/nginx/o/2022/02/22/14380705t1he2db.jpg)
Kafija ir populārs un iecienīts dzēriens visā pasaulē, līdz ar to kafijas pupiņas tiek audzētas ļoti daudzās pasaules valstīs. Kafijas garšas nianses ietekmē ikviens mazākais faktors, sākot no kafijas koka sēklas iestādīšanas, beidzot ar kafijas ieliešanu tasē. Kafija ir brīnumains dzēriens! Vai zinājāt, ka grauzdēta kafija satur vairāk nekā 1000 dažādu garšas nianšu? Tik daudz garšas nianšu nav pat tādā dzērienā kā vīns.
Galvenokārt garšas nianses atkarīgas no tā, kurā valstī pupiņas audzētas – šajā rakstā esam apkopojuši populārākās kafijas pupiņu audzētājvalstis un tām piemītošās garšas un aromāta nianses. Turpiniet lasīt, lai būtu drošs, ka izvēlaties savām garšas kārpiņām tīkamāko kafiju!
Brazīlija
Brazīlija ir kafijas pupiņu audzēšanas līdere. Brazīlijā kafijas pupiņas tiek audzētas milzīgās līdzenumu plantācijās, kuras atrodas tiešos saules staros, salīdzinoši nelielā augstumā virs jūras līmeņa. Brazīlijas kafijas pupiņām piemīt sabalansēta garša ar zemu skābuma līmeni, kuru papilda riekstu notis.
Šajā valstī kafija tiek žāvēta ar sauso metodi – gatavās pupiņas tiek novāktas, plānā slānī izklātas uz līdzenuma saulaino pusi un atstātas aptuveni divas nedēļas, lai nožūtu. Tādā veidā kafijai tiek piešķirta saldena garša. Brazīlijas kafijas pupiņas bieži izmanto tieši espresso pagatavošanā.
Kolumbija
Kolumbijā kafijas pupiņas tiek audzētas tropu mežos, kuri atrodas augstu virs jūras līmeņa. Kolumbijas kafijas pupiņām piemīt tumšās šokolādes un karameles garša ar sabalansētu skābumu, kuru papildina augļu notis. Šajā valstī kafija tiek audzēta ar lēno metodi, tādā veidā kafijas augļos attīstās vairāk cukuru.
Tanzānija
Tanzānijā kafijas pupiņas tiek audzētas tiešā saulē, augstos kalnos augstu virs jūras līmeņa, bieži banānu palmu ēnā. Tanzānijas kafijas pupiņām piemīt svaiga garša ar ziedu skābenumu, kuru papildina tropisko augļu notis. Šajā valstī no viena kafijas koka gadā tiek ievākti vien 200 grami pupiņu (citās valstīs vidēji 2-3 kg), kas Tanzānijas kafiju padara par unikālu.
Etiopija
Etiopijā kafijas pupiņas tiek audzētas augstu virs jūras līmeņa, visbiežāk kalnos, turklāt ļoti bagātīgā augsnē. Etiopijas kafijas pupiņām piemīt pikanta garša ar zemu skābuma līmeni, kuru papildina citrusaugļu pēcgarša.
Šajā valstī kafija tiek apstrādāta ar dabisko un mitro metodi – pirms pupiņu novākšanas kafijas oga tiek izžāvēta, 12 stundu laikā pēc pupiņu novākšanas kafijas oga tiek nomizota un ievietota ūdens traukā. Dabiskā metode piešķir kafijai spēcīgu saldo augļu aromātu un vīna nianses, savukārt mitrā metode piešķir kafijai augu aromātu un maigu tējas pēcgaršu.
Kenija
Kenijā kafijas pupiņas tiek audzētas tiešā saulē, gandrīz bez jebkādas ēnas. Tās tiek audzētas specifiskā reģionā, ap Kenijas kalnu, sarkanā, vulkāniskā augsnē, un tieši šī augsne piešķir Kenijas kafijai raksturīgo skābumu. Kenijas kafijas pupiņām piemīt salda garša ar augstu skābuma līmeni, kuru papildina augļu garšas nianses un elegants aromāts.
Šajā valstī kafija tiek apstrādāta ar mazgāšanas metodi – pupiņas pirms žāvēšanas tiek nomazgātas, tādējādi noņemot no kafijas lipīgos ogas atlikumus. Kenijas kafija, iespējams, ir viena no garšām un aromātiem bagātākajām un unikālākajām kafijām pasaulē.
Lielākais palīgs kafijas pagatavošanā mūsdienās ir kafijas automāti – pagatavojiet gardu kafiju mājas apstākļos un izbaudiet kafijas garšas nianses pavisam jaunā līmenī! Kafijas automāti interneta veikalā 220.lv pieejami plašā klāstā ikviena vēlmēm. Piedāvājumā arī plaša kafijas pupiņu izvēle, kā arī piena putotājs un citi rīki, kas palīdzēs pagatavot iemīļotākos dzērienus.