Pensionāre no Rīgas domes saņēmusi 94 centu pabalstu kurināmā iegādei. Pašvaldība skaidro situāciju (40)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kadrs no "Bez tabu" video

90 gadus vecā rīdziniece Hortenzija vairākus gadus saņēmusi mājokļa pabalstu, ko izmantojusi kurināmā iegādei. Šogad pabalsts bija ievērojami mazāks, ziņo TV3 raidījums "Bez tabu".

Šis gads sirmgalvei sācies ar nepatīkamu pārsteigumu. Rīgas dome malkas iegādei nolēmusi izmaksāt 94 centus.

2020. gada nogalē sirmgalve mājokļa pabalstu saņēma 309 reizes lielāku jeb 291 eiro. Vienā apkures sezona sirmgalve ”nokurina” ap 500 eiro.

Pensionāre dzīvo kopā ar invalīdi. Kopējie mājsaimniecības ienākumi mēnesī nepārsniedz 500 eiro slieksni.

"Šāda kapeiku nauda man nekad nav bijusi. Nezinu, ko ar to var iesākt. Viņa (sociālā dienesta darbiniece) teikusi, ka gan jau mēs malku varam nopirkt. Viens bērzu malkas maiss maksā ap 3,40 eiro, alkšņu malka ap 4 eiro. Tā ir labāka.

Paldies, ka iepriekšējos gados pabalsts bija ap 300 eiro. Citreiz vairāk, citreiz mazāk. Es gribu atteikties no šāda pabalsta. Ja pašvaldība tik šausmīgi nabadzīga palikusi, neņemšu pēdējo pagali no viņiem," saka sirmgalve.

Rīgas Sociālā dienesta vadītāja raidījumam “Bez Tabu” atklāj, ka pabalsts aprēķināts pareizi, nekādu kļūdu neesot. Ja Hortenzijas kundze iesniegumam būtu pievienojusi dažādus izdevumus attaisnojošus dokumentus, piemēram, komunālos rēķinus, pabalsts būtu lielāks.

"Ja pabalsts ir kaut viens cents, mēs to izmaksājam. Kundze nav iesniegusi nevienu citu izdevumu pamatojošu dokumentu par citiem komunālajiem maksājumiem. Tie varētu būt izdevumi par telefonu, gāzi, elektrību, dzīvokļa apsaimniekošanas rēķini," skaidro Guna Eglīte, Rīgas Sociālā dienesta vadītāja.

"Valdība pieņēmusi lēmumu paaugstināt garantētā minimālā ienākuma līmeni, nosakot koeficientus. Viena pensionāra ģimenei koeficients ir 2,5. Divu un vairāku pensionāru ģimenē koeficients ir 2. Šajā gadījumā divu pensionāru ģimenē garantētā ienākuma līmenis ir 185, kas jāpareizina ar koeficientu divi, līdz ar to pabalsts būtu par 185 eiro lielāks," turpina Eglīte.

Plašāk par notikušo "Bez tabu" sižetā:

Komentāri (40)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu