FOTO ⟩ Latvijā izsolīts konfiscēts ekskluzīvs "Ferrari" superauto teju 140 000 eiro vērtībā. Kā notiek VID izsoles? (6)

Ilustratīvs attēls. Foto: Art Konovalov/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Februāra sākumā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) cenu aptaujā tika izsolīts iespaidīgs superauto "Ferrari 458". "Apollo" sazinājās ar VID, lai uzzinātu detalizētāk par šo konkrēto cenu aptauju, kā arī vairāk par to, kā vispār tiek rīkotas VID izsoles.

"Ferrari 458" automašīnas izsole

Cenu aptauja par vieglās pasažieru automašīnas "Ferrari 458" realizāciju noslēdzās 2022. gada 4. februārī. Tajā ir pieņemts lēmums par uzvarētāju atzīt un piešķirt tiesības iegādāties valstij piekritīgo mantu uzņēmumam "EMG TEILE OÜ", kas par superauto piedāvāja augstāko cenu – 137 789,87 eiro (bez PVN).

Par automašīnu vislielāko summu solīja Igaunijas uzņēmums "EMG TEILE OÜ". Pēc internetā atrodamās informācijas uzņēmums ir bāzēts Igaunijas galvaspilsētā Tallinā, kas nodarbojas ar "premium" klases automašīnu rezerves daļu tirdzniecību.

Valsts ieņēmumu dienests "Apollo" norāda, ka vieglā pasažieru automašīna "Ferrari 458" VID uzskaitē atradās kopš 2022. gada 7. janvāra.

Visa nauda no valstij piekritīgās mantas, kas šajā gadījumā ir automašīna "Ferrari 458", realizācijas nonāk valsts budžetā.

VID atzīmē, ka konkrētajai automašīnai ir transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības. Vizuāli tehniski bojājumi tai nav konstatēti, kā arī, iedarbinot automašīnas dzinēju, uz paneļa neiedegas brīdinājuma signāli.

Priekšnosacījumi automašīnas izsolīšanā

Priekšapmaksa 100% apmērā personai jāveic piecu darba dienu laikā no dienas, kad VID pārstāvis nosūtījis rēķinu. Ja priekšapmaksa netiek veikta noteiktajā termiņā, VID ir tiesības konkrēto mantu personai nerealizēt.

Ja VID pieņem lēmumu nerealizēt konkrēto mantu personai tehniskā piedāvājuma iepriekš minētajā informācijā, tad tiesības iegādāties mantu piekrīt nākamajai personai, kura ir iesniegusi piedāvājumu ar augstāku cenu, vai gadījumā, ja cenas ir vienādas, iesniegusi piedāvājumu ātrāk.

VID valstij piekritīgo mantu personai nodod un persona to pieņem 10 (desmit) darba dienu laikā no tehniskā piedāvājuma, kas izpildīti iepriekš minētajos nosacījumos.

Kā vispār notiek šādas izsoles?

Valsts ieņēmumu dienests stāsta, ka kārtība, kādā veicama valstij piekritīgā kustamās mantas realizācija, noteikta 2013. gada 26. novembra Ministru kabineta noteikumos Nr.1354 "Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā".

Lai realizētu valstij piekritīgo kustamo mantu, VID veic cenu aptaujas. Paziņojums par cenu aptaujām tiek publicēts VID tīmekļvietnē sadaļā "Par mums" apakšsadaļā "Rīcība ar valstij piekritīgo mantu".

Paziņojumā tiek publicēta piedāvājuma iesniegšanas forma "Uzaicinājums". Tajā tiek sniegts realizējamās mantas apraksts, atsevišķos gadījumos fotoattēli, norādīti piedāvājuma iesniegšanas un citi nosacījumi.

Cenu aptaujā par uzvarētāju tiek atzīta persona, kura piedāvā augstāko cenu un kurai uz piedāvājuma iesniegšanas dienu nav VID administrēto nodokļu (nodevu) parāda, kas pārsniedz 150 eiro, un ar tiesas nolēmumu nav pasludināts maksātnespējas process.

Cenu piedāvājumu drīkst izteikt ārzemju kompānijas. VID skaidro - komisija paskaidro, ka normatīvais regulējums cenu aptaujās par valstij piekritīgās mantas realizāciju neaizliedz piedāvājumus iesniegt citās valstīs reģistrētām juridiskām un pastāvīgi dzīvojošām fiziskām personām. Tātad cenu aptaujā savu piedāvājumu var iesniegt arī Vācijā reģistrēts uzņēmums.

Valsts ieņēmumu dienestam tika vaicāts, vai auto tiktu atpirkts no juridiskas personas PVN nemaksātāja.

Atbildē tiek minēts, ka komisija paskaidro - saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 3. panta astoto daļu publiskas personas, kā arī privātpersonas, kuras saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu pilda tām deleģētus vai ar pilnvarojumu nodotus valsts pārvaldes uzdevumus, neuzskata par nodokļa maksātājiem attiecībā uz darbībām vai darījumiem, kuros tās iesaistās valsts pārvaldes funkciju vai uzdevumu pildīšanā.

Proti, šajā gadījumā VID, realizējot valstij piekritīgo mantu, nav uzskatāms par nodokļu maksātāju. Valstij piekritīgās mantas iegādes vērtībai netiek piemērots pievienotās vērtības nodoklis (PVN) un attiecīgi arī maksājums par valstij piekritīgās mantas iegādi jāveic bez PVN.

Komisija sniedz informāciju, ka, ja jūsu uzņēmums atbilst Pievienotās vērtības nodokļa likuma 138. pantā minētajam tirgotājam, tad jums būs tiesības tālākai automašīnas realizācijai piemērot Pievienotās vērtības nodokļa likuma 138. panta nosacījumus, papildus ievērojot transportlīdzekļu tirdzniecību reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktās prasības.

Informācija par "Ferrari 458"

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta publicētās informācijas "Ferrari 458" ir 2014. gada izlaiduma automašīna. Tās virsbūves veids ir kabriolets, transmisijas vadība – automātiska, ar virsbūves auduma pārsegu.

Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) pieejamā informācija liecina, ka automašīnas tehniskais stāvoklis novērtēts ar 0, kas nozīmē, ka spēkrats ir tehniski teicamā stāvoklī.

Minētā spēkrata degvielas veids ir benzīns, savukārt patēriņš ir 9,7 litri uz 100 kilometriem ārpus pilsētas, bet pilsētā - 19,7 litri uz 100 kilometriem. Kombinētais degvielas patēriņš pēc pieejamās informācijas CSDD ir 13,7 litri uz 100 kilometriem.

Oficiāli tiek ziņots, ka šī spēkrata motora jauda ir 425 kilovati, kas ir 570 zirgspēki, taču CSDD atrodamā informācija liecina, ka motora maksimālā jauda kilovatos ir 416, kas ir pielīdzināma tikpat kā 558 zirgspēkiem.

Jaudīgajai automašīnai ir arī 4,5 litru atmosfēriskais V8 motors.

Pēc CSDD pieejamās informācijas, "Ferrari 458" pirmo reizi Latvijā reģistrēts 2017. gadā.

Tāpat CSDD atrodamā informācija liecina, ka transportlīdzeklim ir ekspluatācijas nodokļa parāds 1704 eiro apmērā par 2020. un 2021. gadu. Savukārt ikgadējais nodoklis šādam transportlīdzeklim ir 852 eiro.

Eiropā lielākajā lietoto automašīnu sludinājumu datubāzē "Mobile.de" pieejamā informācija liecina, ka tieši 2014. gada "Ferrari 458" cena svārstās no 120 tūkstošiem eiro līdz teju 400 tūkstošiem eiro. Cena svārstās atkarībā no automašīnas nobraukuma, modeļu specifikas un citiem faktoriem. 

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu