Karš un cerība Ukrainā "Mammīt, esmu pamodusies. Tur šauj..." Stāsta Viktorija no pagraba Kahovkā

Foto: Privātais arhīvs
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievijas noziedzīgā režīma iebrukums Ukrainā rit ceturto dienu. Otro dienu sazinos ar Viktoriju no Kahovkas. Svētdien, 27. februārī, Nova Kahovkas HES pilnībā ir krievu karaspēka ieņemta. Tikmēr no šāviņiem bunkurā savas daudzstāvu mājas pagrabā patveras Viktorija. Un viņas trīs gadus vecā meitiņa. 

Pēc plkst. 5 no rīta iedzīvotāji pamodušies no sirēnu skaņām. Ap pusastoņiem no rīta Viktorija ziņo, ka viņa lūgta par notiekošo uzrakstīt galvenajām informācijas vietnēm.

"Atskan masīvi "Grad" šāviņi… Visi, kuri centās gulēt, ir pamodušies. Slēpjamies pagrabos. Kad šāviņi noklust, izejam no pagrabiem sasildīties," stāsta Viktorija.

Viņas trīs gadus vecā meitiņa svētdien modusies ar vārdiem: 

"Mammīt, esmu pamodusies. Tur atkal šauj... Mammīt, vai onkulis bandīts atkal atnāks? Kad iešu ārā? Es gribu ar citiem bērniņiem spēlēties. Kad brauksim uz batutiem?"

Viktorija atsūta pāris hipersaites uz vietējo iedzīvotāju profiliem, domubiedru grupām - redzami pastrādātie postījumi.

Jaunā realitāte - kāds žurnālists māca Kahovkas cilvēkus izgatavot Molotova kokteiļus. Kahovkas iedzīvotāji naktī aizkrāso ceļazīmes, lai Krievijas noziedzīgā režīma kareivji nezinātu, kurp doties.

Foto: "Laipni lūgti ellē!"

Foto: Privātais arhīvs

Viktorija ir sašutusi par Nova Kahovkas mēra Volodimira Kovalenko izteikumiem ziņās. 

"Varbūt viņš bija uztraucies... Viņš neko lāga nepateica par to, kādas briesmas pašlaik notiek! Vispār!!! Ir nošauta vesela ģimene. Ziņās jautā, vai likumsargi noķēruši šāvējus, bet mērs saka - policijas jau nav! Tā mierīgi pasaka, it kā to visi sen zinātu. (..) Piemēram, pie mums Kahovkā un Nova Kahovkā ir pilnīgs klusums - nav likumsargu." 

Veikalos svētdienas rītā palikusi vairs tikai eļļa un vēl daži citi produkti, no kuriem paēdis nekļūsi. Viktorija gan saka, ka ēdiens viņai vēl esot. 

Tukšie veikala plaukti Kahovkā.
Tukšie veikala plaukti Kahovkā. Foto: Privātais arhīvs

Nova Kahovkas HES pilnībā ir krievu noziedzīgā režīma karaspēka ieņemta.

Kahovkas atrašanās vieta.
Kahovkas atrašanās vieta. Foto: http://liveuamap.com/

"Viņi sagrāba pilsētas izpildkomiteju, noņēma karogus. Vissliktākais ir tas, ka tika iznīcināti blakus esošie Veseloje un Kazackaje, Šilova Balka ciemati. Cilvēki četras dienas bez ēdiena un ūdens, bez gaismas un siltuma - vajadzīga palīdzība. Viņi atrodas pagrabā. Viņu mājas ir sagrautas. Bet tur visi joprojām šauj. Viņi nevar tiem izsekot. Un tas, kurš mēģināja, jau ir pazudis!" saka Viktorija.

"Arī mēs... Cilvēki ir pagrabos. Skan šāviņi. Tie, kuri ir drosmīgi, novēro un ziņo mums. Drīz mans telefons izslēgsies, beidzas baterija..." man raksta Viktorija.

Video: Krievijas okupantu postījumi aptuveni viena kilometra attālumā no Kahovkas 

Svētdienas rītā ziņots, ka Nova Kahovkas pilsētu Ukrainas dienviddaļas Hersonas apgabalā, ieņēmuši Krievijas noziedzīgā režīma bruņotie spēki, vēsta telekanāls "Ukraina 24", atsaucoties uz pilsētas mēru Volodimiru Kovalenko.

Nova Kahovka ir neliela pilsēta, bet atrodas stratēģiski svarīgā vietā Dņepras krastā, kur no Dņepras iztek Ziemeļu-Krimas kanāls, pa kuru ar laistīšanas ūdeni tiek apgādāta Krima.

Krievija Ukrainai piederošo Krimu okupēja jau 2014. gadā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu