"Mēs ieejam pavisam jaunā fāzē." Zviedrija mīkstina lielāko daļu Covid-19 ierobežojumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Stokholmas ielas.
Stokholmas ielas. Foto: AFP/SCANPIX

Zviedrija no trešdienas, 9. februāra, atcēlusi lielāko daļu ierobežojumu, kas noteikti cīņā ar pandēmiju.

Līdzīgu soli nesen spēra arī Dānija.

Zviedrijā atcelta prasība, ka bāriem un restorāniem jābeidz darbs plkst.23 un jāierobežo apmeklētāju skaits. Bāros un restorānos vairs nav jāievēro sociālā distancēšanās.

Pasākumos iekštelpās apmeklētājiem vairs netiks prasīts uzrādīt vakcinācijas sertifikātu, un sabiedriskajā transportā un cilvēku pūļos vairs netiek rekomendētas sejas maskas.

Atviegloti arī noteikumi ieceļošanai Zviedrijā. Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem vairs nebūs jāuzrāda pierādījums, ka viņi ir vakcinējušies pret Covid-19, pārslimojuši to vai nesen veikuši Covid-19 testu, kura rezultāts ir negatīvs.

Zviedrijā vairākos naktsklubos cilvēki sāka pulcēties jau agri no rīta, lai svinētu ierobežojumu atcelšanu. Pie vairākiem klubiem pēc pusnakts veidojās garas rindas.

Zviedrijas valdība par plāniem atcelt lielāko daļu Covid-19 ierobežojumu paziņoja pagājušajā nedēļā, norādot, ka pandēmija iegājusi jaunā fāzē.

"Pandēmija nav beigusies, bet mēs ieejam pavisam jaunā fāzē. (..) Zināšanas par koronavīrusa omikrona paveidu ir pilnīgākas. (..)

Vairāki pētījumi liecina, ka omikrona paveids izraisa mazāk nopietnu saslimšanu," pagājušajā nedēļā paziņoja Zviedrijas premjerministre Magdalēna Andešsone.

Taču varasiestādes joprojām iesaka cilvēkiem palikt mājās, ja viņi novēro sev Covid-19 raksturīgus simptomus, un aicina visus iedzīvotājus, kas vecāki par 12 gadiem, vakcinēties pret Covid-19.

Arī turpmāk plānots saglabāt pasākumus, kuru mērķis ir pasargāt no inficēšanās tos cilvēkus, kam ir vislielākais risks smagi saslimt, tostarp tiks saglabāti ierobežojumi pansionātos un veselības aprūpes iestādēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu