VIDEO Raidījums skaidro, vai Latvijas iepirktie Covid-19 testi ir precīzi (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: EKKAPHAN CHIMPALEE/Shutterstock

Kādā Vācijā veiktā pētījumā par Covid-19 antigēna testu jutīgumu secināts, ka aptuveni piektā daļa testu ir nederīgi un nespēj uzrādīt inficēšanos. Šajā sarakstā atrodami arī testi, kurus vairāku miljonu iepirkumā iegādājusies Latvija, lai regulāri pārbaudītu skolēnus un valsts iestādēs nodarbinātos, ceturtdien, 10. februārī, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Antigēna testu jutīgumu jeb spēju uzrādīt inficēšanos pagājušajā gadā pārbaudījis Paula Ērliha institūts, kas ir Vācijas galvenā vakcinācijas un biomedicīnas iestāde. Laboratorijā analizēti teju 250 dažādi Vācijas tirgū esošie ātrie testi. Par neatbilstošiem atzīta teju piektdaļa.

Institūta publicētajā sarakstā ar vispārējo jutīguma rādītāju "nulle" atrodams arī ātrais tests ar nosaukumu "Sinclean IVD". Tieši šos testus iegādājies arī Aizsardzības ministrijas paspārnē esošais Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs, lai Covid-19 skrīningu nodrošinātu skolēniem un valsts, kā arī pašvaldībās strādājošajiem.

"Veselības ministrija ir tā, kura sagatavo tehnisko specifikāciju. Savukārt Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs ir tas, kurš pēc tam attiecīgi veic šo testu iepirkumu.

Testi, kurus iegādājāmies, atbilst tām tehniskās specifikācijas prasībām, tai skaitā tie ir reģistrēti Zāļu valsts reģistrā,"

norāda Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Veselības ministrijā tikmēr skaidro, ka pirms testu iegādes tika noteikts, ka to jutīgumam jābūt ne mazākam nekā 90%. Proti, šāds rādītājs nozīmētu maksimāli izslēgt viltus negatīvu rezultātu saņemšanu. Testu dokumentācijā šāda prasība ir ievērota, taču pēc Vācijā izskanējušās informācijas ministrija solās veikt atkārtotas pārbaudes.

"Mēs esam pieprasījuši informāciju gan no ražotāja, gan no piegādātāja un pieprasījuši arī informāciju no Vācijas, lai noskaidrotu, par ko liecina šajā tabulā norādīti dati.

Kamēr mums nav pretējas informācijas, varam teikt, ka šie testi ir lietojami,"

skaidro VM Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka.

Konkrēto testu piegādātājs SIA "ADDO Defense" paudis, ka Vācijas institūts vēl tikai plāno sākt to efektivitātes pārbaudi, tādēļ arī ailītēs pie testu nosaukuma redzama atzīme nulle.

Vienlaikus tieši Latvijas iegādātie "Singclea" testi neuzrādās arī Eiropas Komisijas veidotajā rekomendējamo ātro testu sarakstā. Veselības inspekcijā skaidro - iepriekš gan šā ražotāja testi tur ir bijuši. Taču inspekcijā netic, ka to jutīgums ir tik niecīgs.

"Es neticu, ka ir 0%. Bet, protams, to visu redzēsim, un brīdī, kad bija iesniegta visa dokumentācija, tad bija gan sertifikāts atbilstoši prasībām, gan viss iepakojums un saturs atbilda normatīvo aktu prasībām,"

skaidro VI Medicīnisko ierīču uzraudzības nodaļas vadītāja Jeļena Cīrule.

"Spriest tikai pēc interneta vietnes noteikti nevaram. Tas, ka testi ir pilnīgi nejutīgi, to arī nevaram apgalvot, jo arī šajā testēšanā, kur izmanto šos paštestus, diezgan atklāj arī pozitīvos gadījumus," pauda VM Veselības aprūpes departamenta direktore.

Ja, saņemot papildu informāciju gan no ražotāja, gan Vācijas institūta, atklāsies, ka testi tiešām ir nekvalitatīvi, Veselības ministrija tos varētu atdot atpakaļ ražotājiem. Jāatzīmē, ka otru valsts iepirkumā iegādāto ātro testu jutīgum Paula Ērliha institūts novērtējis ar aptuveni 50%, kas arī ir mazāk nekā Veselības ministrijas prasībās.

Video: Raidījuma "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu