Arī Zīļuks, Sprīdītis un Prusax. Latvija iesoļo demitiem miljonu vērtajā virtuālās mākslas tirgū. Kas ir NFT? (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Rokas Tenys/Shutterstock

Kriptovalūtas un digitālie mākslas darbi jeb NFT satricinājuši internetu un raisījuši daudzus jautājumus par jauno mākslas nozari, kurā unikāli virtuāli attēli tiek pārdoti pat par sešdesmit deviņiem miljoniem ASV dolāru. Arī Latvijā izveidoti pirmie NFT "300 latvieši", valsts kultūru pārnesot digitālā vidē. Kas ir miljardu vērtais NFT tirgus?

Neaizstājamie žetoni (Non-Fungible Tokens), plašāk zināmi kā NFT, ir blokķēdē radīti unikāli digitāli mākslas darbi, animācijas, mūzikas ieraksti un kartītes, ko var pirkt un pārdot par kriptovalūtām. 

Katram NFT ir piešķirta unikāla digitāla vērtība, piemēram, sporta kartītes, videospēļu ādiņas, pat virtuāli nekustamie īpašumi, audio fragmenti un animācijas. Tās var parādīt citiem, publicēt internetā, kā arī iznīcināt. Tas ir aktīvs, kas kolekcionāriem un īpašniekiem piešķir īpašumtiesības uz digitālajiem darbiem.

Ja kriptovalūtas var apmainīt un tirgot pret līdzvērtīgu valūtu, tad NFT ir unikāli gan pēc izskata, gan pēc identifikācijas kodiem. Tā ir kā pasākuma biļete, kurā ietverta informācija par pircēju, iegādes datumu un vietu.

Šajā tirgū cilvēki iesaistās, vairāku mērķu vadīti, piemēram, lai mākslas darbus iegādātos un pārdotu par lielāku cenu vai atstātu savā kolekcijā.

Miljardu vērts tirgus

NFT ir guvuši popularitāti gan kriptovalūtu lietotāju, gan uzņēmumu un atpazīstamu cilvēku vidū. Kopš 2017. gada NFT iegādei iztērēti 16 miljardi ASV dolāru, 2022. gada janvārī ziņo portāls "CoinDesk".

Māksliniekiem tā ir iespēja pārdot savus veikumus digitālā vidē globālai pircēju auditorijai, neizmantojot galerijas vai izsoļu namus un paturot lielāko daļu peļņas.

Gadsimtiem seni izsoļu nami, piemēram, "Christie's" un "Sotheby's", arī pievērsušies NFT tirgum, pārdodot tos miljoniem dolāru vērtībā.

Digitālajos mākslas darbos iespējams ieprogrammēt arī autoratlīdzības, lai autors saņemtu daļu no pārdošanas daļas katru reizi, kad mākslas darbs tiek pārdots jaunam īpašniekam.

Kā visiem aktīviem, piedāvājums un pieprasījums ir galvenie tirgus cenu virzītāji. Tā kā NFT tiek izdoti ierobežotā daudzumā, pircēji ir gatavi maksāt lielu summu par tiem.

Tirgo par desmitiem miljonu eiro

Vieni no pirmajiem radītajiem NFT ir "CryptoPunk" - tā ir desmit tūkstošu unikālu digitālo avatāru kolekcija, kas tiek glabāta "Ethereum" blokķēdē. Šobrīd lētākais pieejamais "CryptoPunk" NFT tiek tirgots par 195 tūkstošiem ASV dolāru. Kopējais pārdošanas apmērs pārsniedzis miljardu ASV dolāru.

2021. gadā NFT tirgus sasniedza 41 miljarda ASV dolāru apmēru, apkopojis uzņēmums "Chinalysis". 

2018. gadā par 139 dolāriem iegādātu NFT "A Coin For the Ferryman" 2021. gada novembrī pārdeva par sešiem miljoniem dolāru.

Mākslinieka "Beeple" fiziskā skulptūra "HUMAN ONE", kas sevī apvieno mainīgu video un skaņas instalāciju, novembrī tika pārdota par 25 miljoniem dolāru.

Tā paša mākslinieka darbs "Everydays — The First 5000 Days" izraisīja lielu pārsteigumu un šoku, kad izsoļu namā "Christie's" martā tika pārdots par sešdesmit deviņiem miljoniem dolāru. Sākuma cena bija 100 dolāri.

Kopš 2007. gada mākslinieks "Beeple" piecu tūkstošu dienu garumā radīja mākslas darbus, digitāli tos apvienojot NFT. Attēlos ir iekļauti populāri cilvēki, piemēram, "Amazon" īpašnieks Džefs Bezoss un bijušais ASV prezidents Donalds Tramps.

Par 208 tūkstošiem dolāru kāds 32 gadus vecs uzņēmējs iegādājās video ar basketbolistu Lebronu Džeimsu no platformas "NBA Top Shots". 

Bijušais mikroblogošanas vietnes "Twitter" galvenais izpilddirektors Džeks Dorsijs savu pirmo 2006. gadā rakstīto tvītu pārdeva kā NFT par 2,9 miljoniem dolāru. Pircējs atrodas Malaizijā un ir blokķēdes uzņēmuma "Bridge Oracle" izpilddirektors, ziņo portāls "Reuters". 

Latvieši piesaka sevi NFT tirgū

Arī Latvijā 2021. gada decembrī izdota digitāla kriptomākslas kolekcija ar nosaukumu "300 latvieši". Tajā attēlotas Latvijā zināmas personības un tēli, sportisti, aktieri, mūziķi, piemēram, komponists Emīls Dārziņš, Zīļuks, Vaira Vīķe-Freiberga, Krišjānis Valdemārs, Sprīdītis, Mairis Briedis, Raimonds Pauls, Leons no "Ugunsgrēka", reperis Ansis, Jānis Krīvēns, Prusax, Xantikvariāts, Ozols, Arstarulsmirus un citi.

"Mēs ar otru projekta veidotāju, dēvētu par "maxchill", redzējām, ka NFT tirgus ir pilns ar tādiem projektiem kā "Garlaikoto pērtiķu jahtklubs" vai "Dusmīgās zivis", kuriem nav nekādas kultūras vērtības. Tāpēc nolēmām veidot projektu, kas saistīts ar kultūru un Latvijas kultūras kanonu," stāsta kolekcijas veidotājs ar segvārdu "papildspēle "Džokers"".

"Parasti NFT kolekcijām ir desmit tūkstošu gabalu liela tirāža, bet domājām, ka tas mums ir daudz par daudz. 300 ir tāds labs un apaļš skaitlis, nolēmām veidot tik."

"Ideja radās augustā, sarakstoties internetā, septembra sākumā sākām strādāt. Oktobrī aktīvi domājām par blokķēdes risinājumu, "maxchill" sāka zīmēt visas animācijas ar roku. Tas arī bija galvenais darbs."

Katram attēlotajam cilvēkam tiek atstāti desmit procenti no "iekalšanas" summas jeb procesa, kurā NFT tiek iegūts. No katra nākotnes darījuma cilvēkiem pienākas procenti.

"Mēs manuāli izveidojām vismaz 200 kriptovalūtas makus, lai līdzekļi no katra darījuma tiktu novirzīti tur. Jebkurā brīdī attēlotie cilvēki var piekļūt savam kriptovalūtas maciņam," stāsta idejas autors.

"Domājot par to, vai cilvēki mācēs iegādāties NFT, izveidojām pamācību "soli pa solim", kā izveidot maciņu, arī iekalšanas cenu uzlikām diezgan zemu, vēlējāmies padarīt šo projektu pieejamu pēc iespējas vairāk cilvēkiem. Parasti šādas 300 NFT kolekcijas, kas zīmētas ar roku, ir ievērojami dārgākas."

Visiem, kuriem 8. februāra desmitos vakarā kriptovalūtas makā atradīsies NFT "300 latvieši", tiks dāvināts NFT no jaunās automātiski izveidotās kolekcijas, kurā attēloti "cēlie stārķi" ar dažādām īpašībām.

"Domāju, ka turpināsim darboties NFT un kriptovalūtu tirgū. Šis bija mākslas projekts, bet neizslēdzam iespēju nākotnē izveidot ko jaudīgāku,

piemēram, saistītu ar decentralizēto finanšu tehnoloģiju vai investīcijām virtuālajā tīklā "Metaverse"," par nākotnes plāniem stāsta "papildspēle Džokers".

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu