Baltkrievijas režīms paziņo par konstitūcijas grozījumu apstiprināšanu referendumā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Baltkrievijas režīms paziņojis, ka svētdien tā sarīkotajā referendumā apstiprināti valsts konstitūcijas grozījumi, kas dod iespēju diktatoram Aleksandram Lukašenko pagarināt valdīšanas laiku.

Pēc Baltkrievijas centrālās vēlēšanu komisijas publiskotajiem datiem, 65,16% referenduma dalībnieku grozījumus atbalstījuši, 10,08% balsojuši pret tiem, bet balsstiesīgo aktivitāte bijusi 78,63%.

Lukašenko režīms mēdz viltot balsošanas rezultātus, tāpēc šie dati nav uzskatāmi par ticamiem.

Neatkarīgais Baltkrievijas cilvēktiesību centrs "Vjasna" informē, ka svētdien valsts pilsētās aizturēti vairāk nekā 400 protestētāju pret referendumu un karu Ukrainā.

Konstitūcijas grozījumi paredz noteikt, ka prezidents var atrasties amatā tikai divus piecu gadu pilnvaru termiņus, taču šie nosacījumi tiks attiecināti tikai uz nākamo ievēlēto prezidentu.

Ja Lukašenko, kas prezidenta amatā ir kopš 1994. gada, nolems 2025. gadā kandidēt atkal, viņam būs iespēja palikt pie varas vēl desmit gadus.

Grozījumi arī paredz tiesisko imunitāti agrākajiem valsts vadītājiem par noziegumiem, kas pastrādāti pilnvaru termiņa laikā, un atļauj izvietot Baltkrievijas teritorijā kodolbruņojumu. Šis punkts izraisījis bažas, ka Krievija varētu izvietot Baltkrievijā atomieročus.

Latvijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka neatzīst Lukašenko neleģitīmā režīma rīkoto referendumu un jebkādus tā rezultātus.

2020. gada augusta prezidenta vēlēšanas tika falsificētas, uzskata opozīcija un rietumvalstis. Pēcvēlēšanu protesti tika brutāli apspiesti, uz ko Rietumi reaģēja, nosakot sankcijas Minskas režīmam.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu