobrīd nav tāda kopīga skata OVG līmenī," teica Citskovskis.

Kā liecina informācija OVG 20. janvāra sēdes protokolā, VM sēdē ziņojusi, ka pašlaik nav iespējams runāt par epidemioloģisko pasākumu pārskatīšanu un ir skaidrs, ka izvairīšanās no plašas sabiedrības inficēšanās nebūs iespējama.

VM sēdē norādīja, ka tikai vakcinācijas aptveres palielināšana nebūs pietiekama inficēšanās izplatības mazināšanai, svarīgi darīt visu iespējamo, lai nepieļautu strauju saslimstības "pīķi", un jāpanāk, lai tas notiktu pēc iespējas lēnāk.

Ministrijas pārstāvji kā galvenos drošības pasākumus minēja maksimāli samazinātu cilvēku kontaktēšanos ārpus mājsaimniecības, esošo pasākumu efektivitātes uzlabošanu - pareiza sejas aizsargmasku lietošana un attālinātais darbs ar izrietošo ietekmi uz sabiedrisko transportu un kopējo cilvēku kustību.

VM paskaidroja, ka jau noteikto pasākumu stingra ievērošana ir katra cilvēka personīgā atbildība un tikai no tās ir atkarīgs, cik ilgi infekcija vēl izplatīsies.

VM piedāvātie pasākumi infekcijas izplatības samazināšanai ir pakalpojumu sniegšanas darba laika samazināšana, sloga mazināšana uz sabiedrisko transportu, dažādojot vai samazinot valsts un pašvaldību institūciju darba laikus, iekštelpu pasākumu nerīkošana vai dalība tajos tikai ar FFP2 respiratoriem, amatieru kolektīvu, aktīvās interešu izglītības un sporta norise tikai ārtelpās, privātās pulcēšanās noteikšana tikai vienas mājsaimniecības ietvaros, kā arī pēc iespējas mazināta kustībs, dodoties tikai tur, kur tiešām ir nepieciešams, un izmantot tikai tos pakalpojumus, bez kuriem iztikt nav iespējams.

Kā ziņots, pirmdien Latvijā konstatēti 6097 jauni Covid-19 gadījumi un saņemtas ziņas par 15 inficētu personu nāvi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Savukārt kopējais ar Covid-19 inficēto pacientu skaits sasniedzis 778. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pēc otrdienas Ministru kabineta sēdes gan minēja, ka lielu daļu no stacionāros esošajiem pacientiem veido personas, kuru pamata diagnoze nav Covid-19.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu