Raidījums: Sankcijām pakļautam Krievijas deputātam smaržu bizness Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas domnieks Aleksejs Ņečajevs.
Krievijas domnieks Aleksejs Ņečajevs. Foto: Reuters/ScanPix

Iepriekš nepieredzētā tempā un apjomā pieņemtās Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju skārušas arī Krievijas valsts domes deputātus, kas rosināja atzīt divu Ukrainas austrumu teritoriju neatkarību un pēc tam ratificēja draudzības līgumus ar tām. Vienam no sankcijām pakļautajiem deputātam ir ienesīgs bizness Latvijā, noskaidrojis LTV raidījums "de facto".

Vienam no bagātākajiem Krievijas domniekiem Aleksejam Ņečajevam pieder kosmētikas kompānija "Faberlic", kurai ir meitasuzņēmums Latvijā – smaržu un kosmētikas tirgotājs "Faberlic Baltija". Kompānijas apgrozījums, pēc 2020. gada pārskata, bija 20,6 miljoni eiro, peļņa – 835 tūkstoši. Uzņēmumā strādāja 137 darbinieki.

Ņečajevs Krievijā vada partiju "Jaunie ļaudis", kas uz iepriekšējām valsts domes vēlēšanām tika pieteikta kā liberāla alternatīva Krievijas prezidenta Vladimira Putina partijai, bet medija "Meduza" izpēte liecina, ka partija ir Kremļa projekts, ko palīdzēja radīt Putinam pietuvinātie brāļi Mihails un Jurijs Kovaļčuki.

Ņečajeva partija pirms nedēļas nebalsoja par komunistu priekšlikumu Putinam atzīt tā sauktās Donbasa republikas, taču šīs nedēļas sēdē visi klātesošie deputāti vienbalsīgi ratificēja līgumus par draudzību un palīdzību Krievijas nu jau atzītām teritorijām.

Ņečajevs portālam "gazeta.ru" atšķirīgos partijas balsojumus skaidroja ar to, ka pirms nedēļas vispirms gribējuši dzirdēt Ārlietu ministrijas nostāju, bet šonedēļ situācija jau bija noskaidrojusies:

"Mēs apmainījāmies domām un sapratām, ka jārīkojas ātri, lai valdība ātri ieviestu visus lēmumus. Vajag nevis pakaļu kasīt, bet rīkoties."

Jau pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Ņečajevs vienā no propagandas kanāliem pauda, ka pasaulē pastāvošā drošības sistēma neatbilst Krievijas interesēm un piekrita Putinam, ka diplomātiskās iespējas ir izsmeltas.

Trešdien pieņemtajās ES sankcijās Ņečajeva vārds vēl nebija atrodams, bet viņš un vēl 71 deputāts tika pievienoti sarakstam piektdien. Iekļūšana sankciju listē nozīmē gan iebraukšanas liegumu, gan visu līdzekļu un saimniecisko resursu iesaldēšanu, tajā skaitā saistītām personām.

Ņečajevam piederošā kompānija Latvijā "Faberlic Baltija", saskaņā ar "Lursoft" datiem, ir piektais lielākais darba devējs Latvijā starp tiem, kuru kapitālā reģistrēti ieguldījumi no Krievijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu