Iepakojuma depozīta sistēmas atklāšanā uzsver tās lielo vēsturisko nozīmi (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas depozīta sistēmas āra kiosks Nometņu ielā pie "Maxima XX" veikala.
Latvijas depozīta sistēmas āra kiosks Nometņu ielā pie "Maxima XX" veikala. Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien notikušajā iepakojuma depozīta sistēmas atklāšanā visi pasākuma dalībnieki uzsvēra jaunās sistēmas lielo vēsturisko nozīmi - šis esot būtisks pagrieziens uz cilvēku domāšanas un paradumu maiņu, solis uz jaunu rīcību un tradīcijām.

Kā teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP), šis ir pagrieziena punkts vides aizsardzībā Latvijā, apliecinot, ka mēs atkritumus uzskatām nevis par atkritumiem, bet par resursiem atkārtotai izmantošanai.

Savukārt "Depozīta iepakojuma operatora" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis uzsvēra, ka, iedarbinot dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu Latvijā, tiek izveidota depozītu sistēmas ķēde visās Baltijas valstīs.

Kā ziņots, šodien Latvijā darbību sāks depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem, kur par katru iegādāto dzērienu depozīta iepakojumā iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīta maksa 10 centu apmērā, kuru pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, aģentūrai LETA pavēstīja depozīta sistēmas ieviesēja SIA "Depozīta iepakojuma operators" pārstāvji.

Uzņēmumā skaidro, ka, nododot tukšo depozīta iepakojumu automātiskajā depozīta punktā, kur atrodas taromāts, iedzīvotājam izdos īpašu depozīta kuponu, ko varēs izmantot kā maksāšanas līdzekli jebkādu preču iegādei tajā pašā veikalā.

Vienlaikus tirgotājiem ir iespēja paplašināt kupona izmantošanas iespējas savu klientu ērtībai, piemēram, nodrošinot iespēju kuponu izmantot visā veikalu tīklā vai piedāvāt iespēju saņemt skaidru naudu. Par šīm iespējām tirgotāji savus pircējus informē atsevišķi.

Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots.

Līgums ar depozīta iepakojuma operatoru ir obligāti jāslēdz pārdevējiem par tirdzniecības vietām valstspilsētās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 300 kvadrātmetriem, kā arī par tirdzniecības vietām citās administratīvajās teritorijās, kuru tirdzniecības zāles platība vienāda vai lielāka par 60 kvadrātmetriem.

Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai "Depozīta iepakojuma operators".

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu