VIDEO 1. februārī Latvijā darboties sāk depozīta sistēma. Ko var nodot un cik par to maksā? (35)

Foto: aleks333/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

No šodienas, 1. februāra, Latvijā darboties sāk dzērienu iepakojuma depozīta sistēma, kur par katru iegādāto dzērienu depozīta iepakojumā iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīta maksa 10 centu apmērā, bet pēc iepakojuma nodošanas to varēs saņemt atpakaļ. Lai noskaidrotu to, kā šī sistēma darbosies, ziņu medijs "Apollo.lv" intervēja SIA "Depozīta Iepakojuma Operators" valdes priekšsēdētāju Miku Stūrīti.

Depozīta sistēma ir praktisks solis ceļā uz tīrāku Latviju, un tā palīdzēs virzīt dzērienu ražotāju, tirgotāju un sabiedrības rīcību klimatam draudzīgā virzienā, vienlaikus sniedzot iespēju pilnvērtīgi apsaimniekot dabā visbiežāk sastopamos dzērienu iepakojumus.

Ieviešot ilgtspējīgu, mūsdienīgu un ērtu dzērienu iepakojumu šķirošanas un pārstrādes sistēmu, iedzīvotājiem ir iespēja nostiprināt videi draudzīgus paradumus savā ikdienā.

Depozīta sistēmu Latvijā pārvalda SIA "Depozīta Iepakojuma Operators" (DIO), kurā apvienojušies gan vietējie, gan Baltijas mēroga vadošie dzērienu ražotāji un mazumtirgotāji.

Video: 1. februārī Latvijā darboties sāk depozīta sistēma. Ko varēs nodot un cik par to maksās?

Depozīta sistēmas izveidei ir vairāki galvenie mērķi:

  • Veicināt sabiedrības pozitīvu paradumu maiņu, nodrošinot patērētājiem draudzīgu un ērti lietojamu depozīta sistēmu.
  • Ieviest pēc iespējas plašāku atkārtoti lietojamo stikla pudeļu un pārstrādāto materiālu nonākšanu atpakaļ tirgus apritē un pieejamību veikalu plauktos.
  • Samazināt atkritumu nonākšanu Baltijas jūras krastā, upēs, mežos, parkos un citās cilvēku apmeklētās vietās dabā.
  • Informēt sabiedrību par tukšo iepakojumu nodošanu un veicināt ilgtspējīgu ieradumu - rūpēties par apkārtējo vidi.
  • Nodrošināt caurskatāmu operatora pārvaldes politiku, kas balstīta sabiedrības interesēs.
  • Ievērot sistēmas bezpeļņas principu un iegūtos līdzekļus atkārtoti ieguldīt depozīta sistēmas ilgtspējībā un attīstībā

Kāda veida iepakojumu var nodot depozīta punktos?

Plastmasas (PET) pudeles. PET ir pilnībā pārstrādājams, un to var atkārtoti izmantot jaunu pudeļu ražošanai vai, piemēram, apģērba, paklāju un citu preču izgatavošanai.

Stikla pudeles. Pārstrādājot stikls saglabā savu kvalitāti un labās īpašības, un to var atkārtoti izmantot jaunu pudeļu ražošanai vai, piemēram, siltumizolācijas vates un stikla flīžu izgatavošanai.

Skārdenes. Alumīnija skārdenes ir viens no visvērtīgākajiem iepakojumu veidiem, turklāt tas ir arī ļoti ilgtspējīgs, jo alumīnija skārdene sastāv no vidēji 70 % pārstrādāta metāla.

Foto: Depozītapunkts.lv

Kur varēs nodot tos dzērienu iepakojumus, kas nav iekļauti depozīta sistēmā?

Tos dzērienu iepakojumus, kurus depozīta sistēmā nepieņems, joprojām varēs nodot netālu esošajos šķirošanas konteineros.

Depozīta sistēma ir veids, kā papildināt un uzlabot jau esošo atkritumu apsaimniekošanas nozari Latvijā un uzlabot rezultātus visbiežāk iegādāto un dabā izmesto iepakojumu pārstrādē.

Ja uz depozīta pieņemšanas punktu tiks atnests dzēriena iepakojums, ko nevar nodot depozīta sistēmā, vai arī, piemēram, depozītā nododamā iepakojuma etiķete vai pats iepakojums būs būtiski bojāts, to varēs izmest atkritumu šķirošanas konteineros, kas atradīsies netālu no nodošanas vietas.

Pirms iepakojuma nodošanas vērts zināt:

Taromāti pieņem pudeles gan ar vāciņiem, gan bez tiem, taču vēlams nodot pudeles ar vāciņiem, jo tas nodrošinās arī vāciņa pārstrādi, kas rezultēsies tīrākā vidē.

Nododamajam depozīta iepakojumam jābūt iztukšotam, nesaspiestam un bez būtiskiem bojājumiem, taču taromāti pieņem arī viegli deformētu vai iespiestu iepakojumu. Svarīgākais, nododot depozīta iepakojumu, ir pārliecināties, vai uz iepakojuma etiķetes ir depozīta sistēmas zīme un nolasāms svītrkods.

Galvenās lietas, kas jāzina par depozīta kupona darbību

Pamatnosacījums pilnīgi visu kuponu darbībai ir šāds - saņemto kuponu var izmantot kā maksāšanas līdzekli tajā tirdzniecības vietā, kur tukšais depozīta iepakojums ir nodots.

Visos kuponos tiek norādīta šāda informācija: kopsumma par nodotajām iepakojuma vienībām, nodoto iepakojumu vienību skaits, svītrkods noskenēšanai pie veikala kases, kā arī tirdzniecības vietas nosaukums, kurā var izmantot konkrēto kuponu.

Foto: Depozītapunkts.lv

Saņemtais depozīta kupons būs izmantojams kā maksāšanas līdzeklis jebkādu veikalā pieejamo preču iegādei. Veicot pirkumu, kupons būs jāuzrāda kasierim, kurš to noskenēs, lai piešķirtu atlaidi pirkumam, vai jānoskenē pašapkalpošanās kasē.

Kuponu nav obligāti jāizmanto veikalā tajā pašā dienā, kad kupons ir saņemts, taču ieteicams to izmantot sešu mēnešu laikā. Lai nodrošinātu, ka veikala kasieris var noskenēt kuponu, ieteicams to uzglabāt drošā vietā un nesabojāt. Gadījumā, ja kupona svītrkods ir saplēsts vai izbalējis, pastāv iespēja, ka šo kuponu nevarēs noskenēt un to nepieņems.

Pēc dzēriena izlietošanas tukšos depozīta iepakojumus varēs nodot aptuveni 1400 punktos:

  • Aptuveni puse ir automātiskie depozīta punkti, kur iepakojumu varēs nodot taromātos.
  • Aptuveni 700 ir manuālie depozīta punkti, kur iepakojumu pieņems veikala pārdevējs.
Foto: Depozītapunkts.lv
Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu