VIDEO ⟩ Koksnes kurināmā cena kopš vasaras pieaugusi līdz pat 80 procentiem (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: tchara/Shutterstock

Būtiski cenas pieaugušas ne tikai energoresursiem, bet arī koksnes kurināmajam, piemēram, granulām. Tas saistīts ar energoizmaksu pieaugumu un arī faktu, ka šis joprojām ir lētāks resurss nekā alternatīvas. Pieaudzis tā pieprasījums, sestdien, 29. janvārī, vēsta TV3 Ziņas.

Šajā ziemas sezonā krituši elektroenerģijas un gāzes cenu rekordi, liekot daudziem lūkoties uz alternatīviem resursiem, piemēram, cieto kurināmo - šķeldu, koksnes granulām, briketēm un malku. Tomēr arī šajā segmentā cenu kāpums bijis iespaidīgs.

Kā stāsta enerģētikas eksperts Gunārs Valdmanis, kokapstrādes nozare sākusi izjust vispārējo straujo inflāciju, un aug arī pieprasījums.

Oficiālā statistika, salīdzinot 2021. un 2020. gada decembri cietajam kurināmajam, rāda 7,4% inflāciju. Šī aina gan ir maldīga un ne tuvu neataino situāciju tirgū šajā brīdī. Visticamāk, pie vainas varētu būt ilgāka termiņa izejmateriālu līgumi.

"Acīmredzot, līguma nosacījumus izpildot, piegādātāji pagaidām vēl nav palielinājuši cenu.

Faktiskais ražošanas izmaksu un pieprasījuma kāpums zināmā mērā varētu arī atspoguļoties resursu cenā tieši nākamajos mēnešos,"

norāda Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis.

Uz "Enefit Green" kokskaidu granulu rūpnīcas darbību ietekmi atstāj gan izejmateriālu, gan degvielas, gan energoresursu cenu kāpums, norāda "Enefit Green" ražotnes vadītājs Mairis Reiziņš. Rūpnīca saražo 150-160 000 tonnu granulu gadā. Lielākā daļa eksportam, bet uzņēmums produkciju pārdod arī vietējā tirgū.

"Tāpat kā visiem pārējiem uzņēmumiem, dzīve nav viegla. Elektrības cena ir ļoti stipri augusi.

Pagājušajā gadā mēs pat uz pusdienu izslēdzām rūpnīcu, Cena par elektrību bija 25 reizes augstāka nekā parasti.

Vienkārši izslēdzām rūpnīcu un nestrādājām. Diemžēl," atklāj Reiziņš.

Pašreizējā tirgus situācija un energoizmaksas, protams, arī ietekmē produkta cenas iedzīvotājiem.

Cenas kāpušas visam koksnes kurināmajam. Kopš vasaras gan šķeldai, gan granulām un briketēm cenās pieaugušas līdz pat 80%, stāsta Latvijas Kokrūpnieku federācija. Attiecībā uz šķeldu, ko katlumāju apkurē izjūt vairums iedzīvotāju, ļoti strauji samazinājušās piegādes no Baltkrievijas - gan ekonomisku, gan politisku iemeslu dēļ.

"Ja runājam par privātmāju patēriņu, cilvēkiem visi alternatīvie siltumi kļuvuši daudz dārgāki un ir pastiprināts pieprasījums. Ir patukšas noliktavas.

Tās cenas vietējie ar savu pieprasījumu uzdzina augšā, bet vēlreiz - joprojām koksnes kurināmais ir lētākais," norāda Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors.

Video: Raidījuma TV3 Ziņas sižets

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu