Prezidents atbalsta sertifikāta derīguma termiņa pagarinājumu līdz 1. martam (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Covid-19 sertifikāta derīguma termiņš būtu jāpagarina no 15.februāra līdz 1.martam, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Runājot par saslimstību valsī, valsts pirmā persona pieļāva, ka saslimstības pīķi varētu sasniegt šonedēļ un nākamnedēļ. Savukārt no 1.marta, prezidenta ieskatā, jābūt nopietniem atvieglojumiem visos ierobežojumos. Levits norādīja, ka valdība par detaļām vēl vienosies, bet, prezidenta ieskatām, tiem katrā ziņā ir jābūt nopietniem atvieglojumiem.

Tāpat Valsts prezidents pavēstīja, ka no 1.marta jācenšas sinhronizēt ierobežojumus vai ierobežojumu atcelšanu ar Igauniju un Lietuvu. Pēc Levita paustā, Veselības ministrijām būs jārunā savā starpā, lai panāktu sinhrono regulējumu.

Prezidenta ieskatā svarīgi ir arī tas, ka 15.februārī beigsies Covid-19 sertifikāta derīguma termiņš apmēram 40 000 iedzīvotāju.

"Ja mēs zinām, ka 1.martā būs ļoti nopietni atvieglojumi, tad cilvēkiem, kuriem nebūs sertifikāta un kuriem būs nepieciešams ievērot ierobežojumus, [piemērot šīs prasības] nebūtu samērīgi un pareizi. Domāju, ka sertifikāta derīguma termiņš jāpagarina līdz 1.martam, lai atvieglojumi būtu visiem. Manuprāt, sertifikāta derīguma termiņš ir jāpagarina," sacīja Levits.

LETA jau rakstīja, ka koalīcija šonedēļ turpinās diskusijas par iespēju "pārbīdīt" vakcinācijas sertifikāta pret Covid-19 derīguma termiņa spēkā stāšanos no 15.februāra, izriet no ministru diskusijām otrdienas valdības sēdē.

Vairāki ministri rosināja par prasību lemt jau otrdienas Ministru kabineta sēdē, tomēr tam nepiekrita veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP). Viņš pauda, ka vairākās valdības sēdēs līdz šim ir runāts par balstvakcināciju un tās svarīgumu. Iepriekšējo sēžu laikā paustās ministru nostājas bijušas atšķirīgas no otrdien valdības sēdē paustajiem apsvērumiem.

Tādēļ Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aicināja atbalstīt nozares ministra viedokli un jautājumu neforsēt, turpinot sarunas. "Es būtu gatavs, protams, jebkurā brīdī sasaukt sēdi, un mums jau ir ierasts, mums ir vairākkārt bijušas rakstveida sēdes. Ja ir kāds lēmums, kuru mums vajadzētu pieņemt pirms mūsu kārtējās sanākšanas, mēs to arī parasti darām," sacīja Kariņš.

Veselības ministrs, komentējot šo jautājumu, argumentēja, ka kopš decembra ir būtiski krities to cilvēku skaits, kuriem sertifikāta nav, tādēļ šobrīd, valdībai, ieņemot atšķirīgu nostāju šajā jautājumā, sabiedrībā tas varētu tikt uztvers kā balstvakcinēties atturošs signāls, turklāt, mainot līdzšinējo pozīciju, Ministru kabinets varētu pieņemt lēmumu, kas nav konsekvents iepriekš paustajam.

Tāpat politiķis atklāja, ka pirmdien koalīcijas sanāksmē esot panākta vienošanās, ka koalīcijai būšot vēl viena diskusija, kur tiks panākta principāla vienošanās par to, kāda būs turpmākā valdības politika sertifikātu jautājumā. Balstoties uz šo, ministrs aicināja otrdienas valdības sēdē "neforsēt termiņu izmaiņas", tā vietā vienojoties par šo jautājumu turpmākās diskusijās, kas savukārt ļautu gala lēmumu pieņemt jebkurā no turpmākajām dienām.

Pašreizējais regulējums paredz, ka no 15.februāra Latvijā stāsies spēkā vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu derīguma termiņš, kas attieksies uz pakalpojumu saņemšanu un pasākumu apmeklēšanu epidemioloģiski drošā vidē, kur nepieciešams uzrādīt vakcinācijas sertifikātu. Vakcinācijas derīguma termiņš netiks attiecināts uz personām līdz 18 gadiem, jo šai iedzīvotāju grupai balstvakcinācija pašlaik nav nepieciešama. Darba pienākumu veikšanai joprojām saglabājas prasība, pēc pabeigtas primārās vakcinācijas un balstvakcinācija tiek stingri rekomendēta.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu