PTAC norāda, ka "Indexo atklātais pensiju fonds" īstenojis maldinošu un profesionālai rūpībai neatbilstošu komercpraksi (1)

papildināts
LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: ITTIGallery/Shutterstock

AS "Indexo atklātais pensiju fonds" īstenojis maldinošu un profesionālai rūpībai neatbilstošu komercpraksi, informē Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC).

Vienlaikus PTAC pārstāvji norāda, ka atbilstoši PTAC aicinājumam "Indexo atklātais pensiju fonds" apņēmies pārtraukt reklāmas izplatīšanu un turpmāk īstenot godīgu darījumu praksi.

PTAC informē, ka centrs 2021. gada vasarā sāka "Indexo atklātā pensiju fonda" komercprakses izvērtēšanu saistībā ar pensiju trešā līmeņa pakalpojumu reklāmas izplatīšanu, secinot, ka kompānija ir īstenojusi maldinošu un profesionālai rūpībai neatbilstošu komercpraksi.

Atbilstoši "Indexo atklātā pensiju fonda" reklāmā minētajam, kompānija veikusi eksperimentu "Bērns vai banka", ar mērķi noskaidrot, kurš ir labāks palīgs pensiju trešā līmeņa uzkrājuma veidošanā. No minētās reklāmas izriet, ka eksperimentā piedalījušies 15 bērni vecumā no četriem līdz desmit gadiem, kas, iejūtoties baņķieru ādā, izvēlējās dažādu uzņēmumu akcijas, kurās ieguldīt pensiju trešā līmeņa uzkrājumu.

Zinot uzņēmumu sniegumu, "Indexo atklātais pensiju fonds" aprēķinājis, cik bērni kā baņķieri būtu nopelnījuši pēdējo desmit gadu laikā un bērnu peļņu salīdzināja ar banku pensiju trešā līmeņu peļņu tādā pašā periodā. Reklāmā atspoguļotie kompānijas veiktā eksperimenta rezultāti liecina, ka banku jeb kredītiestāžu pensiju trešā līmeņa pakalpojumi sniedz salīdzinošu zemu ienesīgumu un to darbinieki - baņķieri ieguldījumus veic, izmantojot "minēšanas" pieeju. Turklāt banku ieturētās komisijas situāciju vēl krietni pasliktina.

PTAC konstatēja, ka, izplatot iepriekšminēto reklāmu, kompānija ir maldinājusi patērētājus par konkurējošo pakalpojumu sniedzēju identitāti un to piedāvātajiem pakalpojumiem. Kompānija radījusi iespaidu, ka jau ilgstoši - vismaz desmit gadu - darbojas attiecīgajā nozarē un guvusi attiecīgu peļņu, piedāvājot pensiju trešā līmeņa ieguldījumus, tomēr šādām darbībām kompānija licenci saņēmusi tikai 2021.gada 20. janvārī.

Tādēļ reklāma, kurā izmantots salīdzinājums par pensiju fondu ienesīguma rezultātiem un izmaksām, un paziņojums, ka "Indexo atklātais pensiju fonds" ir vienīgais zemu izmaksu indeksu ieguldīšanas eksperts Latvijā, patērētājam mazināja iespēju pieņemt uz informāciju balstītu lēmumu, norāda PTAC pārstāvji.

Līdz ar to PTAC secināja, ka kompānija ir īstenojusi negodīgu komercpraksi un aicināja iesniegt rakstveida apņemšanos.

Atsaucoties PTAC aicinājumam, "Indexo atklātais pensiju fonds" iesniedza rakstveida apņemšanos, kurā atzīst izdarīto pārkāpumu, apņemas pārtraukt reklāmas izplatīšanu un turpmāk īstenot godīgu komercpraksi.

Tikmēr "Indexo atklātais pensiju fonds" īpašnieka ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Indexo" valdes loceklis un izpilddirektors Iļja Arefjevs aģentūrai LETA uzsvēra, ka reklāmas "Bērns vai banka" mērķis bija konkurences veicināšana trešā pensiju līmeņa pakalpojumu tirgū, tostarp visefektīvāk šo mērķi varēja panākt, atklājot un izskaidrot faktus par Latvijā līdz šim pastāvošo situāciju - zemo ienesīgumu, augstajām pakalpojumu sniedzēju komisijas maksām, kā arī esošā piedāvājuma vienveidīgumu.

Vienlaikus Arefjevs sacīja, ka "Indexo" turpmāk reklāmas "Bērns vai banka" kontekstā apņēmies neizmantot vārdus "banka" un "baņķieris". Organizācijā atzīst, ka juridiski trešo pensiju līmeni piedāvā privātie pensiju fondi, nevis bankas. Tāpat "Indexo" piekrituši nemēģināt izskaidrot līdzšinējos investīciju rezultātus ar minēšanas vai kādu citu pieeju.

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) 2021.gada 20.janvārī "Indexo atklātais pensiju fonds" izsniedza licenci privāto pensiju fondu darbībai. Licence kompānijai izsniegta ar tiesībām piedāvāt noteiktu iemaksu pensiju plānus bez garantēta ienesīguma un bez paredzēta biometrisko risku seguma.

"Indexo atklātais pensiju fonds" reģistrēts 2020. gadā, un tā pamatkapitāls ir 600 000 eiro, liecina"Firmas.lv" publiskotā informācija. Fonds 2020. gadā strādāja ar 28 217 eiro zaudējumiem. "Indexo atklātā pensiju fonda" vienīgā īpašniece ir ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu