"Viņu tehnika baigi skrien.." Skeletona izlases treneris Arhipovs par ķīniešu reālo spēku un Dukuru izredzēm

Martins Dukurs Foto: Evija Trifanova/LETA
Matīss Kleinbergs
, Sporta žurnālists

Latvijas skeletona treneris Mihails Arhipovs sarunā ar "Apollo" pastāstīja par dzīvošanu Ķīnā un Latvijas skeletonistu izredzēm.

Bez brīvā laika, bet ar "Facebook" un citiem sociālajiem tīkliem

Sarunas ievadā treneris norādīja, ka olimpisko pieredzi, pat atkāpjoties no epidemioloģiskajiem ierobežojumiem, tā īsti neizdotos izbaudīt lielā darba apjoma dēļ.

"Es ciematā tikai guļu, jo gandrīz visu dienu pavadu trasē, jo strādāju ne tikai ar skeletonu bet arī kamaniņu braucējiem. Treniņi ir "izmētāti" pa visu dienu, tāpēc trasē arī nākas pavadīt lielu daļu laika," stāsta Arhipovs.

Iepriekš izskanēja runas, ka olimpiskā ciemata iedzīvotājiem ir aizliegts izmantot dažādas sociālo mediju platformas. Treneris gan norāda, ka tā nav taisnība.

"Rudenī, kad dzīvojām hotelī, nevarēja izmantot "Google", "Facebook" un tā tālāk. Tagad, ņemot vērā, ka norisinās olimpiskās spēles, viņi [Ķīnas valdība] atļāva," saka treneris.

Tāpat, turpinot par dzīvošanu Ķīnā, treneris atzina, ka uz atklāšanas ceremoniju nedevās garā pārbrauciena dēļ, bet transports Ķīnā kopumā tiekot organizēts ļoti labi. Tiesa, problēmas sagādājot brīvprātīgo darbinieku vājās angļu valodas zināšanas.

"Bezmaz vai ar pirkstiem jārāda, lai komunicētu. Kaut cik jau esam pieraduši," par komunikāciju ar brīvprātīgajiem stāsta Arhipovs.

Skeletona "paslēpes" un ķīniešu spēks

Atbildot uz jautājumu par potenciālo spiedienu uz Martina Dukura pleciem, Arhipovs norāda, ka pieredzes bagātais skeletonists esot mierīgs un koncentrējas uz saviem braucieniem, nedomājot par konkurentiem vai jebkāda veida ažiotāžu.

"Ja būs četri precīzi braucieni, tad būs rezultāts. Labs piemērs kamaniņās bija itālis Dominiks Fišnallers, kurš izcīnīja trešo vietu. Nebija tie ātrākie braucieni, bet visi četri [braucieni] bija stabili," izteicās treneris.

Pirmajos četros treniņbraucienos (raksts tapis pirms noslēdzošajiem treniņbraucieniem) Tomasam Dukuram divas reizes izdevies ielauzties labāko trijniekā, savukārt viņa brālim Martinam ne reizi nav izdevies būt starp trim ātrākajiem braucējiem.

Arhipovs gan norāda, ka uzrādītos laikus tomēr nevajadzētu ņemt par pilnu. Viņš piebilda, ka arī mūsu sportisti starta ieskrējienā vēl nedaudz taupās. Tomēr treneris nenoliedz, ka arī pašā braucienā savas kļūdiņas vēl esot.

"Ieskrējienā pavisam noteikti vēl neesam izlikušies," saka treneris.

"Grūti [kaut ko secināt]. Viens "slēpjas", cits neskrien [startu]. Par pilnu līdz galam nevar ņemt, bet kaut kādi virzieni jau iezīmējas, kuri braucēji varētu būt tur augšgalā. Tie paši atlēti, kuri pa augšgalu cīnās Pasaules kausa posmos, arī ir favorīti. Vienīgi pienāks klāt vietējie," saka Arhipovs.

"Ņemot vērā, ka viņi [ķīnieši] ir veikuši 800 braucienus..." 

Pēdējās olimpiskajās spēlēs skeletonā allaž ir triumfējuši mājinieki, Arhipovs norāda, ka arī šoreiz pavisam noteikti ir jārēķinās ar Ķīnas sportistiem, kuri, viņaprāt, trasē dosies ar ļoti labām kamanām.

"Ir sajūta, ka viņu tehnika baigi skrien. Cik esmu redzējis no malas, tie braucieni nav bijuši ļoti tīri. Skatoties uz trajektorijām, jāsecina, ka braucieni nav atbilstoši uzrādītajam laikam. Braucieni ir ļoti ātri, ja skatāmies uz izbrauktajām līnijām. Nezinu, varbūt viņi mūs biedē, bet jāsaka, kā ir, - slīd labi. Varbūt viņi tās atslēgas vietas izbrauc ātri, bet kopumā tie braucieni nav paši labākie," tā ķīniešu sniegumu treniņos raksturo Arhipovs, izceļot Žengu Jinu, no kura gaida ātrāko starta laiku starp visiem skeletonistiem.

"Pa trasi atkal labāk brauc otrs sportists [Vengangs Jans]. Summā tas kaut kā izlīdzināsies, un tie rezultāti, visticamāk, būs līdzīgi. Visi šeit rēķinās, ka ķīnieši iesaistīsies cīņā par medaļām," norāda treneris.

Neilgi pirms olimpisko spēļu sākuma no skeletona komandas bez plašāka paskaidrojuma tika izslēgts Venkjangs Gengs, kurš Pasaules kausa sezonas kopvērtējumā uzrādīja visaugstāko vietu no tautiešiem, tabulā finišējot 12. vietā.

Arhipovs uzskata, ka pamatojums šādam lēmumam bijis pavisam vienkāršs: "Cik es dzirdēju, ķīniešiem neilgi pirms olimpiskajām spēlēm bija vietējā atlase. Un viņš vienkārši zaudēja iekšējā atlasē. Tas arī viss. Viņi sportistus atlasīja tieši šai trasei. Pirms sezonas, iespējams, kritērijs bija starts Pasaules kausa posmos, kur Gengs gan jau bija labāks. Bet šajā trasē labāki bija citi."

"Ar viņiem ir jārēķinās," par Ķīnas komandas spēku noteic Arhipovs.

Noslēdzot sarunas daļu par potenciālajiem favorītiem, Arhipovs norāda, ka medaļas sadalīs vācu, ķīniešu, Krievijas Olimpiskās komitejas, kā arī mūsu sportisti.

"Izdarījām visu, ko varējām. Priekšā vēl noslēdzošais treniņš svaru zālē, kur uztrenēsim muskuļu tonusu. Tas arī viss," sacīja Arhipovs, piebilstot, ka Latvijas skeletonistu tehnika arī šajās sacensībās, viņaprāt, ir ļoti augstā līmenī.

"Ar tehniku viss ir kārtībā. Ir jānobrauc!"

Skeletonam vēl sarežģītāka trase

Kamaniņu sporta sacensībās bija redzams, ka sportisti visbiežāk kļūdas pieļāva trases lejas daļā, sākot ar 12. virāžu un izeju no tā dēvētā apļa. Tur braucēji arī pēc pieļautajām kļūdām pazaudēja visnotaļ daudz laika.

Arhipovs norāda, ka skeletonistiem olimpiskajā trasē ir vēl vairāk vietu, kur kļūdīties.

"Ir vēl pirmā un otrā virāža. Ceturtajā virāžā var pazaudēt laiku. Un, protams, "aplis" un izeja no tā. Ja neprecīzi iebrauksi 12. virāžā, tad uzreiz arī 13. virāža nebūs tik laba. Un tā tālāk pa ķēdīti. Līdz ar to es gribētu teikt, ka skeletonā šajā trasē ir vairāk vietu, kur pazaudēt laiku," saka treneris, vēlreiz atgādinot, ka panākumu atslēga būs četri stabili braucieni ar pēc iespējas mazāku kļūdu skaitu.

Tomass Dukurs
Tomass Dukurs Foto: Reuters/ScanPix

Nobeigumā aprunājāmies arī par kamaniņu sporta divnieku sacensībām. Arhipovs noteica, ka tur treniņos "slēpšanās" neesot tik izteikta, līdz ar to jau treniņbraucienos uzrādītie rezultāti diezgan precīzi atspoguļo reālo spēku samēru.

"Ļoti ceru, ka būs medaļa," par latviešu izredzēm kamaniņu divniekos nobeigumā noteica treneris.

Lai izdodas!

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu