Iedzīvotājs noraizējies par Staļina kalendāra tirgošanu veikalā. VDD un vēsturnieki skaidro situāciju (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no 4.studijas sižeta

Kāds Latvijas iedzīvotājs noraizējies veikala plauktos atrodamu kalendāru ar PSRS diktatora Josifa Staļina attēlu uz vāka. LTV raidījums "4. studija" devās pie ekspertiem noskaidrot, vai šādu kalendāru vispār drīkst tirgot. 

Raidījuma skatītājs veikalā pamanījis kalendāru, uz kura lepni izslējies Staļins. Skatītājs neizpratnē par šādu diktatora attēlošanu.

Valsts drošības dienests skaidroja, ka saskaņā ar spēkā esošo normatīvo regulējumu PSRS diktatora Josifa Staļina attēla izmantošana publiskos materiālos Latvijā nav aizliegta, ja vien tās mērķis nav saistīts ar Staļina režīma izdarīto noziedzīgo nodarījumu slavināšanu, noliegšanu vai attaisnošanu.

Vienlaikus Valsts drošības dienesta vērtējumā šādu kalendāru atrašanās veikalu plauktos neveicina Latvijas sabiedrības saliedētību.

Staļina režīms īstenoja noziegumus pret cilvēci, daudzām tautām nesot milzīgu postu, tādēļ padomju diktatora šāda veida godināšana vērtējama kā neētiska.

Turklāt Staļina attēla izmantošana publiskos materiālos, ja vien tas netiek darīts izglītojošos vai zinātniskos nolūkos, ir atbilstoša Krievijas vēstures politikas mērķim glorificēt Josifu Staļinu, atspoguļojot kā varoni.

Uz to, ka svarīgs ir ne tikai attēls, bet arī tā vēstījums, norādīja Latvijas Okupācijas muzeja Publiskās vēstures nodaļas vadītājs Gints Apals: “Šajā nozīmē ir svarīgi, kādu jēdzienisko slodzi nes attēls. Arī Okupācijas muzeja jaunajā ekspozīcijā, protams, būs diktators Staļins attēlā tādā nolūkā, lai šie cilvēki caur attēlu uzsvērtu padomju režīma ļauno, noziedzīgo dabu, tās ciešanas, kuras latviešu tautai šis režīms ir radījis. Protams, ir jājautā, kāds ir šī kalendāra nolūks: vai tas ir slavināt Staļinu vai atsegt viņa vadītā režīma noziedzīgo būtību.”

Iedziļinoties kalendāra saturā, nākas secināt, ka tas ir veltījums padomju laika plakātiem, kas mākslas vēsturē ir ieņēmuši paliekošu vietu.

Tiesa, iespējams, bez mākslas palīdzības kulta statuss diktatoriem un tirāniem nebūtu tik nozīmīgs. “Plakāts ir īss vēstījums, lielformāta darbs. Tas nes kaut kādu uzdevumu, īsu kodolīgu tekstu – “Slava Staļinam” vai “Slava vadonim”. Un abos totalitārajos režīmos – gan padomju, gan nacistiskajā – šī slavināšana un kults nenoliedzami seko, tas nav tikai Staļina kults,” skaidroja Latvijas Nacionālā arhīva eksperts Ainārs Bambals.

“Protams, tie cilvēki, kas cietuši no Staļina režīma, šādu darbību var pamatoti uzskatīt par apvainojumu. Un tas salīdzināms ar daudzu citu okupācijas simbolu lietošanu publiskā telpā Latvijā šodien, tur nav nekādas starpības,” sacīja vēsturnieks Apals.

Vienlaikus vēsturnieki atzina, ka kalendārs gan ir mazākais ļaunums, salīdzinot ar atsevišķos veikalos pieejamo literatūru.

Plašāk "4.studijas" sižetā:

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu