"ReTV": Jau mēnesi iekšlietu dienestos nav ātro Covid-19 testu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Shutterstock

Jau gandrīz mēnesi iekšlietu dienestos - policijā, Valsts drošības dienestā un citviet - vairs nav ātro kovida testu, jo vienkārši ir beigušies. Normatīvie akti paredz, ka paštesti jāveic divas reizes nedēļā, bet šo prasību izpildīt nav iespējams. Jaunākie dati liecina, ka ar kovidu iekšlietu dienestos sasirguši vairāk par 800 darbiniekiem, vēsta "ReTV". 

Tūkstošiem policistu, ugunsdzēsēju, Valsts drošības dienesta darbinieku, arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes cilvēku šobrīd praktiski nepilda likumu - viņi neveic Veselības ministrijas noteikto regulāro kovida pārbaudi ar ātrajiem testiem.

Pērn novembrī iegādātie testi beigušies vēl pirms valdības rīkojuma par jaunu centralizēto paštestu iepirkumu.

"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, ir notikusi neliela aizkavēšanās ar iepirkumu, attiecīgi ar cerību uz februāra otro pusi šie testi varētu tikt piegādāti. Kamēr bija šī aizķeršanās, tikmēr iestādes, protams, attiecīgi reaģēja, savu budžetu ietvaros arī savu iespēju robežās tos testus arī piepirka klāt," saka Gunta Jansone, Iekšlietu ministrijas pārstāve.

Informāciju, cik testu nepieciešams, apkopo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Tam dots uzdevums koordinēt prioritāro institūciju vajadzības, tātad - jānodrošina ātrie testi katrai ministrijai un pašvaldības civilās aizsardzības komisijai.

Par to, ka nav sarūpēts nepieciešamais testu daudzums dienestiem, kuri nevar strādāt attālināti, neviena iesaistītā institūcija "ReTV" nevēlas uzņemties atbildību.

"Līdz šim visi šie apjomi, kurus valdība bija uzdevusi Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkuma centram (VALIC) iegādāties šos testus, tie ir izpildīti. Pēdējais lēmums, tātad par šo te papildinājumu, lai būtu vēl šie testi, tika pieņemts "Latvijas Vēstnesī", ir datēts ar 4. februāri, kad valdība deva uzdevumu," saka Kaspars Galkins, Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

"Pieprasījumu no Iekšlietu ministrijas apgādes koordinatoriem mēs saņēmām 19. janvārī. Tajā laikā, kad mēs saņēmām, tad jau vairs nevarēja izpildīt Valsts policijas pieprasījumu, kurš jau bija tāds, kāds noteikti aktualizējās viņu pusē, bet VALIC noliktavā vairs nebija tādu resursu, lai viņus nodrošinātu (tieši Valsts policiju) ar šiem testiem," saka Uldis Ķevers, VUGD Resursu pārvaldīšanas nodaļas priekšnieks.

"Mēs šajā gadījumā esam izpildītāji. Lēmums pieņemts, uzdevums iedots, mēs kā armijā ejam uz priekšu," pauž Kaspars Galkins, Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Radušās situācijas dēļ Valsts policijā testu taupības nolūkos ieteikts pārbaudīties vien tad, ja ir simptomi. "Šobrīd ir radusies situācija, ka VALIC noliktavā nav pieejamu testu, līdz ar to iestādēm ir pašām jānodrošina to iegāde," saka Uldis Ķevers.

"Tas, ka Valsts policijai šobrīd nākas iegādāties un pašai risināt, kamēr nav jaunas piegādes, šeit nav Valsts aizsardzības un loģistikas centra atbildības," pauž Kaspars Galkins.

Ar mēnesi ilgu kavēšanos - līdz februāra beigām - valsts un pašvaldību iestāžu vajadzībām tiks piegādāti desmit miljoni ātro testu un 500 000 antigēna testu.

Valsts policija tikmēr jau paspējusi pārdalīt līdzekļus, izpētīt ātro testu tirgu un noslēgt līgumu ar komersantu par ātro testu piegādi pēc iespējas īsākā laikā, "ReTV" uzzināja Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu