FOTO ⟩ Lietuvieši masveidīgi "tīra" Polijas veikalus un benzīntankus pēc PVN samazinājuma. Kādas cenas ir Polijā? (27)

Foto: Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr.
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lielveikali Polijā, kas atrodas Lietuvas robežas tuvumā, sen nav piedzīvojuši tādu lietuviešu pircēju pieplūdumu. Lietuvieši meklē pārtiku un citas preces, bagātīgi uzpilda degvielas tvertnes benzīntankos. Lai gan poļu tirgotāji var priecāties par lielo pieprasījumu, tomēr vietējie Polijas pierobežas iedzīvotāji neslēpj ironiju un dalās pat ar brīdinājumu, ka sestdienās labāk veikalus pie Lietuvas robežas neapmeklēt, ziņo medijs "15min".

1. februārī Polijā stājās spēkā pagaidu izmaiņas, kuru rezultātā pārtikai, degvielai un daudziem citiem produktiem un pakalpojumiem tika atcelts vai samazināts pievienotās vērtības nodoklis (PVN). 

Šādi pasākumi Polijā ieviesti, lai mazinātu inflācijas negatīvo ietekmi, jo sevišķi ziemas mēnešos, kad tiek prognozēts patēriņa cenu pieaugums. 

Līdz ar to ir samazinātas cenas kaimiņvalsts veikalos un degvielas uzpildes stacijās, kas ir izraisījis pircēju pieplūdumu no Lietuvas, Čehijas, Slovākijas un Vācijas.

"Lietuvieši un čehi "uzbrūk" Polijas veikaliem. "Tūristi" izmanto PVN pagaidu samazinājumu un pērk pie mums pārtiku un degvielu. Iepērkoties Polijas veikalos, viņi var ļoti daudz naudas ietaupīt," raksta poļu medijs gazeta.pl.

Medijs ziņo, ka īpaši naski uz iepirkšanos ir lietuvieši un čehi, kas brauc no savām valstīm uz Poliju, lai "iztīrītu" veikalus. Polijas plašsaziņas līdzekļos parādījās arī ziņas, kurās citēti pircēji, kas ieradušies apmeklēt veikalu un apspriež cenu atšķirības.

Foto: Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr.

Īpaši brīdinājumi par lietuviešu pircēju vilni bija šīs nedēļas sākumā. Kādā Suvalku pilsētas "Facebook" lapā iedzīvotājus brīdināja par 16. februāri, kad Lietuvas neatkarības dienu, kas leišiem ir oficiāla brīvdiena.

"Ir vērts doties uz veikalu agrāk!" rakstīts sociālā tīkla paziņojumā.

Visu nedēļu poļu un latviešu kaimiņvalsts pārstāvji ir aplenkuši Suvalkos esošo vācu lielveikalu ķēdes "Kaufland" veikalu. Pircēji ar piekrāmētiem iepirkšanās ratiņiem stāv garās rindās aiz citiem pircējiem ar piekrāmētiem ratiņiem.

"Acīmredzot veikaliem bankrots nedraud, ja kaimiņš ar ratiņiem aizved pirkumus... Žēl tikai kasieru, viņiem patiešām noderētu brīvdiena," raksta kāds Suvalku iedzīvotājs sociālajos tīklos.

Tiek ziņots, ka ārzemju pircēji naski aplenc arī citus Suvalkos esošos veikalus - "Lidl", "Biedronka" un vairākus citus lielveikalus, nemaz nerunājot par degvielas uzpildes stacijām, kur lietuvieši uzpildās par lētākām cenām nekā savā valstī.

Piemēram, Lietuvas pierobežā esošajā DUS benzīns pagājušonedēļ maksāja 1,44 eiro, bet Polijā esošajā DUS tas bija par 22 centiem lētāks, ziņo "15min".

Kāda sieviete soctīklos dalījās ar attēliem, kuros redzami veikalu tukšie plaukti, humoristiski piebilstot, vai gadījumā lietuvieši veikalos nepaliek arī pa nakti, lai kaut ko nepalaistu garām no preču klāsta. Soctīklos arī tika jautāts, kāpēc poļi ir tik neiecietīgi pret iebraucējiem no kaimiņzemēm, jo sestdienās taču var vienkārši arī neiepirkties. Uz šo jautājumu lietotāji atbildēja, ka runa nav par neiecietību pret iebraucējiem, bet gan par viņu uzvedību. 

"Tas nav naidīgums, tā ir neiecietība pret viņu uzvedību, pret haosu, ko viņi pēc sevis atstāj, pret viņu alkatību vai, citiem vārdiem sakot, pret kultūras trūkumu no viņu puses. Ir cilvēki, kuri ir vienkārši apjukuši, un to ir viegli sajust un saprast.

Taču viņi ir viesi, bet uzvedas tā, it kā nāktu iepirkties un darītu mums baigo pakalpojumu. No viņu eiro mums nav ne silts, ne auksts, jo tas paliek ārvalstu kapitālam," dusmīgi raksta kāds Suvalku iedzīvotājs.

Tāpēc lietuviešiem un citu valstu iebraucējiem, kas nākamajās nedēļas nogalēs dosies uz Poliju, vajadzētu atcerēties, ka pat tad, ja viņi tās veikalos atstās simtiem eiro, ne vienmēr tiks sagaidīti ar apbrīnu. Īpaši, ja viņi, "tīrot" plauktus, aiz sevis atstāj nekārtību, raksta medijs "15min".

Jāpiemin, ka no 2022. gada Polijā ir ieviests stingrāks režīms tirdzniecības vietām svētdienās, tāpēc februārī un martā nebūs svētdienu, kad lielveikali būs atvērti.

Kopumā 2022. gadā veikali Polijā būs atvērti tikai septiņas svētdienas - nākamās būs 10. un 24. aprīlī, kas ir svētdienas pirms un pēc Lieldienām.

FOTO: Cenas un lietuviešu "uzlidojums" Polijas veikalos

Meklē visu. No zeķēm līdz traktoru detaļām

Lai gan no februāra sākuma PVN atcelšana attiecas tikai uz pārtikas produktiem, lietuvieši Polijā ir apņēmības pilni iegādāties arī apģērbu, apavus un citas mājsaimniecības preces. Interese ir arī par alkohola un cigarešu cenām.

Kopš mēneša sākuma Polijā PVN benzīnam un dīzeļdegvielai ir samazināts no 23% uz 9%.

Medijs ziņo, ka lietuvieši arī ļoti meklē, kur iegādāties dažādas izdevīgākās lietas būvmateriālu veikalos - moduļu kāpnes, jumta segumu, vannas istabas flīzes, logus un klinkera fasādes flīzes. Daži gatavojas pavasara darbiem, interesējas par stādiem, siltumnīcu plēvi un citām precēm. Kāds lietuvietis soctīklos arī jautā, vai Suvalku tirgū ir iespējams iegādāties MTZ traktoru rezerves daļas.

Daudzus soctīklu lietotājus interesē arī praktiskas ceļošanas lietas - pa kuru ceļu braukt no Lietuvas, kāds ir vispārējais ceļu stāvoklis un vai pa Polijas ceļiem var braukt ar radzēm. Tāpat pieaugusi interese par aktīvo atpūtu Polijā - akvaparku apmeklējumi, slēpošana u.c.

Pieprasījums pēc iepirkšanās Polijā ir tik liels, ka Lietuvā organizē speciālus "šopinga" braucienus ar mikroautobusiem no dažādām Lietuvas pilsētām.

Polijā samaksāti 70 eiro. Lietuvā būtu 200...

Medijs aptaujāja satiktos lietuviešu pircējus Polijā. Pēc viņu teiktā, pārtikas cenas Polijas veikalā ir ievērojami zemākas.

"Visa pārtika ir lētāka. Ja pie mums cenas nemainīsies, brauksim vēlreiz," sacīja kāds pircējs, kurš atbraucis no Marijampoles. Viņš atklāja, ka iztērējis aptuveni 100 eiro.

Marijampolietis arī uzskata, ka Lietuvas valdībai būtu jāsamazina PVN pārtikai, kā to izdarīja poļi. "Tas ir ļoti labi. Tas būs ļoti labi Polijas pilsoņiem, un mēs brauksim uz šejieni un segsim to PVN Polijai. Lietuva paliek zaudētajos," pārliecināti saka vīrietis.

Medijs satika arī kādu pāri pie veikala "Biedronka". Viņi neslēpa, ka gadu no gada brauc uz Poliju. Un, kad bija gatavi, nebija citu domu - atbrauca ar busiņu, kurā iekšā bija lielas kastes produktu uzglabāšanai.

Foto: Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr.

"Šeit ir lētāka pārtika. Lietuvā viss ir dārgi, bail dzīvot, nezinu, kas šobrīd notiks. Cenas ir augstas," sacīja sieviete.

Iztērējuši aptuveni 200 eiro, pāris iegādājās pienu, gaļu, ūdeni, sadzīves ķīmiju, saldumus, ar to visu pietiks aptuveni trīs nedēļām vai mēnesim.

Tiesa, pirms došanās uz kaimiņvalsti viņi iesaka izpildīt mājasdarbu - sagatavot sarakstu un izpētīt, kur tieši ir lētāk iepirkties.

Kāds cits pircējs medijam pastāstīja, ka šī ir pirmā reize kopš pandēmijas sākuma, kad viņš ieradies Polijā. "Par 70 eiro es nopirku visu - cūkgaļu, desas, visādas lietas. Tas joprojām ir lētāk, lai kā jūs tur rēķinātu. Viss ir lētāk," viņš teica.

Viņš ir pārliecināts, ka Lietuvā par tādiem pašiem pirkumiem būtu samaksājis aptuveni 200 eiro. "Ar to, ko esmu nopircis, pietiks veselam mēnesim," saka pircējs.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu