VIDEO Ziemeļkurzemē mežkopis uz ceļa sastopas ar nešpetnu medņu gaili (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video/LVM

Ziemeļkurzemes pusē kāds mežkopis no "Latvijas valsts mežiem" (LVM) sastapies ar ļoti ziņkārīgu un drosmīgu medni, sociālajos tīklos vēsta LVM pārstāvji.

Video redzams, kā mežkopis brauc ar auto cauri mežam un ceļa vidū stāv mednis, kurš diezgan negribīgi palaiž spēkratu un pēc tam drosmīgi tam seko.

LVM raksta, ka šī tikšanās neapšaubāmi vēsta, ka šajā Latvijas pusē jau ir sācies pavasaris – medņi sākuši riestot.

"Riests ir viena no būtiskākajām medņu dzīves cikla sastāvdaļām. Tas ir pārošanās process, kurš ik gadu pulcē medņu gaiļus un vistas. Īstākais riesta laiks ir aprīlī-maijā, taču jau tagad gaiļi veido riesta teritorijas, kas "tortes gabaliņu" formā izvietojas ap riesta centru," raksta LVM.

LVM vides eksperts Helmuts Hofmanis skaidro:

"Video redzamā medņu gaiļa uzvedība nav tipiska, taču pēdējās desmitgadēs arvien biežāk novērojama. Zināms, ka šiem putniem ir paaugstināts testosterona līmenis.

Pētnieki raksta, ka šādi putnu novērojumi biežāk tiek reģistrēti vietās, kur novērojama cilvēku saimnieciskā darbība, taču Latvijā ir zināmi daudzi novērojumi īpaši aizsargājamās teritorijās, kur cilvēku traucējuma nav, tādēļ ticams, ka medņiem šāda uzvedība veidojas tieši lokālu ietekmju dēļ, kam nav tiešas saistības ar teritorijas aizsardzības režīmu."

Tikšanās ar medni

Neparastu “stopētāju” uz meža ceļa Ziemeļkurzemē saticis mūsu kolēģis – mežkopības meistars. 🌲Šī tikšanās neapšaubāmi vēsta, ka šajā Latvijas pusē jau ir sācies pavasaris – medņi sākuši riestot! 🦃Riests ir viena no būtiskākajām medņu dzīves cikla sastāvdaļām. Tas ir pārošanās process, kurš ik gadu pulcē medņu gaiļus un vistas. Īstākais riesta laiks ir aprīlī-maijā, taču jau tagad gaiļi veido riesta teritorijas, kas “tortes gabaliņu” formā izvietojas ap riesta centru. 💡LVM vides eksperts Helmuts Hofmanis skaidro: “Video redzamā medņu gaiļa uzvedība nav tipiska, taču pēdējās desmitgadēs arvien biežāk novērojama. Zināms, ka šiem putniem ir paaugstināts testosteronu līmenis. Pētnieki raksta, ka šādi putnu novērojumi biežāk tiek reģistrēti vietās, kur novērojama cilvēku saimnieciskā darbība, taču Latvijā ir zināmi daudzi novērojumi īpaši aizsargājamās teritorijās, kur cilvēku traucējuma nav, tādēļ ticams, ka medņiem šāda uzvedība veidojas tieši lokālu ietekmju dēļ, kam nav tiešas saistības ar teritorijas aizsardzības režīmu."

Posted by Latvijas valsts meži on Wednesday, February 16, 2022
Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu