VIDEO "Testēšanas pašmērķis nevar būt apliecināt pārslimošanu." Ar antigēna testu pietiks "slimības lapai", bet ne pārslimošanas sertifikātam (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Šonedēļ augtie saslimšanas rādītāji draud paralizēt ģimenes ārstu, tāpēc veselības ministrija strauji pieņēma lēmumu, ka praksēm vairs nav jāapzvana katra inficētā persona katru dienu, bet ģimenes ārsti turpmāk zvanīs tiem, kuriem slimošanas laikā mājās radīsies kādi saasinājumi, vēsta TV3 Ziņas.

No pirmdienas, 31. janvāra, diennakts režīmā atjaunos vienotā ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa darbību, bet lielais inficēto skaits epidemiologiem liek šķirot, kuriem inficētajiem zvanīt.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) maksimālā spējā ir 1000 zvanu dienā saziņai ar Covid-19 saslimušajiem kontaktpersonu apzināšanai. Kopš inficēto skaits sešas un pat deviņas reizes pārsniedz kapacitāti, SPKC vairs nav spējīgs piezvanīt pilnīgi katram Covid-19 pozitīvajam.

Epidemiologi lēmuši zvanīt galvenokārt ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

"Patlaban galvenā prioritāte ir no 20 līdz 39 gadiem, jo viņu vidū ir vērojama visaugstākā saslimstība, viņi ir sociāli aktīvi ar iespēju, ka ir bijuši daudz kontaktu,"

atklāj SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Pārējie daudzi tūkstoši, kuriem nepiezvana, saņem telefonā īsziņu ar instrukciju. Tās izpildē jāpaļaujas uz cilvēku godaprātu, piemēram, lai paši piezvana savām kontaktpersonām, informē darbavietas, kolektīvu vadītājus, apmeklēto pasākumu rīkotājus.

Tikmēr daļā sabiedrības neskaidrību radīja valdības šonedēļ pieņemtie grozījumi, ka inficēšanās fakta oficiālajai konstatēšanai pietiekams būs ārpus laboratorijas veikts ātrais antigēna tests. Mērķis – samazināt slodzi laboratorijām. Veselības ministrija skaidro – derīgs būs tāds antigēna tests, kas veikts pie ģimenes ārsta, kādā medicīnas iestādē vai aptiekā farmaceita uzraudzībā.

Ja antigēna testa rezultāts Covid-19 pozitīvs, tad to nevajag pārapstiprināt ar došanos uz laboratoriju veikt testu. Mērķis ir, lai cilvēks operatīvi varētu uzreiz sākt ievērot izolāciju un informēt kontaktpersonas.

Video: Raidījuma TV3 Ziņas sižets

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu