Ukraina pauž bažas par situāciju Černobiļas AES teritorijā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dūmi, kas paceļas no izdeguša meža. Černobiļa. Attēls ilustratīvs.
Dūmi, kas paceļas no izdeguša meža. Černobiļa. Attēls ilustratīvs. Foto: Shutterstock

Ukraina ceturtdienas vakarā paudusi bažas par iespējamām provokācijām bijušās Černobiļas atomelektrostacijas (AES) teritorijā, ko ieņēmusi Krievija.

Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihails Podoļaks aģentūrai UNIAN apliecinājis, ka Krievijas spēki pēc sīvas kaujas pārņēmuši AES teritoriju savā kontrolē un tas nozīmē, ka pastāv provokāciju risks.

"Nav zināms, kādā stāvoklī ir bijušās AES objekti, sarkofāgs un kodolatkritumu glabātavas. Pēc tāda acīmredzami bezjēdzīga Krievijas spēku uzbrukuma šai virzienā nav iespējams apgalvot, ka Černobiļas AES atrastos drošībā. Pašlaik Eiropai tas ir viens no nopietnākajiem apdraudējumiem. Pazīstot Krievijas paradumus, var pieņemt, ka viņi jau gatavo provokācijas - vai nu izmantos bojājumus, kas objektiem nodarīti uzbrukuma laikā, vai arī paši nodarīs bojājumus šiem neapšaubāmi ārkārtīgi bīstamajiem objektiem, viņš spriedis.

Jau ziņots, ka Krievijas armija, pārejot Baltkrievijas robežu, iegāja slēgtās Černobiļas AES zonā un pēc sīvas kaujas ar Ukrainas Nacionālo gvardi to sagrāba savā kontrolē. Par kritušajiem vai ievainotajiem netiek ziņots.

Ukrainas Iekšlietu ministrijas padomnieks Antons Heraščenko iepriekš brīdināja, ka gadījumā, ja kodolatkritumu krātuve tiktu iznīcināta uzbrucēju artilērijas triecienu rezultātā, radioaktīvie putekļi varētu aptvert Ukrainas, Baltkrievijas un Eiropas Savienības valstu teritorijas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu