Latvija varētu saņemt 231 miljonu eiro no Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējuma (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Marian Weyo/Shutterstock

Zaļajam kursam un viedajai reindustrializācijai Latvijai šajā pavasarī no Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma (ANM) finansējuma varētu izmaksāt 231 miljonu eiro, pirmdien, 31. janvārī, pēc tikšanās ar premjerministru Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem atklāja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

Lai šo finansējumu saņemtu, ir nepieciešams īstenot gan tās reformas un investīcijas, kas ir paredzētas nacionālajā ANM plānā, gan arī noslēgt pēdējās formalitātes, kas varētu tikt izdarīts jau šajā nedēļā ar valdības lēmumiem, paskaidroja Dombrovskis.

Dombrovskis pauda, ka kopumā tuvāko septiņu gadu periodā Latvija no Eiropas Savienības (ES) gan tradicionālo fondu finansējuma veidā, gan ar ANM saņems vairāk nekā desmit miljardus eiro. Latvija iepriekš bija starp pirmajām dalībvalstīm, kuru nacionālais ANM plāns tika apstiprināts un jau pagājušā gada septembrī Latvija saņēma 237 miljonus eiro priekšfinansējuma.

Ministru prezidents tikmēr atzīmēja, ka ANM finansējums Latvijai ļaus attīstīt viedo reindustrializāciju, kā arī paātrināt zaļā kursa norises. "Visas investīcijas, kas ieiet mūsu ekonomikā, uzņēmējdarbībā, cels mūsu kopējo labklājību," pauda premjers.

Kā ziņots, Latvija tuvāko piecu gadu laikā varētu saņemt Atveseļošanas fonda investīcijas 1,82 miljardu eiro apmērā un īstenot fonda plānā paredzētos pasākumus.

Pēc priekšfinansējuma saņemšanas turpmākos līdzekļus Latvija varēs piesaistīt, sasniedzot konkrētos projektu un reformu mērķus. Katru gadu tiks vērtēts Latvijas progress, un atbilstoši tam būs pieejams finansējums. Paredzams, ka pirmās fonda investīcijas tiks veiktas veselības jomā, kur jau šobrīd ir augstas gatavības projekti.

Atveseļošanas fonda plānā paredzētie ieguldījumi sešās stratēģiskajās jomās ļaus veikt nozīmīgas reformas, palīdzot valstij atgūties no pandēmijas izraisītās ekonomikas lejupslīdes. 20% no fonda līdzekļiem pēc EK ieteikumiem plānots ieguldīt digitalizācijā, bet 37% - klimata mērķu sasniegšanā. Nevienlīdzības mazināšanai novirzīti 370 miljoni eiro jeb 20% no fonda līdzekļiem, veselības nozares projektiem - 181,5 miljoni eiro jeb 10%, ekonomikas transformācijas un produktivitātes reformām - 196 miljoni eiro jeb 11%, bet likuma varas stiprināšanai - 37 miljonus eiro jeb 2%.

Atveseļošanas fonds ir jauna, EK centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kas izveidota papildus 2021.-2027. gada plānošanas perioda ES daudzgadu budžetam. Tā mērķis ir atbalstīt reformas un investīcijas, kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazināt pandēmijas izraisītās krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu