Valdība lems par laiku, kad 2023. gadā notiks Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Armands Lācis

Valdība otrdien, 15. februārī, lems par XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku rīkošanu 2023. gadā no 30. jūnija līdz 9. jūlijam Rīgā, liecina Ministru kabineta (MK) sēdes darba kārtība.

Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā rīkojuma projekta anotācijā norādīts, ka Dziesmu un deju svētku likums nosaka, ka Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki notiek reizi piecos gados. Ievērojot svētku norises cikliskumu, kārtējie XXVII Vispārējie latviešu dziesmu un XVII Deju svētki notiks nākamgad no 20.jūnija līdz 9.jūlijam Rīgā.

Pēc KM paustā, ņemot vērā šī brīža svētku sagatavošanas komplicēto raksturu un objektīvos apstākļus - epidemioloģisko situāciju, pagājušajā gadā bija iespējams noteikt tikai svētku norises laiku, kas, iespējams, būs jāpārskata 2022.gada otrajā ceturksnī, ņemot vērā vairākus aspektus - valstī esošo epidemioloģisko situāciju, pulcēšanās iespēju un māksliniecisko kolektīvu iespēju kvalitatīvi sagatavot svētku repertuāru.

Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) apkopoja dažādu svētku sagatavošanā un sarīkošanā iesaistīto pušu argumentāciju un viedokļus, lai izvērtētu iespējami labāko svētku sarīkošanas laiku. Jautājums par to tika aktualizēts vairākās padomēs. Dziesmu un deju svētku padome pērn nolēma konceptuāli atbalstīt projekta sagatavošanu un virzību apstiprināšanai MK, nepieciešamības gadījumā, bet ne vēlāk kā līdz 2022.gada 31.maijam, aktualizēt jautājumu par svētku laika pārcelšanas nepieciešamību, ņemot vērā valsts budžeta izstrādes grafiku.

KM norādīja, ka rīkotajās nozaru sanāksmēs dominējošais viedoklis par svētku rīkošanai atbilstošāko laiku noteikts 2023.gada jūlija pirmajā nedēļā, pamatojot to ar māksliniecisko kolektīvu darbības sezonālo raksturu un kolektīvu dalībnieku privātā laika plānošanu.

Pēc KM paustā, nozaru pārstāvji un koncertu mākslinieciskie vadītāji ir izteikuši aicinājumu nepieciešamības gadījumā svētkus pārcelt uz citu laiku, ņemot vērā 2022.gadā valstī esošo epidemioloģisko situāciju un pulcēšanās iespējas, kā arī iespēju kvalitatīvi sagatavot svētku mākslinieciskās programmas. Nozaru sanāksmju dalībnieki atbalsta svētku norisi no 2023.gada 30.jūnija līdz 9.jūlijam Rīgā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu