VIDEO ⟩ Traktors bez tehniskās apskates sadragā vieglo mašīnu, taču daļēji tiek vainots auto vadītājs (28)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Latgaliešu grupas "Galaktika" dalībnieku Vitoldu Gorņevu 2020. gada nogalē, braucot pa šoseju, uz lielceļa pārsteidza traktors, kura vadītājs rupji pārkāpa ceļu satiksmes noteikumus, kā rezultātā notika nopietna sadursme. Vitolda mašīna tika neglābjami sabojāta, taču negadījumā daļēji vainots arī mūziķis, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Lai gan Valsts policija secinājusi, ka pārkāpa noteikumus tikai traktora vadītājs, traktora OCTA apdrošinātāja BTA piesaistītais eksperts secinājis, ka daļēji vainīgs bija arī Vitolds. Līdz ar to apdrošinātājs tikai daļēji sedz zaudējumus. Par apdrošinātāja secinājumiem Vitolds ir lielā neizpratnē.

2020. gada decembrī, braucot no Rīgas uz mājām Rēzeknē uz šosejas Jēkabpils novadā Vitoldu pārsteidza traktors, kurš diennakts tumšajā laikā, ap pulksten 18:00, pa ceļu pārvietojās bez apgaismojuma ar ļoti nelielu ātrumu. Kā stāsta Vitolds, pats bija piesprādzējies, brauca ar atļauto braukšanas ātrumu - 90 km/h -, ko bija uzstādījis kruīza kontrolē. Traktoru Vitolds esot pamanījis pēdējā brīdī, kad no sadursmes vairs nevarēja izvairīties.

"Traktors brauca bez gaismām, atstarotājiem, bez tehniskās apskates. Izrādījās, viņam bija vēl citi pārkāpumi. Sanāca sadursme. Sadursme bija ļoti spēcīga.

Traktora ātrums bija ap 10 km/h. Es tam ieskrēju aizmugurē. Tas notika ap 18:00 vakarā, kustība bija diezgan intensīva, pretī braucošās mašīnas nedaudz apžilbināja. Es traktoru ieraudzīju tieši pirms trieciena," stāsta Vitolds.

Vitolds norāda, ka avārijā gana nopietni cieta rokas un kājas, pēc negadījuma ārstējās slimnīcā un bija darba nespējā. Tomēr vēl smagāk cieta traktorā braucošā persona. Vitolds stāsta, ka bez iepriekš uzskaitītajiem pārkāpumiem vienvietīgajā 1976. gadā ražotajā T-16 traktorā neatļauti braukušas divas personas.

Pēc avārijas Vitolds vērsās pie traktora OCTA apdrošinātāja BTA, kurai lūdza kompensēt zaudējumus. Vitolda"“Renault" avārijā cieta tik smagi, ka tā remonts vairs neatmaksājās, līdz ar to Vitolds sagaidīja, ka BTA izmaksās naudas summu, kas atbilst transportlīdzekļa tirgus vērtībai, kas tobrīd bija 14,5 tūkstoši eiro.

Pēc avārijas Valsts policija (VP) uzsāka izmeklēšanu, kurā secināja, ka notikušajā viennozīmīgi ceļu satiksmes noteikumus pārkāpis tikai traktora vadītājs. Spītējot likumsargu secinājumiem, apdrošinātājs BTA lēma, ka daļēji vainīgs bijis arī Vitolds un noteica vainas sadalījumu 70 pret 30, kas nozīmē, ka Vitolds zaudē 30 procentus no cerētās kompensācijas. Pēc BTA domām, viņam pienākas 10,5 tūkstoši eiro. To, ka Vitolds ir līdzvainīgs notikušajā, secināja BTA piesaistīts eksperts.

"Eksperts secināja, ka man bija nepareizi izvēlēts braukšanas ātrums, ka es varētu to pamanīt un apbraukt, bet policija apstiprināja, ka atļauto braukšanas ātrumu - 90 km/h - es nepārsniedzu.

Man ir aizdomas, ka [BTA] darbinieki ir uz kaut kāda procenta, proti, jo vairāk izkrāps no cilvēka, vairāk paši dabūs," skaidro Vitolds.

BTA Atlīdzību departmenta direktors Kārlis Liepiņš noraidīja Vitolda viedokli par kāda ieinteresētību apzināti "piekasīties" ar mērķi ietaupīt apdrošinātāja līdzekļus. BTA pārstāvis uzvēra, ka izpēti veica neatkarīgs eksperts, kurš var zaudēt sertifikātu, ja strādās negodprātīgi.

Vitolds jau vērsies BTA ar pretenziju par lēmumu atlīdzības lietā, norādot, ka policijai pret viņu pretenziju nav. Uz to BTA viņam atbildēja, ka apdrošinātāji var neņemt vērā policijas secinājumus.

Atlīdzības lietā BTA secināja, ka Vitolds nav ievērojis Ceļu satiksmes noteikumu punktu, kas nosaka, ka jāizvēlas konkrētajiem apstākļiem atbilstošs braukšanas ātrums. BTA norādījis, ka apstāšanās ceļa garums uz sausa asfalta seguma pie braukšanas ātruma 90 km/h sastāda 63- 73 m, kas pārsniedz redzamību, ko transportlīdzeklim nodrošina tuvās gaismas lukturi, līdz ar to ir secināms, ka Vitolds nav izvēlējies redzamībai atbilstošu braukšanas ātrumu.

Izvēloties braukšanas ātrumu atbilstoši redzamībai, ko nodrošina transportlīdzekļa tuvās gaismas lukturi, transportlīdzekļa "Renault" vadītājam būtu iespēja savlaicīgi pamanīt radušos kustības bīstamību un izvairīties no sadursmes rašanās, norādīja BTA.

"Policijas lēmumā bija atsauce uz liecinieku, kurš brauca neilgi pirms "Renault" vadītāja. Viņš apgalvoja, ka šķērslis bija pamanāms un ka viņš to apbrauca,"

skaidro BTA Atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojS (LTAB) informē - ja Vitoldu neapmierina lēmums par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu, viņam ir tiesības lūgt LTAB sniegt atzinumu par minēto lēmumu. Pārbaudot sūdzību pēc būtības, LTAB sniegs atzinumu, kuram ir rekomendējošs raksturs.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu