"Ābolītis'' ir pats trakākais variants šļūkšanai pa kalnu, norāda fizioterapeits (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Meitene pie kalna bijušās Dreiliņu atkritumu izgāztuves vietā.
Meitene pie kalna bijušās Dreiliņu atkritumu izgāztuves vietā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Ziema mūs lutinājusi un varam baudīt ziemas priekus, tomēr vajadzētu padomāt, kā to darīt, lai neradītu draudus savai un bērnu veselībai un nākotnei. Būtiski padomāt, ar ko traukties no kalniņa, vēsta LTV raidījums "4. studija".

Dodoties kopā ar bērnu baudīt ziemas priekus, ir svarīga ne tikai kalna atrašanās vieta, bet arī pārvietošanās līdzeklis, kādu esat izvēlējušies. Ziemas prieku cienītājiem piedāvātais ragavu klāsts ir tik plašs, ka var apjukt.

Tomēr no tā, kādas ragavas sarūpēsiet, atkarīga jūsu atvases veselība nākotnē. Protams, ir jāparedz, vai kalns ir drošs – bez šķēršļiem, vai neatrodas ielas malā. Bērna attīstībai ļoti bīstamas ir slēptās traumas un sasitumi, kurus sākotnēji var pat nejust.

"Bērna skelets iziet noteiktus etapus, noteiktā vecumā notiek noteiktu kaulu struktūru skrimšļaudu nomaiņa uz kaulaudiem – tādiem kā mums, pieaugušiem cilvēkiem. Un skrimslis pats par sevi ir pakļauts lielākai deformācijai, lielākam traumatismam.

Piemēram, braucot vienkārši uz dibena, uz plēves, bērna sēža ir pakļauta  triecieniem," skaidro fizioterapeits Vadims Puharts.

Viņš uzsver, ka nepareizi izvēlētas fiziskas aktivitātes var radīt veselības problēmas ilgtermiņā.

Vecāki sūdzas, ka bērnam ir aizcietējumi, vēdera izejas aizture, enkoprēze vai arī enurēze, mazā iegurņa darbības traucējumi. Astes kauls pārkaulojas līdz pat 18 gadu vecumam un krusta kauls līdz pat 25 gadu vecumam, tāpēc, traumējot astes kaulu, vēlāk var būt problēmas ar dzemdību procesu, jo astes kaulam ir jāsaglabā savu kustīgums. 

Svarīgi izvēlēties braucamo atbilstoši aktivitātēm.

Video: Raidījuma "4. studija" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu