Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Pētījums atklāj, ka vīriešus uzskata par “tiesīgākiem saņemt orgasmu” nekā sievietes (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Womanizer Toys/ Unsplash

Gan vīrieši, gan sievietes seksa laikā prioritāri izvirza vīrieša labsajūtu. Jauns pētījums skaidro tā iemeslus.

Pētījumi liecina par to, ka heteroseksuālas sievietes statistiski orgasmu piedzīvo retāk nekā jebkura cita demogrāfiskā grupa. Šāda tendence iezīmējas gan gadījuma sakaros, gan ilgtermiņa attiecībās.

Jauns pētījums, kas publicēts žurnālā "Sociālā Psiholoģija un Personības Zinātne" atklāj to, kādēļ šādas atšķirības ir tik izplatītas un lielā sabiedrības daļā uzskatītas par pieņemamām. 

Verena Kleina, viena no pētījuma autorēm, stāsta:

"Plaša sabiedrības daļa uzskata, ka šādas atšķirības starp vīriešiem un sievietēm rodas iedzimtības un bioloģisko procesu ietekmē. Turpretī mūsu pētījums rāda, ka sociāli kontekstuālajiem faktoriem, proti, tiesībām, ir izšķiroša nozīme, lai izprastu dzimumu nevienlīdzību seksuālās baudas jomā." 

Saskaņā ar pētījumu tiek uzskatīts, ka vīriešiem seksa laikā ir lielākas tiesības uz orgasmu nekā sievietēm. Šādu uzskatu pauž gan sievietes, gan vīrieši.

"Šādas vīriešu priekšrocības valda tik daudzās mūsu dzīves jomās — sociālajā, ekonomiskajā, institucionālajā, kultūras —, kā arī guļamistabā," skaidro Kleina.

"Manuprāt, uzskats, ka vīriešiem ir lielākas tiesības izjust orgasmu, sakņojas dzimumu nevienlīdzībā," uzskata pētniece. "Šos vīrišķās kultūras ideālus, kas atspoguļo to, kā cilvēki domā par seksu un nodarbojas ar to, ir veicinājuši gan sievietes, gan vīrieši."

Pētījuma dalībniekiem bija jāizpilda piecas dažādas tiešsaistes aptaujas. Pirmajā Kleina un viņas kolēģi nedaudz vairāk kā 200 respondentiem jautāja, kura dzimuma pārstāvji heteroseksuālās attiecībās ir baudas saņēmēji un kuri sniedzēji. Dalībniekiem tika arī jautāts par to, kam ir "vairāk tiesību piedzīvot orgasmu". Turklāt, atbildot uz šo jautājumu, respondentam lūdza ņemt vērā arī viņa draugu vispārējo viedokli.

Kopumā dalībnieki norādīja, ka vīrieši, visticamāk, ir baudas saņēmēji, un sievietes ir baudas nodrošinātājas neatkarīgi no tā, vai pāris ir ilgtermiņa attiecībās vai īslaicīgā romānā. Par pārsteigumu pētniekiem, respondentu vairākums uzskatīja, ka sievietes ilgtermiņa attiecībās ir vairāk "pelnījušas" baudu.

Seksa terapeite Dženeta Brito, kura nav saistīta ar šo pētījumu, uzskata, ka ilgtermiņa attiecībās cilvēki jūtas brīvāk, vēlas iegūt jaunas pieredzes un ir gatavi stereotipus nolikt malā. 

"Kad ilgtermiņa attiecībās tiek panākta drošība un aizsardzība, tas ļauj sievietēm justies pārliecinātākām, izsakot savas vajadzības, un padara vīriešus atvērtākus sarunām," skaidro seksa terapeite. "Iespējams, ka ilgtermiņa attiecībās pāris ir izdomājis, kā līdzsvarot seksuālo enerģiju."

Otrajā aptaujā, kurā piedalījās 223 cilvēki, Kleina un viņas kolēģi lūdza respondentus izlasīt anekdoti par vienas nakts sakaru, kura laikā ne vīrietis, ne sieviete nesasniedza orgasmu. Respondentiem lūdza novērtēt situāciju, atbildot uz jautājumu, kuram no stāsta varoņiem ir lielākas tiesības uz orgasmu. 

"Gandrīz trīs ceturtdaļas aptaujas dalībnieku izvēlējās piešķirt prioritāti vīrieša orgasmam," raksta pētnieki savā publikācijā. Vīrietis piedāvātajā stāsta scenārijā tika uztverts kā vairāk "vīlies", "sarūgtināts", "neapmierināts" un "apzagts" nekā sieviete.

Trešajā pētījuma anketā pētnieki jautājumus pārfrāzēja. 151 respondentam tika uzdots jautājums: "Lūdzu, padomājiet par sievietes un vīrieša seksuālajām attiecībām. Iztēlojaties situāciju, kurā tikai viens cilvēks var piedzīvot orgasmu: kuram to vajadzētu vairāk?"

66,2% aptaujāto izvēlējās vīrieti, nevis sievieti.

Ceturtajā aptaujā bija vispārsteidzošākie atklājumi: 253 cilvēki izlasīja stāstu, kurā sieviete vārdā Jasmīna vai vīrietis vārdā Maikls cieta no smagas depresijas un trauksmes. Abos gadījumos ārsts apsvēra iespēju izrakstīt jaunus antidepresantus, taču tiem ir būtiska blakusparādība: zāļu lietošana izraisa nespēju sajust orgasmu. "Vai jūs ieteiktu viņam/viņai lietot šīs zāles?" pētnieki anketā jautāja. Dalībnieku vairākums ieteica Jasmīnai lietot zāles, nevis Maiklam. (Sievietes kopumā biežāk ieteica zāļu lietošanu.)

Pēdējā pētījuma aptaujā pētnieki analizēja dalībnieku atbildes uz jautājumu, kādēļ vīriešiem ir lielākas tiesības uz seksuālo baudu.

"Mēs respondentiem jautājām tieši," sacīja Kleina. "Visbiežāk sastopamā tematika viņu atklātajās atbildēs bija: vīrieši viegli gūst orgasmu, turpretī sieviešu orgasms pieprasa lielāku piepūli, vīrieši kontrolē procesu, seksisms un tiesības.

Seksa terapeite un asistējošā profesore psihiatrijā Kimberlija Resnika Andersone stāsta, ka uzskats, ka vīrieši gūst orgasmu vieglāk ir daļēji patiess.

 "Līdz 70% sieviešu nevar droši sasniegt kulmināciju bez papildu stimulācijas," stāsta terapeite.

"Pētījumi liecina - un mana klīniskā pieredze apstiprina šo ideju - sievietēm bieži vien ir jābūt gan fiziski, gan emocionāli uzbudinātām, lai sasniegtu orgasmu," viņa stāsta. Kopumā sieviešu seksuālā reakcija ir sarežģītāka nekā vīriešu, skaidro terapeite.

Lai gan daudzas Andersones klientes uzskata, ka vīriešu orgasms ir seksa galvenais mērķis, taču, atrodoties viņas kabinetā, sievietes atklāti sūdzas par orgasma trūkumu.

"Sociālās normas ļauj vīriešiem pārvaldīt savu ķermeni, gūt seksuālo baudu un meklēt mūsu seksuālo baudu tikai tāpēc, ka viņi ir vīrieši," secina Brito.

Arī sievietēm vajag pastāvēt par savām tiesībām: izstāstīt partnerim savas vajadzības un vēlmes, stāsta abas seksa terapeites. Runāšana ir ceļš, lai neviens nejustos aizvainots un abi spētu just baudu.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu