"Tuvinieki gatavi riskēt ar dzīvību, lai sagādātu radiem zāles." Stāsta Viktorija no pagraba Kahovkā

Satelītattēls - Nova Kahovkas HES. Foto: EPA/Scanpix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

No Putina noziedzīgā režīma uzbrukuma Kahovkā, pilsētā Ukrainas dienvidos, kāda daudzdzīvokļa nama pagrabā slēpjas Viktorija un viņas mazā meitiņa. Svētdienas, 27. februāra vakarā, daudzi pilsētas iedzīvotāji ir ļoti noguruši skraidīt no dzīvokļa uz bunkuru, tāpēc paliek kur nu kurais un cenšas pierast pie kara skaņām. 

Nova Kahovkas pilsētu (galvenajā attēlā redzama Nova Kahovkas hidroelektrostacija) Ukrainas dienviddaļas Hersonas apgabalā ieņēmuši Krievijas noziedzīgā režīma bruņotie spēki, svētdienas rītā vēstīja telekanāls "Ukraina 24", atsaucoties uz pilsētas mēru Volodimiru Kovalenko.

Nova Kahovka ir neliela pilsēta, bet atrodas stratēģiski svarīgā vietā Dņepras krastā, kur no Dņepras iztek Ziemeļu-Krimas kanāls, pa kuru ar laistīšanas ūdeni tiek apgādāta Krima. Tā atrodas vien 15 kilometru attālumā no okupantu pārņemtās Nova Kahovkas. 

Kur atrodas Kahovka, Nova Kahovka un ciemi, par ko stāsta Viktorija. 
Kur atrodas Kahovka, Nova Kahovka un ciemi, par ko stāsta Viktorija. Foto: Privātais arhīvs

"Mēs nevaram nokļūt Nova Kahovkā, bet viņi nevar nokļūt pie mums. Ciemos Veseloje un Kazackaje cilvēki joprojām ir pagrabos. Cilvēkiem nav iespējams nekur tikt, visur ir Krievijas karaspēks.

Pagrabā ir bērns. Varbūt ne viens vien. Tur nav ēdiena, nav piena maisījuma. Cilvēki lūdz viņiem šīs lietas sagādāt. Pagaidām nekādi to nevaram... Ir bail," saka Viktorija. 

Kahovkā pašlaik esot kluss - šāviņus nedzird. "Tiklīdz garām pabrauc kāda mašīna - noskurināmies. Visi sēž mājā." 

Uz pilsētu netiek nodrošinātas preču piegādes. Cilvēki palīdz viens otram, kā nu var. 

"Ciemos ir milzīgas problēmas - cilvēkiem nav nepieciešamo medikamentu, ūdens, maizes. Vietējie zemnieki palīdz, cik iespējams, - par velti dod dārzeņus, pienu. 

Lielākā problēma ir ar medikamentiem. Piemērs tālu nav jāmeklē.

Manai vecmāmiņai atklāts žokļa vēzis pēdējā stadijā. 20. februārī es biju pie ārsta, lai tiktu izrakstīti narkotiski pretsāpju preparāti. Nepaspējām dabūt recepti. Tagad zāļu nav vispār.

Pretsāpju zāles mums atlikušas trīs dienām. Kā tālāk palīdzēt onkoloģijas slimniekiem... Es pat nezinu... 

Lūgsim zāles, bet arī tie krājumi, ja tādi vispār ir, beigsies. 

Mani vecāki ir no ciema, kas atrodas 40 kilometru attālumā no Kahovkas. Turpat ir arī mana vecmāmiņa. Sazināmies, cik iespējams, - esam uz sakariem visu laiku.

Ciema cilvēki man lūdz nopirkt zāles diabēta slimniekiem. Viņi ir gatavi riskēt ar dzīvību un mēģināt nokļūt mūsu pilsētā.

Bet zāļu mūsu aptiekās nav. Un pašlaik tās nemaz nestrādā. Zāles esot Nova Kahovkā, bet tā ir okupēta. 

Ukraiņi mērķē reklāmas Krievijas un Baltkrievijas auditorijām, lai iespējami daudz cilvēku uzzinātu patiesību. Kopīraiteri raksta tekstus. Ir krievi, kuri domā, ka Ukrainai uzbrukušas ASV vai esam paši sev uzbrukuši...

Kā viņus sasniegt un paskaidrot, ka tā nav?!" 

Uzreiz pēc sarunas beigām saņemu ziņu, ka Kahovkas mēram izdevies vienoties par "zaļo koridoru", lai palīdzētu ciemu Veseloje un Kazackaje iedzīvotājiem. "Ļoti ceram, ka tā arī būs un viss noritēs bez starpgadījumiem," teic Viktorija. 

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu