Kremlis pēc tiesneša sievas nolaupīšanas noliedz, ka zaudētu kontroli pār Čečeniju (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Kremlis ceturtdien noliedza, ka būtu zaudējis kontroli pār Čečeniju, šādi izsakoties saistībā ar pēdējā laika dramatiskajiem notikumiem, kad Čečenijas drošības spēki Nižņijnovgorodā, 1800 kilometrus uz ziemeļiem no Čečenijas, nolaupīja bijušā tiesneša sievu un aizveda uz Ziemeļkaukāza reģionu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien Kremlī tikās ar Čečenijas līderi Ramzanu Kadirovu dažas stundas pēc tam, kad Krievijas Valsts domes deputāts no Čečenijas bija draudējis bijušā tiesneša ģimenei "nogriezt galvas".

"Es pilnīgi nepiekrītu tam, ka situācija tur būtu izgājusi ārpus kontroles," ceturtdien žurnālistiem sacīja Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Kāpēc Putinam vajadzētu baidīties no Krievijas reģiona līdera?" vaicāja Peskovs.

Sociālajā tīklā "Instagram" publicētā video Kadirovs sacīja, ka apspriedis ar Putinu "akūtus jautājumus" un ka "prezidents mūs vienmēr atbalsta".

Viņš arī norādīja, ka ceturtdien tiksies ar Krievijas premjerministru Mihailu Mišustinu. "Mēs mēģināsim atrisināt sensitīvus jautājumus," viņš sacīja.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai Putins reaģēs uz radio "Eho Moskvi" iesniegumu par draudiem bijušā tiesneša ģimenei un žurnālistiem, Peskovs ceturtdien sacīja, ka "prezidents ir saņēmis attiecīgo rakstisko iesniegumu".

Uz precizējošo jautājumu, vai Putins izskatīs jautājumu par draudiem žurnālistiem, Peskovs atbildēja: "Es nevaru precīzi pateikt. Man nav atbildes uz šiem jautājumiem."

Čečenu drošībnieki 20.janvārī Ņižņijnovgorodā nolaupīja bijušā Čečenijas federālā tiesneša Saidi Jangulbajeva sievu Zaremu Musajevu un aizveda viņu uz Čečeniju.

Pāra dēls Abubakars Jangulbajevs strādāja Komitejā pret spīdzināšanu un pēc nopratināšanas decembrī pameta Krieviju.

Komiteja pret spīdzināšanu atsūtījusi ziņu aģentūrai AFP novērošanas kameru ierakstu, kurā redzams, kā neidentificēti vīrieši aizturēšanas gaitā izved no lifta acīmredzami satraukto Musajevu.

Organizācija norādīja, ka lieta iesniegta Eiropas Cilvēktiesību tiesai.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" Musajevas aizturēšanu atzīst par nolaupīšanu un mudina Krieviju viņu nekavējoties atbrīvot.

Jau vēstīts, ka 20.janvārī cilvēki, kas stādījās priekšā kā Čečenijas Iekšlietu ministrijas darbinieki, ielauzās Jangulbajevu dzīvoklī Ņižņijnovgorodā.

Viņiem bija dokumenti par bijušā tiesneša un viņa sievas piespiedu nogādāšanu Čečenijā, lai nopratinātu kā lieciniekus lietā par krāpšanos.

Tā kā tiesneša statuss Jangulbajevam garantē neaizskaramību, aizturēta tikai Musajeva.

23.janvārī Čečenijas informācijas un preses ministrs Ahmeds Dudajevs paziņoja, ka tiesa Musajevai piespriedusi 15 dienu administratīvo arestu par uzbrukumu un policista apvainošanu.

Kadirovs ierakstījis video ar draudiem Jangulbajeviem, norādot, ka "šai ģimenītei gaidāma vieta cietumā vai zem zemes".

Krievijas neatkarīgais laikraksts "Novaja gazeta" vērsies Izmeklēšanas komitejā ar prasību ierosināt krimināllietu pret Kadirovu pēc panta par naida kurināšanu, otrdien paziņoja laikraksta pārstāvji.

Šāda soļa iemesls ir reģiona līdera izteikumi, kas adresēti prezidenta cilvēktiesību padomes loceklim Igoram Kaļapinam un laikraksta žurnālistei Jeļenai Milašinai.

Runa ir par Kadirova ierakstu, kas 24.janvārī publicēts viņa kanālā lietotnē "Telegram". Tajā viņš izteicies par Musajevas nolaupīšanu, ko īstenoja čečenu drošības dienestu pārstāvji.

Ierakstā Kadirovs Kaļapinu un Milašinu dēvē par "teroristu atbalstītājiem" un apgalvo, ka viņi pelna naudu ar Čečenijas un čečenu tēmām, "izstrādājot scenārijus un čukstot ausī saviem personāžiem tekstus un uzvedību".

"Mēs vienmēr esam iznīcinājuši teroristus un viņu atbalstītājus. (..) Mēs no viņiem esam attīrījuši savu zemi un tagad bez žēlastības cīnāmies ar viņiem, lai arī kur viņi atrastos," Kadirovs citēts laikraksta iesniegumā.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu