Ekskluzīvi "Apollo.lv" ⟩ "Nevajadzētu strīdēties cilvēkiem savā starpā, apvainot vienam otru." Andris Keišs dalās ar Covid-19 pandēmijā gūtajām atziņām (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Andris Keišs
Andris Keišs Foto: Sintija Zandersone/LETA

Covid-19 pandēmija spēcīgi ietekmējusi kultūras norises visā pasaulē. Arī Latvijā teātriem nācies piedzīvot "spoku sezonu" un pielāgoties jauniem izrāžu formātiem. Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs sarunā ar ziņu mediju "Apollo.lv" atklāja, kādas pārdomas raisījis šis savdabīgais periods. 

Teātri visā Latvijā bijuši pakļauti spēcīgām pārmaiņām - režisori veidojuši izrādes "Zoom" platformā, aktieri spēlējuši pirmizrādes bez skatītājiem. Arī tagad, kad šķietami viss virzās uz labo pusi, skatītāju rindas ir krietni paretinājušās ierobežojumu dēļ. Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs uzskata, ka Covid-19 ir radījis paradoksālu situāciju. 

"Atceros, ka pirms Covid-19 tika atcelta izrāde tikai tad, ja tev bija 40 grādu temperatūra un tu knapi varēji pavilkties. Ja bija 38,5 grādu temperatūra, tad mēs spēlējām, jo nav nekas baisāks kā atcelt teātra izrādi.

Bet tagad tu vari pat stundu pirms izrādes vienkārši piezvanīt un pateikt – tev ir iesnas un izrādi var atcelt," atminas aktieris.

Andris Keišs uzsver, ka, pateicoties Covid-19 regulārai testēšanai, tagad ir vieglāk, taču tik un tā jūtams neobligātums, kas nemanāmi ir iezadzies mūsu dzīvē: "Tas ir kaut kas jauns, kas līdz šim nav bijis."

Citādi Keišs ir pateicīgs, ka ir iespēja strādāt: "Paldies dievam, darbs ir, strādāju, priecājos un viss notiek!"

Par situāciju teātrī aktieris stāsta, ka kolektīvs ir vakcinējies un mēģinājumi rit pilnā sparā: "Lēnām esam jau gaisā, var just - drīz pārcelsimies uz "veco māju" Lāčplēša ielā."

Šobrīd Jaunajā Rīgas teātrī norisinās mēģinājumi trim izrādēm - "Ekspedīcija "Jāzeps"" Ingas Tropas-Fišeres režijā, "10 iemesli apciemot Kauci" Gata Šmita režijā, kā arī režisora Alvja Hermaņa iestudējums "Viss zem debesīm".

Kā pēdējā laikā sirdij tuvāko iestudējumu Andris Keišs nosauc mūzikas namā "Daile" tapušo muzikālo fantāziju kopā ar Raimondu Paulu "Suni ārā nedzenama nakts", kas tapusi, balstoties Ojāra Vācieša dzejā.

"Tas ir vispatstāvīgākais darbs, ko esmu izdarījis uz skatuves. Tā pat nav izrāde, tā ir tikšanās ar skatītāju," skaidro Keišs.

Aktieris piebilst, ka drīzumā gaidāmi divi jauni projekti, taču sīkāku informāciju neizpauda: "Ir divas jaunas iestrādnes. Tad, kad tas būs taustāmāk un jau pie finiša taisnes tuvosies, tad jau arī pastāstīšu par tām."

Andris Keišs uz jautājumu, ar kuru aktieri vēlētos kādreiz spēlēt uz vienas skatuves, atbild: "Mani sapņu aktieri jau atrodas JRT. Mani kolēģi, ar kuriem es esmu, tā kā ar viņiem kopā radīt darbus, tā ir tiešām laime! Leonardo di Kaprio ir dzimis vienā gadā ar mani, mēs varētu kādā filmā brāļus nospēlēt."

18. janvārī kļuva zināms, ka Dailes teātrī top izrāde "Kokvilnas lauku vientulībā" ar aktieriem Džonu Malkoviču un Ingeborgu Dapkunaiti, kas tiks izrādīta no 28. maija līdz 31. maijam. Džona Malkoviča viesošanās Rīgā raisījusi sajūsmu teātra mīļotāju vidū, un arī Andrim Keišam ir kāds novēlējums leģendārajam aktierim. 

"Nevaru iedomāties, kā viņš aktierē uz skatuves… Malkovičs ir uzņēmies to milzīgo risku. Visu to labāko, lai izdodas! Nav tik viegli kā kino, bet es ticu, ka viņš ir lielisks. Katrā ziņā ir lieliski tas, ka viņš viesojas Rīgā," par Malkoviču izsakās Keišs.

Šajā pārmaiņu laikā vairums ļaužu nonākuši pie jaunām atklāsmēm, tostarp arī Andris Keišs: "No tādām sociālām atklāsmēm - sabiedrība ir līdzsvarā un nevajadzētu strīdēties cilvēkiem savā starpā, apvainot vienam otru. Bet tas, ko es esmu sev pats personīgi sapratis, ka ar sevi tā īsti satikties nevari.

Es nezinu, kā tas ir, tikties, kad pretī nav neviena atspulga, kurā skatīties, nekā cita, kā tikai tu pats.

Tu vari satikties ar savu dzimteni, kad aizbrauc pavisam uz citu zemi, ieraugi, ka viss ir pilnīgi citādāk. Pēkšņi tev sakāpis kaklā kamols no tā, ka tu saproti, cik ļoti tu mīli savu dzimteni."

Andris uzskata, ka tas pats ir cilvēku starpā: "Sevi var saprast mijiedarbībā ar citiem, skatoties, kādas ir tavas reakcijas. Kad tu pretnostatī sevi pret citiem."

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu