Aktuāli Iepirkšanās bez sertifikāta un citas izmaiņas. No 1. marta tiek mīkstināti epidemioloģiskās drošības pasākumi

Ilustratīvs attēls. Foto: Mircea Moira/shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Beidzoties valstī noteiktajai ārkārtējai situācijai, no 1. marta tiek mīkstināti Covid-19 dēļ noteiktie drošības pasākumi. "Apollo" apkopoja svarīgo informāciju.

Drošības pasākumu mazināšanas no 1. marta:

  • atvērt slēgtās nozares (izklaides pasākumi iekštelpās, azartspēles, naktsklubi, atrakcijas);
  • atcelt darba laika ierobežojumus;
  • palielināt cilvēku skaitu privātos pasākumos iekštelpās līdz 50 cilvēkiem, savukārt ārā līdz 50 cilvēkiem (kāzās, bērēs, kristībās apmeklētāju skaitu palielinot līdz 250 cilvēkiem);
  • atcelt grupu dalībnieku skaita ierobežojumus amatieru aktivitātēs, sportā, izglītībā;
  • mazumtirdzniecībā atcelt prasību pēc sertifikātiem, līdzīgi kā Lietuvā, saglabājot prasību vienam apmeklētājam nodrošināt 15 m2 platību;
  • atcelt cilvēku skaita ierobežojumu pie galdiņiem ēdināšanā;
  • tiek rekomendēts attālinātais darbs, 2 metru distances ievērošana, telpu vēdināšana, plūsmu nodalīšana;
  • iespējama nebūtiska ieceļošana no visām valstīm ar Covid-19 sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testu bez pašizolācijas prasības un Covidpass aizpildīšanas pienākums;
  • saglabāta prasība lietot medicīniskās maskas vai vismaz FFP2 respiratoru iekštelpās (skolas varēs lemt par masku lietošanas atcelšanu stundu laikā 1.-3. klašu skolēniem).

Atcelta prasība pēc vakcinācijas, pārslimošanas sertifikāta:

  • ārā;
  • mazumtirdzniecībā;
  • baznīcās, reliģiskajos pasākumos.

Vienlaikus pakalpojuma sniedzējiem tiek saglabāta iespēja izvēlēties un pakalpojumu sniegt epidemioloģiski drošā režīmā. Tas neattiecas uz pakalpojumiem, kas ir būtiski cilvēku tiesību un sabiedrības drošības nodrošināšanai, piemēram, pasta pakalpojumi, sabiedriskā transporta pakalpojumi, finanšu pakalpojumi, kuriem jābūt pieejamiem ikvienam.

Saglabāta prasība pēc sertifikātiem:

  • publiskos pasākumos (sporta, kultūras pasākumi u.c.);
  • diskotēkās, naktsklubos, atrakcijās;
  • sporta un amatieru aktivitātēs;
  • ēdināšanā, piemēram, kafejnīcās, restorānos;
  • individuālo pakalpojumu nodrošināšanā, kur nelieto maskas vai FFP2 respiratorus bez vārsta.

No 15. februāra līdz 1. aprīlim pārcelta prasība pēc balstvakcinācijas sertifikāta pakalpojumu saņemšanai.

Covid-19 sertifikāti darbam:

  • pedagogiem un bērnu uzraudzībā nodarbinātiem;
  • sociālajā aprūpē, veselības aprūpē nodarbinātiem;
  • publiskajā sektorā nodarbinātajiem, kuri ikdienā apkalpo klientus, ieslodzījuma vietās;
  • pakalpojumu sniegšanā (kuros klientam ir jāuzrāda sertifikāts), ja ir saskare ar klientu;
  • darba devējam tiesības izvērtēt darbus, kuru veikšanas laikā ir paaugstināts risks inficēties (ciešs kontakts ar pakalpojuma saņēmēju, saskare ar lielu skaitu cilvēku, kuru vakcinācijas statuss nav zināms, darba pienākumu, kas ir būtiski uzņēmuma darbības nepārtrauktības nodrošināšanai, veikšana). Šiem darbiniekiem darba devējs būs tiesīgs noteikt pienākumu darbu veikt tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Turpinot mazināties saslimstībai, sākot ar 1. aprīli plānots pāriet pie plāna trešā soļa ieviešanas, atceļot visus drošības pasākumus, saglabājot rekomendācijas medicīnisko masku, respiratoru lietošanai, distances ievērošanai, telpu vēdināšanai u.c.

Nosacījumi pakalpojumu sniegšanai un tirdzniecībai no 1. marta

Kā zināms, Ministru kabinets, apstiprinot grozījumus Ministru kabineta 2021. gada 28. septembra noteikumos Nr. 662 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", ir lēmis par pakāpenisku drošības pasākumu mazināšanu no šā gada 1. marta, tai skaitā atceļot Covid-19 sertifikātu izmantošanu tirdzniecībā un lielākajā daļā pakalpojumu sniegšanā. 

Šā gada 1. martā darbu atsāks atrakcijas un izklaides pasākumu organizēšanas vietas iekštelpās, kā azartspēļu vietas un naktsklubi. Pakalpojumu sniegšana šajās vietās organizējama epidemioloģiski drošajā jeb "zaļajā" vidē, vienlaikus ievērojot visas noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības.

No 1. marta atcelta prasība pēc Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta pakalpojumiem, kas tiek sniegti ārā, tirdzniecībā, kā arī individuāli sniegtos pakalpojumos, kur tiek lietota sejas maska un nav tiešs kontakts ar pakalpojumu sniedzēju.

Vienlaikus pakalpojuma sniedzējiem saglabāta iespēja izvēlēties pakalpojumu sniegt epidemioloģiski drošā režīmā, tāpēc pakalpojumu saņēmējam jāseko līdz informācijai, kādu norādījis pakalpojumu sniedzējs savā tīmekļvietnē, pie ieejas, utt. Tas neattiecas uz pakalpojumiem, kas ir būtiski cilvēku tiesību un sabiedrības drošības nodrošināšanai, piemēram, pasta pakalpojumi, sabiedriskā transporta pakalpojumi, finanšu pakalpojumi, kuriem jābūt pieejamiem ikvienam.

Sabiedriskajā transportā no 1. marta atceļ ietilpības ierobežojumus; FFP2 respiratori vai medicīniskās sejas maskas obligātas

Beidzoties valstī noteiktajai ārkārtējai situācijai, no 1. marta vairs nebūs spēkā sabiedriskā transporta ietilpības ierobežojumi un atcelti ierobežojumi braukšanas maksas atvieglojumu pašvaldību sabiedriskā transporta maršrutos pilngadīgām personām bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Vienlaikus sabiedriskajā transportā, taksometros un pasažieru komercpārvadājumos ar vieglo automobili aizvien spēkā paliek līdz šim noteiktā prasība obligāti izmantot FFP2 klases respiratoru bez vārsta (respiratori) vai medicīniskās sejas masku.

Respiratoru vai medicīnisko masku lietošana sabiedriskajā transportā, taksometros un pasažieru komercpārvadājumos ar vieglo automobili ir obligāta arī visiem sabiedriskā transporta darbiniekiem, kas nonāk saskarē ar pasažieriem (piemēram, kontrolieris, konduktors, transportlīdzekļa vadītājs), un vadītājam, ja vadītāja kabīne nav pilnībā atdalīta no salona.

Izglītības iestādes izsniegtās nemedicīniskās (auduma) sejas maskas var lietot tikai skolas vecuma bērni no septiņu līdz divpadsmit gadu vecumam.

Savukārt bez sejas maskām vai respiratoriem sabiedriskajā transportā var braukt pirmsskolas vecuma bērni līdz septiņu gadu vecumam, bērni, kuri apgūst pirmsskolas izglītības programmu, kā arī personas ar acīmredzamiem kustību vai psihiskās veselības traucējumiem.

Tāpat paliek spēkā iepriekš noteiktie drošības pasākumi un pakalpojumi tiek nodrošināti sarkanajā režīmā, t.i., pakalpojuma saņemšanai nav nepieciešams sadarbspējīgs sertifikāts..

Arī autoostas, kas nodrošina biļešu tirdzniecību, un dzelzceļa stacijās esošās biļešu tirdzniecības kases, kurās tiek pārdotas biļetes tikai uz iekšzemes dzelzceļa maršrutiem, nodrošinās pakalpojumus bez sadarbspējīgiem sertifikātiem. Obligāta prasība autoostās un dzelzceļa stacijās ir respiratoru vai medicīnisko masku lietošana.

No 1. marta pakāpeniski samazina ierobežojumus izglītības procesā

Pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas, no 1. marta skolās turpināsies skolēnu (izņemot pirmsskolas izglītības pakāpē) un nodarbināto testēšana atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra algoritmam. Tāpat saglabājas prasība regulāri vēdināt mācību telpas un ievērot vispārējās epidemioloģiskās drošības prasības (dezinfekcijas līdzekļu lietošana, roku mazgāšana u.c.).

Spēkā vairs nebūs prasība par klašu nepārklāšanos, platību uz katru izglītojamo un grupu lielumu, taču ikviena izglītības iestāde aicināta izvairīties no personu drūzmēšanās, tāpat tiek rekomendēts ievērot distanci.

Pagaidām saglabājas prasība izglītības iestādēs lietot nemedicīniskās (auduma) sejas maskas, kas iepirktas izglītības iestāžu vajadzībām. Vienlaikus noteikts, ka no 2022. gada 1. marta līdz 31. martam izglītības iestādes vadītājs sadarbībā ar izglītības iestādes padomi, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, varēs pieņemt pamatotu lēmumu, ka izglītības procesā iekštelpās sejas maskas var nelietot 1.–3. klašu bērni (tajā skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās).

Līdz 2022. gada 31. martam noteikta prasība, ka izglītības programmu īstenošanā nodarbinātajiem, pakalpojumu sniedzējiem (kuri pakalpojuma sniegšanas vietā nonāk saskarē ar izglītojamiem), bērnu uzraudzības pakalpojuma un pedagogu privātprakses pakalpojuma sniedzējiem ir jābūt ar vakcinācijas (vismaz primārās vakcinācijas) vai pārslimošanas sertifikātu

Tiek saglabāta iespēja izglītības iestāžu izglītojamiem, darbiniekiem un izglītojamo asistentiem neievērot mājas karantīnas nosacījumus, lai piedalītos klātienes izglītības procesā, ja izglītības iestādēs tiek veikts Covid-19 rutīnas skrīnings (to neveic bērniem pirmsskolas izglītības pakāpē), lai pēc iespējas agrīnāk atklātu inficēšanās gadījumus. Šis regulējums attiecībā uz izglītības iestāžu darbiniekiem un izglītojamo asistentiem piemērojams līdz 31. martam.

Publiski āra pasākumi līdz 3000 dalībniekiem

Lai ļautu sabiedrībai demokrātiskā veidā paust savu viedokli un nostāju pret notiekošo pasaulē, valdība ceturtdien, 24. februārī, mazināja pulcēšanās ierobežojumus. Ārā, epidemioloģiski nedrošā vidē (bez sertifikātiem), līdz 3000 dalībniekiem varēs pulcēties sapulcēs, gājienos un piketos, kā arī pašvaldības un valsts institūcijas – rīkot publiskus pasākumus.

VM ieteikumi publisko āra pasākumu apmeklētājiem

  • Iespēju robežās izretoties, ievērot vismaz divu metru distanci no citiem cilvēkiem, nedrūzmēties;
  • Lietot medicīniskās sejas maskas (ja iespējams – FFP2 respiratoru bez vārsta) arī ārā, kur pulcējas daudz cilvēku. Mutes un deguna aizsegs jālieto pilnībā nosedzot muti un degunu;
  • Iesakām nelietot pārtiku pasākuma laikā un pēc nepieciešamības dezinficēt rokas;
  • Dodoties uz vai no pasākuma, aicinām izvairīties no sabiedriskā transportlīdzekļa izmantošanas, ja tas ir pārpildīts;
  • Ņemot vērā paaugstināto risku, īpaši izvērtēt dalību pasākumā aicina cilvēkus, kuri nav vakcinējušies (nav balstvakcinācija) vai pārslimojuši Covid-19. It īpaši cilvēkus, kuri pieder riska grupām: seniori, personas ar hroniskām slimībām, paaugstinātu ķermeņa svaru utt.
  • Neapmeklēt pasākumu, ja ir saslimšanas pazīmes (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, iesnas u.tml.) vai Covid-19 kontaktpersonām (piemēram, ir inficēts ģimenes loceklis)!

No 1. marta mainās ieceļošanas noteikumi

Saskaņā ar valdības lēmumu no 1. marta ieceļošanai Latvijā paliek spēkā prasība - sadarbspējīgs Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts vai negatīvs Covid-19 testa rezultāts. Vienlaikus atcelta prasība pildīt covidpass.lv, savukārt prasība pēc ieceļošanas doties pašizolācijā ir atcelta jau no 16. februāra.

No 1. marta ieceļošanai Latvijā nebūs nepieciešams būtisks iemesls. Vienlaikus tiks turpināta ieceļotāju sadarbspējīgo sertifikātu un testu rezultātu kontrole, nodrošinot vienādas prasības ieceļotājiem neatkarīgi no ieceļošanas valsts. Ieceļotājiem no valstīm, kas nenodrošina sadarbspējīga Covid-19 testēšanas sertifikāta izsniegšanu, negatīvam Covid-19 testa rezultātam jābūt izceļošanas valsts valodā vai angļu valodā papīra vai elektroniskā veidā (viedierīcē). Valstis, kas nodrošina sadarbspējīgus medicīniskos dokumentu.

Ja persona starptautiskajam pārvadātājam nevarēs uzrādīt derīgu sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu (PĶR vai antigēna), pārvadātājs būs tiesīgs atteikt iekāpšanu transportlīdzeklī.

Spēkā paliek iepriekš noteiktie izņēmumi gadījumiem, kuros ieceļošanai netiek prasīts sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts vai negatīvs Covid-19 testa rezultāts, tostarp bērniem vecumā līdz 12 gadiem. Detalizētāk skatīt Ministru kabineta noteikumos Nr.662 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Ieceļotājiem, tai skaitā arī ar sadarbspējīgu pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikātu tiek saglabāta iespēja pēc ielidošanas veikt brīvprātīgu, valsts apmaksātu Covid-19 testu Starptautiskajā lidostā "Rīga".

Vienlaikus Slimību profilakses un kontroles centrs veiks riska novērtējumu, lai identificētu valstis, kur Covid-19 izplatības riski ļoti augsti un rada risku sabiedrības veselībai. Lai ieceļotu no šādām, īpaši augsta riska valstīm, būs vajadzīgs būtisks iemesls un papildus būs jāveic Covid-19 tests Latvijā. Pašlaik šādas valstis nav identificētas. Detalizētāka informācija Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu