"Varētu būt vīrusa uzliesmojumi." Zinātniskā padome Igaunijā neatbalsta Covid-19 ierobežojumu atvieglošanu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: M.Pakats/Shutterstock

Zinātniskā padome Igaunijā neatbalsta koronavīrusa izplatības samazināšanai noteikto ierobežojumu mīkstināšanu, norādot uz saslimstības pieaugumu valstī, slimnīcu slogu un zemu vakcinācijas līmeni. Padome arī neatbalsta ierobežojumu pastiprināšanu, kā arī uzskata, ka no 21. februāra netiks anulēti Covid-19 sertifikāti, vēsta portāls "ERR.EE".

Zinātniskās padomes vadītājs un Tartu Universitātes Šūnu bioloģijas katedras profesors Toivo Maimets žurnālistiem sacīja, ka ir daudz iemeslu, kāpēc šobrīd nav prātīgi atvieglot ierobežojumus, taču galvenais no tiem ir slogs slimnīcām.

"Drīz būs divi gadi, kopš mūsu ārsti strādā ārkārtas situācijā, un viņi to nevar izturēt. Arī ārsti ir cilvēki un arī viņi slimo, tāpēc slimnīcas ir vietas, par kurām ir jārūpējas," sacīja Maimets.

"Piemēram, ja mums būtu ideāla, ļoti labi organizēta un ļoti resursietilpīga medicīnas sistēma, mēs tiešām varētu fantazēt par to, ka atsakāmies no mēģinājumiem kontrolēt šo koronavīrusa vilni. Ja līdz pavasarim visiem būtu antivielas, tad vismaz vasarā būtu labi, bet diemžēl mēs to nevaram garantēt," sacīja Maimets.

Tartu Universitātes ģimenes medicīnas profesore un Ģimenes medicīnas un sabiedrības veselības institūta vadītāja Ruta Kalda atzīmēja, ka ierobežojumi samazina saslimstību.

"Ja atcelsim visus ierobežojumus, tad varētu būt koronavīrusa infekcijas uzliesmojumi.

Atceros gadījumu, kas notika 2020. gada augustā, kad Tartu tika atvērts bārs vai naktsklubs un izveidojās infekcijas perēklis. Citādi viss būtu labi, bet viens superlipīgs cilvēks bija izveidojis ļoti lielus infekcijas perēkļus," sacīja Kalda.

Tehnoloģiju universitātes Molekulārās imunoloģijas katedras profesors Pērts Pētersons atzīmēja, ka slimnīcu slogs nav vienīgā problēma.

"Daži cilvēki Igaunijā nestrādā, jo atrodas pašizolācijā.

Desmitiem tūkstošu cilvēku slimības dēļ paliek mājās, tostarp bērnudārza audzinātāji, skolotāji, autobusu vadītāji un daudzi citi. Protams, ierobežojumu atvieglošanas dēļ šis skaits pieaugs," sacīja Pētersons.

Vairākas kaimiņvalstis nesen ziņoja par ierobežojumu atvieglošanu. Zinātniskā padome norāda, ka šīs valstis var mīkstināt ierobežojumus, jo tajās ir augstāks vakcinācijas līmenis nekā Igaunijā. Eksperti atzīmēja, ka dažās valstīs saslimstības pieauguma maksimums jau ir sasniegts.

"Igaunija joprojām atpaliek gan vakcinācijas, gan revakcinācijas devu ziņā," sacīja Maimets.

Vienlaikus Zinātniskā padome neatbalsta ierobežojumu pastiprināšanu. "Mums šis līdzsvars ir jāsaglabā tieši tāds, kāds tas ir. Mēs esam vairākkārt teikuši, ka, no vienas puses, mums ir medicīniskas problēmas, no otras puses, ekonomiskās un sociālās problēmas. Mums vienmēr ir jāmeklē šis līdzsvars atkarībā no spriedzes, situācijas, vakcinācijas līmeņa, uzvedības modeļiem un konkrētās vietas. Tā mēs vienmēr darām," sacīja Maimets.

Zinātniskā padome neuzskata par ticamu, ka no 21. februāra Covid-19 sertifikātu izmantošana Igaunijā tiks pārtraukta.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu