Sākušās Baltkrievijas un Krievijas kopīgas militārās mācības Baltkrievijā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas militārie spēki.
Krievijas militārie spēki. Foto: AFP/SCANPIX

No 10. februāra līdz 20. februārim paredzētas kopīgas Baltkrievijas un Krievijas militārās mācības un saskaņā ar NATO informāciju Baltkrievijā kopumā būs dislocēti aptuveni 30 000 Krievijas karavīru.

Taču Latvija patlaban neplāno paaugstināt bruņoto spēku gatavību saistībā ar gaidāmajām militārajām mācībām Baltkrievijā, aģentūrai LETA atzina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Lietuva paaugstinājusi savu bruņoto spēku gatavību saistībā ar drīzumā gaidāmajām militārajām mācībām Baltkrievijā, kurās piedalīsies arī Krievijas karavīri, intervijā ziņu aģentūrai BNS pirmdien apliecinājis armijas komandieris Valdemārs Rupšis.

Latvija šādu soli neplāno veikt, aģentūrai LETA teica NBS komandieris un atgādināja, ka Latvijas armija jau pērnā gada nogalē veikusi atbilstošus pasākumus drošības pastiprināšanā, piemēram, Latgalē rīkojot plašas mācības un veicot karavīru apziņošanu. Tāpat jau kopš pagājušā gada vasaras uz Latvijas-Baltkrievijas robežas uzturas karavīri palīdzot robežsargiem novērst Baltkrievijas izraisīto nelegālās imigrācijas spiedienu.

Arī otrdien Baltkrievijas Robežsardzes komitejas paziņotais, ka Latvijai piederoša lidmašīna "An-2" esot ielidojusi Baltkrievijas gaisa telpā, nav iemesls trauksmes izsludināšanai bruņotajos spēkos, jo šāda Baltkrievijas puses pasniegtā informācija ir nepatiesa.

Neraugoties uz minēto, NBS aktīvi sekojot situācijai, turklāt lielas Baltkrievijas mācību aktivitātes nav novērotas Latvijas tuvumā. "Faktiski šīs mācības jau notiek no pagājušā gada beigām, taču tagad vienkārši šīs mācības ir eskalējušās ar daudz lielāku militārpersonu skaitu," piebilda komandieris.

Šodien Rīgā notika gadskārtējā Baltijas un Ziemeļvalstu bruņoto spēku komandieru sanāksme, kurā apspriesti aktuālie reģionālās un starptautiskās drošības jautājumi, kā arī Ziemeļvalstu un Baltijas valstu turpmākā daudzpusējā sadarbība aizsardzības jomā.

NBS komandieris pastāstīja, ka šādā sanāksmes formātā jebkādas vienošanās parakstīšana nav paredzēta, taču valstu bruņoto spēku komandieriem ir vienots redzējums par Krievijas aptuvenajiem mērķiem tuvākajā nākotnē. Šie mērķi ir postpadomju telpas atjaunošana un ietekmes nostiprināšana.

"Tas vēl vairāk nostiprina mūsu nostāju, ka mūsu militāro spēju attīstība ir jāpaātrina. Katrā ziņā šādās sanāksmēs mums ar katru reizi izdodas atrast kopsaucējus dažādās jomās un militāro spēku sadarbībā," norādīja Kalniņš.

Jau ziņots, ka Lietuva paaugstinājusi savu bruņoto spēku gatavību saistībā ar gaidāmajām militārajām mācībām Baltkrievijā, kurās piedalīsies arī Krievijas karavīri, intervijā ziņu aģentūrai BNS pirmdien apliecinājis Rupšis.

Pēdējā laikā rietumvalstis satrauc ne tikai Krievijas spēku savilkšana pie Ukrainas robežas, bet arī viņu ierašanās Baltkrievijā.

Pēc viņa teiktā, Lietuvas spēki savilkti noteiktās vietās un to reaģēšanas laiks paaugstināts, lai būtu iespējams atbildēt uz iespējamajiem apdraudējumiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu